current views are: 1

2 Δεκεμβρίου 2012
Δημοσίευση06:31

Οι «ηρωίδες» του 21ου αιώνα (Βίντεο)

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις γυναικών που κάνουν τη φράση «ασθενές φύλο» να μοιάζει με… ανέκδοτο μπροστά τους. Καμίλα Βαγιέχο, Μαλάλα Γιουσαφζάι, Αλία Μάγκντα Ελμαχντί και Όμερ Γκόλντμαν είναι τέσσερις από αυτές.

Δημοσίευση 06:31’
αρθρο-newpost

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις γυναικών που κάνουν τη φράση «ασθενές φύλο» να μοιάζει με… ανέκδοτο μπροστά τους. Καμίλα Βαγιέχο, Μαλάλα Γιουσαφζάι, Αλία Μάγκντα Ελμαχντί και Όμερ Γκόλντμαν είναι τέσσερις από αυτές.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις γυναικών που κάνουν τη φράση «ασθενές φύλο» να μοιάζει με… ανέκδοτο μπροστά τους. Καμίλα Βαγιέχο, Μαλάλα Γιουσαφζάι, Αλία Μάγκντα Ελμαχντί και Όμερ Γκόλντμαν είναι τέσσερις από αυτές.

Κάθε μία εκτός από μία διαφορετική ιστορία, κρύβει μέσα της και μία ατρόμητη ηρωίδα που δεν δίστασε να τα βάλει με το κοινωνικοπολιτικό status quo της χώρας της, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής της.

Όμερ Γκόλντμαν: Η αντιρρησίας συνείδησης

Η 19χρονη κόρη πρώην ανώτατου στελέχους της Μοσάντ, Όμερ Γκόλντμαν  αρνείται να καταταγεί στον ισραηλινό στρατό από το 2008, δηλώνοντας αντιρρησίας συνείδησης (Shministim), με αποτέλεσμα να της επιβληθεί άλλη μία ποινή φυλάκισης, 21 ημερών. Πέρασε το κατώφλι της φυλακής πριν από μερικές μέρες διότι όπως είπε «αρνούμαι να συμμετάσχω στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η χώρα μου. Η βία δε θα φέρει κανενός είδους λύση. Δε θα συμμετάσχω στη βία, κι ας γίνει ό,τι είναι να γίνει» αναφερόμενη στη Λωρίδα της Γάζας. Η Όμερ έχει τεθεί ξανά υπό κράτηση κατά το παρελθόν για τη συμμετοχή της σε διαμαρτυρίες για τις επιθέσεις στη Γάζα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετέχει ενεργά σε ακτιβιστικές δράσεις από τα 16 της χρόνια. Τότε, ταξίδεψε στη Σούφα με την οργάνωση «Μαχητές για την Ειρήνη» («Combatants for Peace»), η οποία αποτελείται από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αποστράτους που θέλουν να βάλουν τέλος στην αιματοχυσία. «Στο Ισραήλ όταν γεννιέσαι, προορίζεσαι για να γίνεις στρατιώτης. Αν τους προκαλέσεις σου επιτίθενται προσωπικά» λέει η γοητευτική Όμερ.

Η δήλωσή άρνησής της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αρνούμαι να καταταγώ στον ισραηλινό στρατό. Δεν θα γίνω κομμάτι ενός στρατού που ακολουθεί μία πολιτική βίας και παραβιάζει σε καθημερινή βάση βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (…) Όταν επισκέφθηκα τις παλαιστινιακές περιοχές είδα μία βίαιη, καταπιεστική και ακραία πραγματικότητα που πρέπει να σταματήσει (…) Η βία δεν φέρνει λύση και δεν θα διαπράξω βία, ό,τι κι αν γίνει». Σίγουρα πρόκειται για ιδιαίτερα εντυπωσιακή στάση ζωής, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την κόρη του Ναφτάλι Γκρανότ, πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της ισραηλινής «CIA» και ενός εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων στην χώρα στο τομέα της ασφάλειας. Ο ίδιος φυσικά δεν επικροτεί τις ενέργειες της Όμερ, όμως την υποστηρίζει ως κόρη του. «Εκείνος κι εγώ έχουμε παρόμοιους χαρακτήρες. Είμαστε, όμως, ιδεολογικά αντίθετοι. Και εγώ πολεμώ μέχρι τέλους γι’ αυτό που πιστεύω» τονίζει η νεαρή αντιρρησίας συνείδησης.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Μία σφαίρα δεν σταματά τη δίψα για εκπαίδευση

Η 15χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσουφζάι αποτελεί σύμβολο θάρρους και μια αχτίδα φωτός σε μία σκοτεινή κοινωνία. Πλήρωσε με μία σφαίρα στο κεφάλι το «θράσος» της να βροντοφωνάξει το δικαίωμα των κοριτσιών του Πακιστάν στην εκπαίδευση, αποδοκιμάζοντας, παράλληλα, τις βιαιότητες των Ταλιμπάν. Ευτυχώς το χτύπημα δεν ήταν μοιραίο, με την ίδια να δίνει μήνυμα ελπίδας από νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, στο οποίο αναρρώνει. Από τα 11 της χρόνια γράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε μπλογκ. Οι Ταλιμπάν δεν επέτρεπαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για κάποια που θα παραβεί τον κανόνα. Η Μαλάλα όμως με τη βοήθεια του πατέρα της, δεν φοβήθηκε και θέλησε να διατηρήσει ζωντανή της φλόγας για γνώση.

«Δεν μπορούν να με σταματήσουν. Θα λάβω γνώση στο σπίτι, στο σχολείο ή οπουδήποτε αλλού» διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση. Στόχος της πλέον είναι να γίνει πολιτικός για να πολεμήσει για την ευημερία της χώρας της. Μπορεί αυτό να απαιτεί καιρό ακόμα, όμως, η νεαρή μαθήτρια έχει γίνει ήδη σύμβολο κατά των φυλετικών διακρίσεων. Οι πακιστανικές αρχές, θέλοντας να τιμήσουν τη νεαρή μαθήτρια σχεδιάζουν να χτίσουν σχολεία «Μαλάλα». Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν να της απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο λόγω του ότι δεν αποτελεί μέλος κάποιας κυβέρνησης ή διεθνούς οργανισμού. Υπάρχει όμως μεγαλύτερο βραβείο από την παγκόσμια αναγνώριση;

Καμίλα Βαγέχο: Το πρόσωπο της φοιτητικής επανάστασης στη Χιλή

Η 24χρονη φοιτήτρια Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Χιλής και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Καμίλα Βαγιέχο, ήταν επικεφαλής της κύριας φοιτητικής οργάνωσης της χώρας (FECH) και αποτελεί το πρόσωπο της «επανάστασης» των φοιτητών κατά της συντηρητικής κυβέρνησης Πινέρα. Μαζί με τους συντρόφους της προώθησε τα αιτήματα των νέων για ευκολότερη πρόσβαση στην ποιοτική μόρφωση, αφού η Χιλή διαθέτει αναλογικά την ακριβότερη πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον κόσμο. Ήταν η ηγέτιδα ενός βροντερού φοιτητικού κινήματος που συγκέντρωνε 200.000 άτομα κάθε εβδομάδα στους δρόμους του Σαντιάγο.

Φυσικά, το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά αφού είναι κόρη του Ρεινάλδο Βαγιέχο και της Μαριέλα Ντόουλινγκ, πρώην μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής και ακτιβιστών ενάντια στη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Oι New York Times την χαρακτήρισαν ως την «πιο γοητευτική επαναστάτρια στον κόσμο» και μάλλον δεν είχαν άδικο. O Guardian την παρομοίασε με τον υποδιοικητή των Ζαπατίστας, Μάρκος, λέγοντας ότι με το χάρισμα του λόγου «μπορεί να κατακτήσει μόνη της μια πόλη». Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους έχασε την προεδρία της FECH αλλά δεν την πτόησε ιδιαίτερα. Φυσικά, έπαιξαν ρόλο και οι απειλές που δέχτηκε για τη ζωή της, ενώ σημειώνεται ότι κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων  κυβερνητικός αξιωματούχος την αποκάλεσε μέσω Twitter «Πουτ@@@α»! «Το πρόβλημα είναι δομικό» δήλωνε πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή της στον Guardian κάνοντας «επανεμφάνιση» στα κορυφαία διεθνή Μέσα. Το -όμορφο- πρόσωπο της Καμίλα Βαγιέχο είναι σύμβολο αγώνα.

Αλία Μάγκντα Ελμαχντί: Η γυμνή μπλόγκερ της Αιγύπτου

Η 21χρονη φοιτήτρια Αλία Μάγκντα Ελμαχντί είχε προκαλέσει σάλο πριν από έναν χρόνο στη χώρα της, την Αίγυπτο, όταν είχε δημοσιεύσει στο ιστολόγιό της γυμνές της φωτογραφίες διαμαρτυρόμενη τότε ότι  μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, η ανάληψη εξουσιών από ισλαμιστικές και συντηρητικές ομάδες, είναι πολύ πιθανό να περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών. Η ακτιβίστρια, που φοιτά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου περιέγραψε την κίνησή της ως «κραυγή απέναντι σε μία κοινωνία βίας, ρατσισμού, σεξισμού και υποκρισίας». Οι φωτογραφίες στο μπλογκ της έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω Facebook και Twitter. Παράλληλα, μία ομάδα 50 ισραηλινών γυναικών πόζαρε γυμνή για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στη νεαρή Αιγύπτια (βίντεο).

Η 21χρονη, παράλληλα, δηλώνει «άθεη και ατομίστρια» ενέργειες ανεπίτρεπτες για την ακραία συντηρητική αιγυπτιακή κοινωνία, που ως γνωστόν συνταράσσεται από τις θρησκευτικές συγκρούσεις. Η ίδια, πάντως, συνεχίζει να ενημερώνει κανονικά το ιστολόγιό της…

Βαγγέλης Βιτζηλαίος


σχετικα αρθρα