current views are: 1

11 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση10:00

Ο θεσμικός κ. Τσίπρας «αδειάζει» τον… αναρχικό Διαμαντόπουλο

«Δε φταίνε μόνο οι παγίδες, φταίνε κι αυτοί που πέφτουν στις παγίδες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον Real FM, αναφερόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διαμαντόπουλο, ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων δηλώνοντας αναρχικός.

Δημοσίευση 10:00’
αρθρο-newpost

«Δε φταίνε μόνο οι παγίδες, φταίνε κι αυτοί που πέφτουν στις παγίδες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον Real FM, αναφερόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διαμαντόπουλο, ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων δηλώνοντας αναρχικός.

«Δε φταίνε μόνο οι παγίδες, φταίνε κι αυτοί που πέφτουν στις παγίδες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον Real FM, αναφερόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διαμαντόπουλο, ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων δηλώνοντας αναρχικός.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παρακινδυνευμένη και άστοχη την επιλογή δηλώσεων του κ. Διαμαντόπουλου «σε συνθήκες επικοινωνιακού πολέμου» και πρόσθεσε: «Εμείς προχωράμε σταθερά σε μια επίπονη, βίαη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ από μια συμμαχία συνιστωσών σε ένα συμπαγές κόμμα. Είναι σαφές ότι θα έχουμε αναταράξεις αλλά εδώ γίνεται μια σπέκουλα επικοινωνιακή για να μεταφέρει την προσοχή της η κοινή γνώμη σε δευτερεύοντα προβλήματα».

Ωστόσο, όπως είπε, «αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ δήλωσε υπερήφανος γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν νέα παιδιά που δεν ήταν σε λίστες.

«Ο κ. Διαμαντόπουλος υπέπεσε στον πειρασμό να κάνει μια ανάλυση τι είναι ο αναρχικός κι είπε ότι η κάθε χώρα έχει τους αναρχικούς που της αξίζουν όπως έχει και τους πολιτικούς που της αξίζουν» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ενορχηστρωμένη προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία τεχνητής πόλωσης και έντασης.

«Εάν ήταν κέντρα ανομίας, η παραβατικότητα πρέπει να παταχθεί και η στάση της πολιτείας πρέπει να είναι αυστηρή. Εάν τυχόν υπάρχουν παράνομες πράξεις ή δράσεις, απέναντι στο νόμο δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική δράση» σημείωσε.

Είμαστε οι πρώτοι που καταπολεμούμε την ανομία, αλλά σε όλες της τις μορφές, ήταν η απάντησή του σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα φαινόμενα ανομίας. Όσο για τις δηλώσεις του βουλευτή Καστοριάς Β. Διαμαντόπουλου, ο κ. Τσίπρας μίλησε παρακινδυνευμένη και άστοχη τοποθέτηση σε συνθήκες επικοινωνιακού πολέμου. Η ειρηνική διαμαρτυρία έριξε δύο κυβερνήσεις μέχρι σήμερα σε αντίθεση με τις μολότοφ και τις καμμένες τράπεζες που μάλλον ενισχύουν το σύστημα, παρατήρησε και ταυτόχρονα σημείωσε πως η βία και η απειλή της ανθρώπινης ζωής δεν συμβαδίζουν με το αξιακό περιεχόμενο της Αριστεράς και την ουμανιστική της ιδεολογία.

Ξεκαθάρισε εξάλλου, ότι είναι απολύτως καταδικαστέες ενέργειες όπως η προχθεσινή κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Για τις δημοσκοπήσεις

Για σπουδή ορισμένων να αξιοποιήσουν πολιτικά την πρώτη δημοσκόπηση που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, με μειωμένο το ποσοστό του, πίσω από τη ΝΔ, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Πρώτο κόμμα θα είναι η ανεργία και όχι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Ορισμένοι έσπευσαν να το αξιοποιήσουν πολιτικά, σημείωσε μιλώντας στον Real FM, αλλά οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή… και είναι λάθος να τις αξιοποιούμε για να διαμορφώνουμε το πλαίσιο της πολιτικής μας. Εξάλλου, πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις έχουν διαψευστεί στην κάλπη, επεσήμανε, και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα ρευστό σκηνικό με ευμετάβλητες τις διαθέσεις της κοινής γνώμης. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ωστόσο πως διαψεύστηκε η μεγάλη προσδοκία ότι θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων.

Δεν υπάρχουν, είπε, κοινωνικές διαδικασίες με τις οποίες η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Παρ’ όλα αυτά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πως είναι φρούδες ελπίδες οι προσδοκίες που δημιουργούνται από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί η πολιτική πραγματικότητα δεν είναι εικόνα – και όσα παρουσιάζει η κυβέρνηση αποτελούν μαγική εικόνα, ενώ «ο Πρωθυπουργός δίνει την εντύπωση ότι είναι πρωθυπουργός μίας άλλης χώρας – πιθανότατα βορειοευρωπαϊκής».

Ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (τη Δευτέρα) και κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αστεία τα περί άδειας Σαμαρά για την πραγματοποίηση της συνάντησης. Θέλουμε, είπε, να έχουμε φυσιολογικές σχέσεις με κυβερνήσεις ισχυρών κρατών στην Ευρώπη και όχι μόνο, και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική. H απόφαση για τη συνάντηση είναι στο πλαίσιο της realpolitik της Γερμανίας, εκτίμησε καθώς θεωρούν ότι το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό.

Για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Το παράδοξο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι η στάση του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε και αναφορικά με την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών στην υπόθεση (και τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ) πρόσθεσε:

«Oταν δύο εισαγγελείς διαβιβάζουν έναν φάκελο στη Βουλή, διότι προέκυψαν ενδείξεις ποινικών ευθυνών μελών –το τονίζω- της κυβέρνησης, είναι υποχρέωση ενός σοβαρού πολιτικού κόμματος να ψάξει και να εντοπίσει αυτές τις ευθύνες … Αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βρίσκονται κοντά στις ευθύνες, είναι τα δύο μέλη της κυβέρνησης, οι δύο που διαχειρίστηκαν τη λίστα, οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου είναι αυτονόητο».

Όσο για το αν πρέπει να μπει στο κάδρο των ευθυνών και ο Γ. Παπανδρέου (πρόσωπο που δεν συμπεριέλαβε στην πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής ο ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι όπως αναφέρεται και στην πρόταση του κόμματός, «αν προκύψουν στοιχεία δεν θα διστάσουμε να ζητήσουμε επέκταση της έρευνας».

Στο σημείο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας δεν θα αποβεί καθοριστικό για το μέλλον και το βίο της κυβέρνησης: «Δεν πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης να αποβεί καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις. Δεν συνδέω την πορεία της κυβέρνησης με το αποτέλεσμα της διαδικασίας», αλλά «με εκπλήσσει η στάση του Πρωθυπουργού στο θέμα. Αναρωτιέμαι εάν υπάρχουν κι άλλοι σκελετοί στην ντουλάπα που δεν θέλει να αποκαλυφθούν. Είναι ακατανόητη η στάση του, αν υπήρχε κάθαρση στο πολιτικό σκηνικό θα είχε όφελος ο ίδιος», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Αντίθετα, τόνισε, τα επιχειρήματα του κ. Βενιζέλου είναι διάτρητα. Για ποιο λόγο να θέλουμε να διαλύσουμε το ΠΑΣΟΚ όταν οι ίδιοι τα καταφέρνουν μια χαρά μόνοι τους, σχολίασε χαρακτηριστικά για τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί πολιτικής σκευωρίας και σχεδίου εξόντωσής του.


σχετικα αρθρα