current views are: 1

4 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση09:49

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ξυλοδαρμό των τεσσάρων συλληφθέντων της Κοζάνης

Έρευνα για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν στην Αστυνομία οι συλληφθέντες για την «τρομοκρατική» διπλή ληστεία στην Κοζάνη διέταξε, το πρωί της Δευτέρας, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 

Δημοσίευση 09:49’
αρθρο-newpost

Έρευνα για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν στην Αστυνομία οι συλληφθέντες για την «τρομοκρατική» διπλή ληστεία στην Κοζάνη διέταξε, το πρωί της Δευτέρας, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 

Έρευνα για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν στην Αστυνομία οι συλληφθέντες για την «τρομοκρατική» διπλή ληστεία στην Κοζάνη διέταξε, το πρωί της Δευτέρας, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 
Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Παναγιώτα Φάκου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες από συγγενείς των εμπλεκομένων στην υπόθεση της τρομοκρατίας και της διπλής ληστείας στο Βελβεντό, ότι υπέστησαν κακοποίηση και σωματική βλάβη από τους αστυνομικούς. 

Η εισαγγελία θα μελετήσει καταρχάς τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και τις φωτογραφίες από τη σύλληψη μέχρι και τη μεταφορά των κατηγορουμένων στα δικαστήρια.  

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο

Την ίδια ώρα, πολιτικός σάλος έχει προκληθεί από την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των τεσσάρων συλληφθέντων στις οποίες είναι εμφανή τα σημάδια ξυλοδαρμού.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσαν το πρωί της Δευτέρας ότι θα διεξαχθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου». 

Ο κ. Σ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε να υιοθετήσουμε καμία από τις δύο εκδοχές. «Θα είμαστε αμείλικτοι εφόσον αποδειχθεί από τη δικαιοσύνη ότι κακοποιήθηκαν» δήλωσε ο Ν. Δένδιας και επισήμανε ότι σε ένα «ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος, τα βασανιστήρια είναι πάντα καταδικαστέα». 

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, ο Σ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι «θα γίνει έρευνα για να διαλευκανθεί πλήρως κάθε καταγγελία» και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να γίνονται βασανισμοί σε κανέναν. Είμαστε κράτος δικαίου».   

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου και ζήτησε «να μην δίνουμε ιδεολογικό χρωματισμό» στις πράξεις τους, δηλαδή στις ληστείες για τις οποίες συνελήφθησαν οι τέσσερις νεαροί. 

Ερωτηθείς για το αίτημα των οικογενειών και των δικηγόρων των τεσσάρων συλληφθέντων να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται μετά τον προφανή ξυλοδαρμό τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως «στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπεται ιατροδικαστική εξέταση». 

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας αφού εξήγησε ότι η «σκληρότατη συμπλοκή των αστυνομικών έγινε με τρομοκράτες που είχαν βαρύτατο οπλισμό και είχαν όμηρο» και με προτεραιότητα να μην υπάρξουν πυροβολισμοί, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί κανείς και για οτιδήποτε». 
«Θα είμαστε αμείλικτοι εφόσον αποδειχθεί από τη Δικαιοσύνη» ότι οι τέσσερις συλληφθέντες κακοποιήθηκαν», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, συμπληρώνοντας ότι δεν υιοθετεί οποιαδήποτε καταγγελία πριν από την έρευνα της Δικαιοσύνης. 

«Σε ένα ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος, τα βασανιστήρια είναι πάντα καταδικαστέα» επισήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «δεν θα γίνουν δεκτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά και η απειλή της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπισθεί. 

Σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχθηκε ότι «είναι σοκαριστικές». 
Ερωτηθείς για την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι φωτογραφίες, ο Ν. Δένδιας είπε ότι έγινε photoshop γιατί οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα προκειμένου να αναγνωριστούν οι δράστες και να δοθούν στοιχεία γι’αυτούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν δεν είχε γίνει η ψηφιακή επεξεργασία στα σημάδια κακοποίησής τους οι τέσσερις συλληφθέντες δεν θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από το κοινό.

Η Κουμουνδούρου κατήγγειλε κακοποίηση και ζήτησε την «άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση του περιστατικού». Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Οι βασανισμοί κρατουμένων αποτελούν ντροπή για την Ελληνική πολιτεία», στις φωτογραφίες «είναι εμφανή τα σημάδια της άγριας κακοποίησης. Τόσο εμφανή μάλιστα, που δεν μπόρεσε να τα κρύψει η προφανής (άτεχνη γαρ…) αλλοίωση των φωτογραφιών».

«Είναι πια εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και για τον πλέον ευνοϊκά διακείμενο στην ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να πιστέψει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας» συνεχίζει η Κουμουνδούρου, σημειώνοντας πως, στον απόηχο ενός πολύκροτου δημοσιεύματος της εφημερίδας Guardian για βασανισμούς συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ, υπάρχουν ενδείξεις «ότι έχουμε να κάνουμε με γενικευμένο φαινόμενο».

Τη διερεύνηση των καταγγελιών ζήτησε και το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ. «Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσουν τις καταγγελίες των οικογενειών των τεσσάρων νεαρών συλληφθέντων για τις συνθήκες κράτησής τους», σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. Και προσθέτει: «Η κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησης συλληφθέντων είναι φαινόμενο απαράδεκτο, με το οποίο ο λαός δεν πρέπει να εξοικειωθεί, όποια και αν είναι η βαρύτητα και η καταδίκη των διαπραχθέντων εγκλημάτων».

Σχετικά θέματα:

 Eντοπίστηκε γιάφκα των «Πυρήνων» στο Μαρούσι (Βίντεο και φωτό)

Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού που κατηγορείται για συμμετοχή στους «Πυρήνες»



σχετικα αρθρα