current views are: 1

13 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση09:53

Επιχείρηση «Καθαρά χέρια» στο Δημόσιο

Σχέδιο «κάθαρσης» στο Δημόσιο βάζει μπροστά η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας ακόμη και εφόδους των επιθεωρητών – ελεγκτών σε διάφορους φορείς, αλλά και καμπάνες για όσους προϊσταμένους καλύπτουν τα παραπτώματα υπαλλήλων.

Δημοσίευση 09:53’
αρθρο-newpost

Σχέδιο «κάθαρσης» στο Δημόσιο βάζει μπροστά η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας ακόμη και εφόδους των επιθεωρητών – ελεγκτών σε διάφορους φορείς, αλλά και καμπάνες για όσους προϊσταμένους καλύπτουν τα παραπτώματα υπαλλήλων.

Σχέδιο «κάθαρσης» στο Δημόσιο βάζει μπροστά η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας ακόμη και εφόδους των επιθεωρητών – ελεγκτών σε διάφορους φορείς, αλλά και καμπάνες για όσους προϊσταμένους καλύπτουν τα παραπτώματα υπαλλήλων.
Φύλλο και φτερό θα γίνουν το επόμενο διάστημα οι προσωπικοί φάκελοι των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου άμεσα να εντοπιστούν όσοι έχουν δηλώσει πλαστά προσόντα (π.χ. πτυχία) για την πρόσληψή τους ή απουσιάζουν επί μακρόν από τα καθήκοντά τους, καθώς και επίορκοι για τους οποίους δεν έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Στόχος είναι, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, οι υπάλληλοι αυτοί να απομακρυνθούν με ταχείες διαδικασίες στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να κατευνάσει τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επανέλθουν με το τελεσίγραφο των απολύσεων λόγω των καθυστερήσεων στον περιορισμό του προσωπικού των δημόσιων φορέων.

Βλέποντας πως το μέτρο διαθεσιμότητας – κινητικότητας κινείται με ρυθμούς χελώνας – ακόμη εκκρεμούν οι διαδικασίες για τους 2.000 από το 2012, ενώ δικαστικές αποφάσεις υποχρεώνουν την επαναφορά εργαζομένων σε υπηρεσίες – αναζητούνται τώρα άλλες δεξαμενές υπαλλήλων. Βασική επιδίωξη με την άφιξη της τρόικας αποτελεί το να υπάρχουν ορισμένα απτά δείγματα για την εκκίνηση του εγχειρήματος μείωσης του Δημοσίου.

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Επί του παρόντος, το μόνο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η προετοιμασία των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων – έπειτα από εκείνα για τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, αύριο ανακοινώνονται άλλων τεσσάρων υπουργείων και την επόμενη εβδομάδα άλλων πέντε. Ωστόσο, παρά τη μείωση των δομών κατά μέσο όρο 50%, υπάρχουν εκτιμήσεις πως δεν προκύπτει μεγάλος αριθμός πλεοναζόντων υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα και πλέον κυριαρχούν έντονοι φόβοι ότι εάν δεν υπάρξουν και άλλα μέτρα, η κυβέρνηση θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον της απειλής για απολύσεις. Στο στόχαστρο για τον λόγο αυτό μπαίνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.

Ετσι, μια πρώτη αναφορά κάνει λόγο για 12.000 εργαζομένους από τις κατηγορίες των ακατάλληλων προς εργασία, είτε οι αδικαιολογήτως απόντες ή με μεγάλα διαστήματα αναρρωτικών αδειών είτε εκείνοι με πλαστά στοιχεία στους φακέλους, και των επίορκων, οι οποίοι είναι ήδη στο κάδρο των άμεσων καρατομήσεων. Πρόκειται για περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι, εάν βρεθούν, μπορεί να απολυθούν άμεσα βάσει και των σχετικών διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, απομακρύνοντας έτσι και τον κίνδυνο για πιθανές οριζόντιες απολύσεις

. «Εάν δείξουμε στους τροϊκανούς πως έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανεύρεση των υπαλλήλων αυτών, μπορεί να μας δοθεί πίστωση χρόνου για την εφαρμογή του σχεδίου διαθεσιμότητας που προβλέπει το Μνημόνιο χωρίς κάποια άλλη απαίτηση», σημειώνεται. Σε πρώτη φάση ελέγχονται οι υπηρεσιακοί, προσωπικοί φάκελοι των δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση σε όσους έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και δεδομένου πως στο πλαίσιο προκηρύξεων της Ανεξάρτητης Αρχής γίνεται ενδελεχής διασταύρωση των δικαιολογητικών που κατατίθενται. Μέσω του ελέγχου αυτού επιχειρείται να εντοπιστούν υπάλληλοι που έχουν δηλώσει ψευδή προσόντα. «Αυτοί θα παραπεμφθούν άμεσα και θα φύγουν» υποστηρίζεται με την επισήμανση μάλιστα πως μπορεί να προκύψουν λαβράκια, ενώ η διαδικασία περιλαμβάνει χιλιάδες υπαλλήλους. Στο πλαίσιο εξέτασης των φακέλων θα καταγραφούν επίσης οι «ασθενείς» υπάλληλοι, δηλαδή αυτοί που λαμβάνουν συχνότερα αναρρωτικές άδειες, και θα γίνει έλεγχος για το κατά πόσον αυτές δικαιολογούνται από πραγματικά παθολογικά περιστατικά ή χορηγούνται αδικαιολόγητα.

ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΙ

Από κόσκινο θα περάσουν και όσοι έχουν διαγνωστεί με ψυχολογικά προβλήματα ή οι ίδιοι δηλώνουν ακατάλληλοι για εργασία. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περίπου 8.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων περίπου 6.000 βρίσκονται στον χώρο της Εκπαίδευσης. Στο παρελθόν σε αυτό τον χώρο χρησιμοποιούσαν το πρόσχημα των ψυχολογικών διαταραχών για να αποφύγουν τις αίθουσες διδασκαλίας και να βρεθούν σε άλλες διοικητικές θέσεις.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα περάσουν από επαναξιολόγηση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το πρόβλημα είναι πραγματικό ή όχι. Παράλληλα, σημείο αιχμής για την κυβέρνηση εξακολουθούν να αποτελούν οι περίπου 4.000 επίορκοι υπάλληλοι, οι οποίοι φιγουράρουν στις εκθέσεις των ελεγκτικών Αρχών. Μόνον οι 800 από αυτούς τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το 2012 και τώρα στόχος είναι να επιταχυνθεί η έκδοση αποφάσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια και η εκδίκαση υποθέσεών τους στα δικαστήρια.


σχετικα αρθρα