ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάς- Γαλλία, επιχειρηματική συμμαχία

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2013, 16:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ελλάς- Γαλλία, επιχειρηματική συμμαχία
Facebook Twitter Whatsapp
Παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Έλληνα πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, που διοργανώνει ο ΣΕΒ, και στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφη συμφωνία για την ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδος-Γαλλίας μεταξύ ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF. 
Παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Έλληνα πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, που διοργανώνει ο ΣΕΒ, και στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφη συμφωνία για την ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδος-Γαλλίας μεταξύ ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF. 
Η ίδρυση του νέου διμερούς Συμβουλίου επισφραγίστηκε με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων κ. Θανάση Λαβίδα και τον αντιπρόεδρο MEDEF International κ. Yves-Thibault de Silguy. 

Σε δηλώσεις του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιήμενος για το αποτέλεσμα των επαφών του με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ αλλά και αισιόδοξος για τις νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις διμερείς σχέσεις.

«Θέλω να σημειώσω ένα μόνο πράγμα για τις επαφές που είχαμε σήμερα με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Οι σημερινές συναντήσεις σηματοδοτούν την έναρξη του ελληνογαλλικού άξονα για τις επενδύσεις. Είνα πλέον σαφές ότι το Παρίσι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς παρεβρισκόμενος στη συνάντηση του ΣΕΒ με την αντιπροσωπεία γάλλων επειχειρηματιών.

«Για την Ελλάδα είναι μια πολή σημαντική στιγμή. Για την ελληνική επιχειρηματικότητα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους παρεβρισκόμενους επιχειρηματίας τόνισε ότι «όλοι εσείς που έχετε αποφασίσει να συνεργαστείτε, πρέπει να γνωρίζετε ότι η Γαλλία ανέκαθεν ήταν στο πλευρό της Ελλάδας. Το έχουμε αποδείξει αυτό υποστηρίζοντας την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Κάναμε τα πάντα για να πείσουμε τους εταίρους μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να χαιρετίσω την στάση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα ανέλαβε πολύ σοβαρές προσπάθειες. Κερδίσαμε τις πρώτες μάχες».

Ο κ. Ολάντ μάλιστα σχολίασε ότι η ευρωζώνη βγήκε από την κρίση και το ζήτημα είναι τι πρέπει να γίνει τώρα. Επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η απάντηση. Δεν πρόκειται για ευθύνες κρατών. Πλέον πρόκειται να δείξουμε ότι και οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους. Αναπτυξη της δραστηριότητας και της απασχόλησης είναι οι λέξεις κλειδιά. Πρέπει από κοινού να χαράξουμε νέους ορίζοντες, για να μην θυσιαστούν οι επόμενες γενιές.

«Το 60% έφτασε η ανεργία των νέων στην Ελλάδα και είναι πολύ σοβαρό. Το έχω στο μυαλό μου. Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει την οδό της αποκατάστασης. Η Γαλλία θα συνεισφέρει στην ανοδιοργάνωση του δημοσιου τομέα στην ελλάδα. Αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Μπορούμε να το θέσουμε στη διάθεση της Ελλάδας» πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Η Ελλάδα πλήρωσε -κι όχι πάντα με δική της ευθύνη- ένα δυσβάστακτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος τα τελευταία αυτά χρόνια της κρίσης. Για πρώτη φορά ωστόσο, χάρη στις δικές της προσπάθειες και τη βοήθεια των εταίρων της, υπάρχει η προοπτική εξόδου από την κρίση. Οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ αποτελούν, τολμώ να πω, τον ανθεκτικό πυρήνα της οικονομίας μας και την υπαρκτή ελπίδα για ανάκαμψη».

Από την πλευρά του ο κ. Λαβίδας υπογράμμισε ότι «το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Γαλλίας θα αποτελείται από κορυφαίους επιχειρηματίες των δύο πλευρών με στόχο να προωθήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια και έργα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, στη Ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου, αλλά κι σε όποια άλλη γεωγραφική περιοχή ελληνο-γαλλικές συμμαχίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και να αποδώσουν πολλαπλά οφέλη».