current views are: 1

24 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση16:23

Νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης

Με ποσοστό 57,48% ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης αναδεικνύεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Στάυρος Μαλάς συγκέντρωσε το 42,52% των ψήφων.

Δημοσίευση 16:23’
αρθρο-newpost

Με ποσοστό 57,48% ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης αναδεικνύεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Στάυρος Μαλάς συγκέντρωσε το 42,52% των ψήφων.

Με ποσοστό 57,48% ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης αναδεικνύεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Στάυρος Μαλάς συγκέντρωσε το 42,52% των ψήφων.
Ο Στάυρος Μαλάς προχώρησε και σε δήλωση παραδοχής της ήττας.

Ο κ. Μαλλάς τόνισε ότι θα συνεργαστεί στενά με το νέο πρόεδρο προκειμένου να βγει από την κρίση η χώρα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, τηλεφώνησε από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται στον κ. Αναστασιάδης και τον συνεχάρη για τη νίκη του.

Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Συγχαρητηρία και από Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επικοινώνησε με τον νέο εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του.

Ο κ. Μπαρόζο διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι μπορεί να υπολογίζει στην συνεχιζόμενη δέσμευση της Επιτροπής να βοηθήσει την Κύπρο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, σε γραπτή του δήλωση σημειώνει ότι ο κυπριακός λαός έδωσε στον κ. Αναστασιάδη μια ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών του και να κάνει ό, τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα. Ο κ. Μπαρόζο μετέφερε στον κ. Αναστασιάδη την αταλάντευτη υποστήριξη της Επιτροπής στις προσπάθειες για την επίτευξη μόνιμης λύσης στο κυπριακό, για την επανένωση της Κύπρου.

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί ακολούθησαν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, οι οποίες ανέδειξαν νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

Στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο , τόσο εντός όσο και εκτός. Ο Νίκος Αναστασιάδης έφθασε , μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος, συνοδευόμενος από την σύζυγο του ‘Αντρη.

Τον υποδέχθηκαν με ιαχές οι οπαδοί του ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τον κόσμο να πανηγυρίσει με ευπρέπεια.

Ισχυρή εντολή για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και «έξοδο της πατρίδας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος τύπου του κ. Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος.

Επανέλαβε ότι υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση του κ. Αναστασιάδη για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συμμερίζονται το όραμα για μεταρρύθμιση της κοινωνίας της οικονομίας και του κράτους .

Το σημαντικό, είπε, είναι την επόμενη μέρα να βρεθούμε «όλοι μαζί χέρι με χέρι να δώσουμε τη μάχη».

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα θα στείλει στην πρώτη του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι θα είναι μήνυμα ενότητας και επανέλαβε ότι υπάρχει πρόταση για συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που αποτελεί τον άξονα και τον πυρήνα της πολιτικής του για το αύριο.

Τα συγχαρητήριά του προς τον Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Σε δηλώσεις του στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι οι απόψεις του κ. Αναστασιάδη για τα της οικονομίας «είναι πολύ σωστές».

Τι έδιναν τα exit polls

Nίκη του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη έναντι του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Σταύρου Μαλά στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έδειξαν και τα exit polls των παγκύπριων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Τα αποτελέσματα είναι:  

ΜEGA
Αναστασιάδης: 57%-60%
Μαλάς: 40%-43%  

ΣΙΓΜΑ
Αναστασιάδης: 58,6%-62,6%
Μαλάς:37,4%-41,4%
 
ΑΝΤ1
Αναστασιάδης: 58%-62%
Μαλάς: 38%-42%.


σχετικα αρθρα