current views are: 1

6 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση12:01

Οι φήμες και οι λόγοι που ο Αντώνης Σαμαράς προσέχει τις κινήσεις του

Καπνός ανασχηματισμού της κυβέρνησης έχει σηκωθεί εδώ και μέρες πάνω από όλα τα υπουργικά γραφεία, ανακυκλώνοντας φήμες και σενάρια που υφέρπουν αρκετές εβδομάδες στο παρασκήνιο.

Δημοσίευση 12:01’
αρθρο-newpost

Καπνός ανασχηματισμού της κυβέρνησης έχει σηκωθεί εδώ και μέρες πάνω από όλα τα υπουργικά γραφεία, ανακυκλώνοντας φήμες και σενάρια που υφέρπουν αρκετές εβδομάδες στο παρασκήνιο.

Καπνός ανασχηματισμού της κυβέρνησης έχει σηκωθεί εδώ και μέρες πάνω από όλα τα υπουργικά γραφεία, ανακυκλώνοντας φήμες και σενάρια που υφέρπουν αρκετές εβδομάδες στο παρασκήνιο.
Στους πρώτους ψιθύρους το Μέγαρο Μαξίμου δεν έδωσε σημασία, αλλά χθες εντελώς ξαφνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναγκάστηκε να διαψεύσει με απόλυτο τρόπο κάθε τέτοιο ενδεχόμενο για να διακόψει τις παρασκηνιακές συζητήσεις.

Είχε προηγηθεί η ενόχληση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τα ρεπορτάζ που είδε στα δελτία των οκτώ, σχετικά με την αναδόμηση του υπουργικού του συμβουλίου.

Η αντίδραση Υπουργών της ΝΔ στην εξαγγελία του κ. Βενιζέλου στο ΜΕΓΚΑ περί ανασχηματισμού ήταν έντονη και δεικτική.

«Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που αποφασίζει τον ανασχηματισμό και όχι ο κυβερνητικός εταίρος του 12%».
Οι γκρίνιες έφτασαν στο Μαξίμου αλλά το ποτήρι ξεχείλισε όταν στο δελτίο των 8 στο ΜΕΓΚΑ παρακολουθούσαν τον ανασχηματισμό, μάλιστα κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε καυστικά «μόνο πότε θα γίνει η ορκωμοσία δεν μας είπανε!». 

Για το ζήτημα του ανασχηματισμού, πάντως, ισχύουν δύο αξιώματα: Πρώτον, δεν προαναγγέλλεται και, δεύτερον, δεν σηκώνεται καπνός αν δεν υπάρχει κάπου φωτιά. Και για όσους παρακολουθούν στενά την κυβερνητική δραστηριότητα είναι προφανές ότι συνθήκες ανασχηματισμού υπάρχουν στην κυβέρνηση.

Η τελική απόφαση είναι του Πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τις επιθυμίες των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη. Ο Αντ. Σαμαράς, αν και τον συζητά και έχει εικόνα για το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, δεν θέλει να δίνει την αίσθηση ότι οι αλλαγές είναι προ των πυλών, διότι ξέρει ότι όλοι θα κατεβάσουν τα μολύβια κάτω και δεν θα λειτουργεί τίποτα.

Αυτό θέλησε να αποτρέψει χθες με την εντολή που έδωσε στον Σίμο Κεδίκογλου να διαψεύσει τα σενάρια ανασχηματισμού με μια δήλωση, μιας γραμμής.

Στο εσωτερικό της πρωθυπουργικής ομάδας υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τον ανασχηματισμό και υπάρχουν οι εξής δισταγμοί: Μια κυβέρνηση που σχηματίστηκε πριν από οκτώ μήνες, εφόσον την αλλάξεις, ομολογείς ανοιχτά ότι απέτυχε. Αλλά ακόμη κι αν την αλλάξεις, τότε θα πρέπει να έχεις αποφασίσει ποιους θα διώξεις, αλλά και με ποιους θα τους αντικαταστήσεις.

Επίσης, πολλοί λένε ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορεί να απομακρύνει πολλούς. Και όταν δεν μπορείς να απομακρύνεις πολλούς ο ανασχηματισμός αφενός δεν έχει νόημα κι αφετέρου είναι βέβαιο ότι θα επικριθεί από τους πολλούς που περιμένουν να γίνουν υπουργοί.

Με όλα αυτά τα επιχειρήματα, λοιπόν, ορισμένοι στο επιτελείο του λένε ότι ο Πρωθυπουργός απορρίπτει -για το προσεχές διάστημα-την ιδέα του ανασχηματισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τον προγραμματίζει για το μέλλον.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό των ανασχηματισμών είναι ότι πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία για να παράγουν κάποιους συμβολισμούς.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει η κυβέρνηση προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον σχηματισμό της, αφού σε μικρότερο διάστημα δεν μπορεί να κριθεί η απόδοση ενός υπουργού ή υφυπουργού και ειδικά σε μια περίοδο που πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το οικονομικό πρόγραμμα και υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της τρόικας.

Ως την ώρα του ανασχηματισμού, ο Πρωθυπουργός αποκλείει και τις όποιες διορθωτικές αλλαγές που του προτείνονται για να εκτονωθεί η δυσφορία της κοινής γνώμης για συγκεκριμένους τομείς της κυβέρνησης.

Στα σενάρια του ανασχηματισμού προστίθενται καθημερινά φήμες για αντικαταστάσεις διαφόρων προσώπων, ανάλογα με τις επιθυμίες διαφόρων και στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα πολύ περίεργο και επικίνδυνο παιχνίδι για τις σχέσεις μελών της κυβέρνησης.

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει ενόψει ανασχηματισμού είναι τι θα γίνει με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και τις απαιτήσεις τους, ενώ παράλληλα μια γρήγορη ματιά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τη δυσκολία που θα έχει ο Πρωθυπουργός όταν κληθεί να επιλέξει τους βουλευτές στους οποίους θα αναθέσει το υπουργικό αξίωμα.  

Ιώαννης Μαρτέλλος 


σχετικα αρθρα