current views are: 1

16 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση12:44

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών

Στο υγιές κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένεται να ενταχθούν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαικής Τράπεζας.

Δημοσίευση 12:44’
αρθρο-newpost

Στο υγιές κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένεται να ενταχθούν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαικής Τράπεζας.

Στο υγιές κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένεται να ενταχθούν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απορρόφηση αυτή θα γίνει εντός του Σαββατοκύριακου, ωστόσο επίσημα κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται

Όπως αναφέρει το euro2day.gr, τόσο η Κύπρου όσο και η Λαϊκή λειτουργούν στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές και άρα οι καταθέσεις σε αυτές δεν προστατεύονται από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή από το ΤΕΚΕ, αλλά εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Κυπριακού Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Ωστόσο εφόσον η απόσχιση και «πώληση» των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών διενεργηθεί εντός του Σαββατοκύριακου, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση της εισφοράς από την Κυπριακή Βουλή, εξασφαλίζεται η μετάβασή τους στο ΤΕΚΕ και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Παράλληλα, το capital.gr αναφέρει, επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, πως μετά από σκληρές και πολύωρες διαπραγματεύσεις κατέστη εφικτό να  εξαιρεθούν του «κουρέματος» οι καταθέτες σε υποκαταστήματα της Λαϊκής (CP Bank ονομάζεται πλέον), της Κύπρου και της Ελληνική στην Ελλάδα, ενώ οι καταθέσεις και το ενεργητικό των υποκαταστημάτων των 3 τραπεζών αυτών μετά από οικονομικό έλεγχο να απορροφηθούν από ελληνικές τράπεζες. Επίσης  περιλήφθηκε ρήτρα στην απόφαση του Eurogroup για μη επιβάρυνση  του ελληνικού χρέους.

Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι αν υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση κεφαλαιακής ενίσχυσης, αυτή δεν θα γίνει από το ΤΧΣ (επικαλούμενοι την αναλυτική απόφαση η οποία συντάσσεται από τα κοινοτικά όργανα) αλλά από πρόβλεψη για πρόσθετο ποσό 1,1 δις ευρώ προς την Κύπρο  για την  κάλυψη αυτών των  πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών.

Όπως επισημαίνουν πάντως τραπεζικά στελέχη οι καταθέτες στις δυο αυτές κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τα κεφαλαίου που έχουν τοποθετήσει στις τράπεζες αυτές.

Εξάλλου, στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προς το ελληνικό στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις από τις εκροές καταθέσεων από τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό που είχαν παρατηρηθεί πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν μέχρι σήμερα περίπου 1.5 με 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των καταθέσεων που “έφυγαν” από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό συμπεριλαμβάνονται και ποσά καταθέσεων μικρόκαταθετων που κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.

Από νωρίς το πρωί πάντως, το υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου επιβεβαίωνε πως οι καταθέσεις των Ελλήνων στις Κυπριακές τράπεζες δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την απόφαση του Eurogroup.


σχετικα αρθρα