current views are: 1

31 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση14:08

Mε το «πιστόλι στον κρόταφο» Σαμαράς και πολιτικοί αρχηγοί

Σφοδρό κύμα πιέσεων και εκβιασμών απειλεί την Ελλάδα με την έλευση της τρόικας, που εμφανίζεται με βάση τις πληροφορίες έτοιμη για σκληρή μάχη με την κυβέρνηση.  

Δημοσίευση 14:08’
αρθρο-newpost

Σφοδρό κύμα πιέσεων και εκβιασμών απειλεί την Ελλάδα με την έλευση της τρόικας, που εμφανίζεται με βάση τις πληροφορίες έτοιμη για σκληρή μάχη με την κυβέρνηση.  

Σφοδρό κύμα πιέσεων και εκβιασμών απειλεί την Ελλάδα με την έλευση της τρόικας, που εμφανίζεται με βάση τις πληροφορίες έτοιμη για σκληρή μάχη με την κυβέρνηση.  
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών που φθάνουν σε λίγα εικοσιτετράωρα στην Αθήνα θα κλιμακώσουν τις πιέσεις τους στην κυβέρνηση.  

Η νέα μαύρη τρύπα που βρέθηκε στον προϋπολογισμό απειλεί την κυβέρνηση που πρέπει να πείσει την τρόικα για τα ισοδύναμα που θα απαιτηθούν ώστε να μην ληφθούν νέα μέτρα, ενώ πρέπει να πείσει και τις προτάσεις της σε άλλα πεδία, όπως την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το τέλος στα ακίνητα, κ.α.
 
Σε οριακό σημείο

Η τρικομματική κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν, όπως και πριν πολλούς μήνες, ενώ ήδη δημιουργείται κλίμα περαιτέρω ακρωτηριασμού της εθνικής κυριαρχίας, με την εμμονή της τρόικα να…«πατήσει πόδι» και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.  

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ελπίζει στην «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», αλλά αναγνωρίζει ότι εάν οι πιστωτές επιμείνουν σε σκληρή γραμμή, θα δοκιμαστούν τα όρια της κυβερνητικής συνοχής.  

Για τη χάραξη της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης έναντι της τρόικα θα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του Αντ. Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης.  

Φόβοι για την κυβερνητική συνοχή  

Η επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη λόγω της κρίσης στην Κύπρο, οδηγεί πολιτικούς και των τριών κομμάτων να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκβιασμοί της τρόικας να επιφέρουν πλήγμα στη συνοχή της κυβέρνησης.  

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο «τροϊκανικός» εκβιασμός που επί της ουσίας ασκείται θυμίζει πολλούς αντίστοιχους των τελευταίων τριών ετών και είναι προσχηματικός.  

Και αυτό, διότι σε Βερολίνο και Βρυξέλλες παραδέχονται ότι είναι σχεδόν αδύνατον να «αφαιρεθεί» η Ελλάδα από την ευρωζώνη χωρίς να προκληθούν κραδασμοί ικανοί να συντρίψουν την Πορτογαλία, να πλήξουν την Ισπανία, να αποσταθεροποιήσουν την Ιταλία και να απειλήσουν το ευρώ με «ξαφνικό θάνατο». Άρα, θέμα εξόδου μας από την ευρωζώνη δεν τίθεται πλέον, αλλά για κούρεμα καταθέσεων κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνει.  

Ήδη, η Κύπρος τρομάζει καθώς όλα είναι ρευστά και μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να προκληθεί μαζική έφοδος καταθετών στα υποκαταστήματα των σαπισμένων και ετοιμόρροπων ιταλικών, ισπανικών, ακόμη και γαλλικών τραπεζών.  

Η τελευταία ευκαιρία

Όπως αναφέρουν ψύχραιμοι παρατηρητές, η Ελλάδα έχει σε αυτό το περιβάλλον μια τελευταία ευκαιρία να διαπραγματευθεί αλλαγές και διορθώσεις στο πρόγραμμα, ώστε να αποτραπεί η βύθιση της οικονομίας της σε ύφεση.  

Η θέση αυτή ωστόσο προσκρούει στην αδιαλλαξία των Γερμανών και του ΔΝΤ που αρνούνται να παραδεχθούν ότι έχουν εγκλωβίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ευρωζώνης σε μια πολιτική αργού οικονομικού θανάτου και επιχειρούν να κρύψουν την αποτυχία τους πίσω από τις ελληνικές αδυναμίες και πλέον πίσω από τις αβελτηρίες της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.
 
Οι άγριες διαθέσεις των τροικανών

Οι τροικανοί όμως εμφανίζονται άκαμπτοι και θα καταφθάσουν λοιπόν αποφασισµένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά να επιβάλουν απολύσεις και πιο σκληρή εφαρμογή του μνημονίου.

Εξάλλου, θεωρούν το ελληνικό πολιτικό και διοικητικό σύστηµα µια «µαύρη τρύπα» που εξαφανίζει τα χρήµατα των ευρωπαίων φορολογουµένων και ετοιμάζονται να ζητήσουν επί της ουσίας «µαζική µεταφορά πόρων από τον δηµόσιο στον ιδιωτικό τοµέα», δηλ. κεφάλαια και εργατικό δυναµικό. 

Ιωάννης Μαρτέλλος 


σχετικα αρθρα