ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο «κλυδωνίζει» την κυβέρνηση

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2013, 15:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο «κλυδωνίζει» την κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp
H υπόγεια σύγκρουση του Αντώνη Ρουπακιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου καλά κρατεί με αιχμή του δόρατος το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. 
H υπόγεια σύγκρουση του Αντώνη Ρουπακιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου καλά κρατεί με αιχμή του δόρατος το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. 
Το νομοσχέδιο που πριν καν κατατεθεί έχει προκαλέσει μια ενδοκυβερνητική ρήξη και μια πρωτοφανή αντιπαράθεση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται πως αποτελεί προσωπική υπόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης που διαμηνύει πως αν δεν προχωρήσει θα παραιτηθεί. 

Ο κ. Ρουπακιώτης μάλιστα λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη δήλωσε πως «η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή», ενώ και ο κ. Μανιάτης κάλεσε με τη σειρά του τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.  

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει και μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Στο κόμμα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την ορθή κατεύθυνση του νομοσχεδίου στη λογική ότι ενδέχεται να ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή, που θα αντλήσει ψήφους από τη δεξιά δεξαμενή της ΝΔ. 
 
Στην κριτική αυτή προστίθενται και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το υπάρχον ποινικό σύστημα μπορεί να καλύψει τις ρατσιστικές πράξεις εάν και εφόσον επιβληθούν με αυστηρότητα οι νόμοι. Εκφράζουν μάλιστα την άποψη ότι η Δημοκρατία δεν επιβάλλεται αλλά καλλιεργείται και εμπνέεται. Η επιβολή ακραίων μέτρων και νόμων μόνο ακραίες αντιδράσεις μπορεί να φέρει.
 
Με αυτά τα δεδομένα είναι αμφίβολο το αν θα ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές του κόμματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε ένα πολιτικό παράδοξο, το νομοσχέδιο δηλαδή να περάσει από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και όχι από σύσσωμη την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. 

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ υποδαυλίζει αυτή την υπόγεια σύγκρουση προσβλέποντας στη δημιουργία μιας γέφυρας με τη ΔΗΜΑΡ. Στην Κουμουνδούρου μπορεί το νομοσχέδιο αυτό να αλλάξει την ατζέντα και να καλλιεργήσει ένα έδαφος μελλοντικών συνεργασιών.  

Αν στην πολιτική ατζέντα σκαρφαλώσει και διατηρηθεί η απειλή της Χρυσής Αυγή τότε δεν αποκλείεται η συγκυρία αυτή να φέρει πιο κοντά τα δύο κόμματα, στη λογική του ευρύτερου αριστερού χώρου. 

Έλενα Σιάνου