current views are: 1

24 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση04:24

Τα «παιχνίδια κατασκόπων» προκαλούν νέο… Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας

Η κάλυψη που προσέφερε η Ρωσία στον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Δημοσίευση 04:24’
αρθρο-newpost

Η κάλυψη που προσέφερε η Ρωσία στον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η κάλυψη που προσέφερε η Ρωσία στον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν, που βαδίζει ολοταχώς στα βήματα του ιδρητή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Με το που έγινε γνωστό ότι ο Σνόουντεν εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ, ο αμερικανός γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Τσαρλς Σούμερ υποστήριξε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα γνώριζε και ενέκρινε το ταξίδι του Σνόουντεν προς τη Μόσχα και ότι αυτό θα βλάψει πιθανότατα τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

«Ο Πούτιν φαίνεται ότι επιδιώκει πάντα να μπαίνει στο μάτι των ΗΠΑ είτε με το θέμα της Συρίας, του Ιράν και τώρα βεβαίως με τον Σνόουντεν», τόνισε ο Σούμερ στο CNN και πρόσθεσε ότι στην υπόθεση ίσως έχει αναμιχθεί και η Κίνα. 

Eίναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο, την ώρα που προσγειωνόταν στη Μόσχα ο πρώην σύμβουλος της NSA και τις σκέψεις για τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Η υπόθεση Σνόουντεν αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ «ψυχρότητας» Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η διαχείριση της κρίσης στη Συρία αποτελεί σοβαρή εστία έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Ρωσία τηρεί τα εξοπλιστικά συμβόλαια με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει -αν δεν το έχουν ήδη κάνει κάτω από το τραπέζι- να στείλουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.

Η φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στη Σύνοδο των Οκτώ Ισχυρότερων Χωρών (G8) πριν από μερικές ημέρες, έδειχνε ξεκάθαρα τον «πάγο» και την αμηχανία: Χέρια απλά ενωμένα και βλέμματα στο κενό, όπως σημείωσε το πρακτορείο Reuters.

Πολύ πριν από το συριακό ζήτημα, ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν αυτός που είχε πλήξει σοβαρά το γόητρο των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσιεύοντας 250.000 απόρρητα διπλωματικά έγγραφα μέσω του ιστοτόπου Wikileaks.

Τον Ιανουάριο του 2012 κι ενώ εκείνος βρισκόταν ακόμα σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Βρετανία για την υπόθεση βιασμού στη Σουηδία, το αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με τον Ασάνζ. Το RT αποτελεί τη «φωνή» του Κρεμλίνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρόσφατα, άτυπη κόντρα είχε ξεσπάσει με το «νομοσχέδιο Μαγκνίτσκι». Η κυβέρνηση Ομπάμα εξέδωσε μία λίστα με τα ονόματα 18 Ρώσων στους οποίους απαγορεύεται η χορήγηση βίζας και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει» στις ΗΠΑ, με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στα τέλη του 2012 από το Κογκρέσο. Η Μόσχα με τη σειρά της προχώρησε σε αντίποινα, απαγορεύοντας την είσοδο στη Ρωσία σε 18 Αμερικανούς.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το σκληρό ενεργειακό και γεωπολιτικό «πόκερ» που παίζεται ανάμεσα στις δύο πλευρές, με την περίπτωση της ρωσικής Gazprom  και της αζέρικης SOCAR (υπό αμερικανική επιρροή) να ερίζουν για το ελληνικό φυσικό αέριο.

H κίνηση του ρώσου προέδρου να προσφέρει οδό διαφυγής στον άνθρωπο που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την αμερικανική κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας το πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM, δείχνει την παταγώδη αποτυχία του Ομπάμα να επανεκκινήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, στόχο που είχε θέσει με την άνοδό του στην εξουσία. Η ψυχρότητα της εποχής Μπους, παραμένει και μάλλον επιδεινώνεται.
 


σχετικα αρθρα