current views are: 3

27 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση11:05

Η δεύτερη «ανάγνωση» της προκήρυξης για το χτύπημα στη ΝΔ

Στην δεύτερη πλέον ανάγνωση της προκήρυξης των «Ομάδων Λαϊκών Αγωνιστών» προχωρά η Αντιτρομοκρατική, η οποία επιβεβαίωσε και την γνησιότητα του κειμένου. 

Δημοσίευση 11:05’
αρθρο-newpost

Στην δεύτερη πλέον ανάγνωση της προκήρυξης των «Ομάδων Λαϊκών Αγωνιστών» προχωρά η Αντιτρομοκρατική, η οποία επιβεβαίωσε και την γνησιότητα του κειμένου. 

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη
 
Στην δεύτερη πλέον ανάγνωση της προκήρυξης των «Ομάδων Λαϊκών Αγωνιστών» προχωρά η Αντιτρομοκρατική, η οποία φέρεται να επιβεβαίωσε και την γνησιότητα του κειμένου. 
 
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αρχικά εντόπισαν ομοιότητες στην προκήρυξη με εκείνες του «Επαναστατικού Αγώνα». Οι ομοιότητες προσδιορίζονται κυρίως στην ανάληψη ευθύνης χτυπημάτων με κείμενα που περιλαμβάνουν πολιτικές αναλύσεις και συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό. Παράλληλα, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών αναφέρει συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης, όπως την εκμετάλλευση ορυχείων στις Σκουριές, ενώ και ο Επανασταστικός Αγώνας είχε κάνει μνεία το 1997 για το υπουργείο Βιομηχανίας. Η άλλη ομοιότητα αφορά στον οπλισμό της επίθεσης και πιο συγκεκριμένα στην αντιαρματική ρουκέτα που χρησιμοποίησε η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», ενώ παρόμοιου τύπου οπλισμό χρησιμοποιούσε και ο Επαναστατικός Αγώνας.
 
Ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές που ανέλυσαν την προκήρυξη καταλήγουν στο ότι οι Ομάδες Λαϊκών Αγωνιστών μάλλον προσιδιάζουν σε παλαιού τύπου οργανώσεις όπως πχ στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» εντοπίζοντας ουσιαστικής σημασίας ομοιότητες ως προς τον πολιτικό λόγο της προκήρυξης αλλά και την αριστερίστικη τοποθέτηση.
 
Εκτιμάται λοιπόν ότι το κείμενο ανάληψης ευθύνης για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας το προετοίμαζαν καιρό, ώστε να περιλαμβάνει μια δομημένη πολιτική ανάλυση. Η, δε, ανάλυση παραπέμπει περισσότερο σε φρασεολογία της εξοκοινοβουλευτικής άκρας αριστεράς και δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον χώρο της αναρχίας.
 
Οι αναφορές στην δημοσιονομική πολιτική της χώρας με ιστορική αναδρομή από την ΟΝΕ μέχρι σήμερα για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας μάλλον ξενίζουν σε προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ οι συνεχείς αναφορές στον Μαρξ και στην ταξική πάλη «δείχνουν» την αριστερή καταβολή της οργάνωσης. Σε κάθε περίπτωση οι συγγραφείς της προκήρυξης ονοματίζουν τα κόμματα του Κοινοβουλίου και σχολιάζουν τις «εξωτερικές δυνάμεις» όπως το ΔΝΤ και την ΕΕ, όπως έκαναν σε ανάλογες περιπτώσεις κατά την περίοδο της δράσης του οι συμμετέχοντες στη 17Ν. 
 
Βεβαίως, δεν είναι λίγες οι αντιφάσεις που παρατηρούνται στο κείμενο όπως οι αναφορές σε «πολιτικοστρατιωτικές κινήσεις» και σε ένα «σύγχρονο Επαναστατικό Απελευθερωτικό Μέτωπο»,  όπως και η καταδίκη του φασισμού μέσα από κριτική κατά της Χρυσής Αυγής.
 
Την ίδια ώρα, η οργάνωση μάλιστα από την αρχή της προκήρυξης «ξεκαθαρίζει» τους στόχους μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας φορέα στον οποία θα συμμετέχουν οργανώσεις-πυρήνες: «…οι διεργασίες που διεξάγονται ήδη προς την κατεύθυνση αυτή ανάμεσα στα πρωτοπόρα τμήματα της τάξης μας, να μετεξελιχθούν. Από τις εσωστρεφείς και αποσπασματικού περιεχομένου συνευρέσεις μικρότερων ή μεγαλύτερων ομάδων συγγένειας που είναι σήμερα, σε μια κεντρική πολιτική διαδικασία, συντονισμένη με την εργατική τάξη και τη νεολαία, όπου μέσα από τον προγραμματικού επιπέδου λόγο που θα καταθέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος προλεταριακός πυρήνας και οργάνωση – αναφορικά πάντα με το βασικό επίδικο της ταξικής πάλης, την αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία – θα αποπειραθούν οι αναγκαίες πολιτικές συνθέσεις που θα προπαρασκευάσουν την ιδρυτική, συνεδριακή πράξη του νέου φορέα», αναφέρουν στην προκήρυξη.

Παράλληλα, ασκείται κριτική στους μέχρι σήμερα αγώνες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και στα πολιτικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταλήγοντας πως «το πολιτικό διακύβευμα της εποχής είναι η πολιτική οργάνωση της τάξης μας», ενώ απευθύνουν κάλεσμα «σε όλες τις προλεταριακές, λαϊκές δυνάμεις του τόπου, που κατανοούν αυτήν την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε θαρραλέα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, αφήνοντας πίσω μας τις λογικές αυτοσυντήρησης των μικρόκοσμων μας, προς την πολιτική επεξεργασία ενός προγράμματος επαναστατικής ανατροπής και οικοδόμησης».

 
Τέλος, αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η επιλογή της χρονικής περιόδου για την δημοσιοποίηση της προκήρυξης καθώς δεν είναι τυχαίο ότι η ανάληψη ευθύνης ήρθε έξι μήνες μετά την επίθεση σε μια περίοδο πολιτικής κρίσης, τακτική που είχε ακολουθήσει και ο «Επαναστικός Αγώνας» αλλά και η «17 Νοέμβρη».  Στην Αντιτρομοκρατική πάντως προβληματίζονται αρκετά για την πρόθεση της νεοεμφανιζόμενης οργάνωσης να «ωριμάσει» και να ενδυναμώσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σε ένα πιθανό επόμενο χτύπημα. 
 
Διαβάστε ΕΔΩ την προκήρυξη