current views are: 1

3 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση04:32

Οι πρώτες αγωγές ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων κατά ελλήνων δανειοληπτών

Στα χέρια ξένων εταιρειών, των λεγόμενων “distress fund” που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων και περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, έχουν περάσει και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές χιλιάδες δάνεια Ελλήνων δανειοληπτών.

Δημοσίευση 04:32’
αρθρο-newpost

Στα χέρια ξένων εταιρειών, των λεγόμενων “distress fund” που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων και περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, έχουν περάσει και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές χιλιάδες δάνεια Ελλήνων δανειοληπτών.

Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Στα χέρια ξένων εταιρειών, των λεγόμενων «distress fund» που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων και περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, έχουν περάσει και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές χιλιάδες δάνεια ελλήνων δανειοληπτών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, ήδη έχουν ολοκληρωθεί τέτοιες πωλήσεις, και οι δανειολήπτες βρίσκονται στη θέση να χρωστούν το δάνειο πλέον σε ξένες εταιρείες, οι οποίες μάλιστα ξεκίνησαν διαδικασίες είσπραξης, με τα ένδικα μέσα του κράτους στο οποίο βρίσκονται τα δάνεια.

Νέα μέγγενη  αρχίζει να σφίγγει γύρω απ΄ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που, λόγω των απανωτών περικοπών και της ύφεσης, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην  αποπληρωμή των δανείων τους.

Οι πληροφορίες για επισκέψεις στελεχών ξένων κεφαλαίων, των λεγόμενων distress funds, στη χώρα μας, οι οποίες φλερτάρουν με την αγορά μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, ήταν έντονες το τελευταίο διάστημα αλλά πλέον η πώληση των «κόκκινων» δανείων στους ξένους είναι δεδομένη. Αυτή η κίνηση  θα προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες σπίτια θα βρεθούν προ της απειλής της κατάσχεσης.

Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια πλήρωσαν εξευτελιστικές τιμές στις τράπεζες για δάνεια και στη συνέχεια θα αναλάβουν τα ίδια τις διαδικασίες για την είσπραξη του 100% του οφειλόμενου ποσού από τους δανειολήπτες. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα αγοράσουν κοψοχρονιά τα δάνεια των Ελλήνων, στη συνέχεια θα στραφούν -ακόμη και νομικά- εναντίον των δανειοληπτών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, με στόχο να εισπράξουν έστω και ένα μέρος της απαίτησής τους, σίγουρα κατά πολύ υψηλότερο απ’ το ποσό που έχουν οι ίδιοι καταβάλει.

Τα κριτήρια που θα τεθούν θα είναι καθαρά εισπρακτικά και όχι κοινωνικά, χωρίς να λαμβάνεται δηλαδή υπόψη το αν ο οφειλέτης είναι άνεργος ή αν έχει ψαλιδιστεί το εισόδημά του και έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις του. Οι δανειολήπτες θα καλούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους άμεσα, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα κατασχεθούν και χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 συζητήθηκαν για πρώτη φορά στα Δικαστήρια της Αθήνας δύο αγωγές ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων κατά Ελλήνων δανειοληπτών.

Οι εν λόγω αγωγές αφορούν στα «κόκκινα δάνεια», τα οποία απέκτησαν οι ξένοι οίκοι από ελληνικό όμιλο, ο οποίος φέρεται να τα πούλησε έναντι ποσού από 5 ως 15 % του συνολικού ποσού του δανείου.

Είναι εξωφρενικά χαμηλό το ποσοστό πώλησης των δανείων και θα πρέπει ο υπουργός Οικονομικών να δώσει απαντήσεις για αυτές τις πράξεις αν ισχύουν, σε ποια έκταση και με ποια διαδικασία; 


σχετικα αρθρα