current views are: 2

22 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση03:54

Ο «Αριστερός», ο έμπιστος, ο… αμίλητος, ο πιστός και ο δεξιός

Η προ ημερών παρέμβαση του Τάκη Μπαλτάκου, γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ξάφνιασε πολλούς. Ο κ. Μπαλτάκος, «απείλησε» ουσιαστικά με εκλογές τους επίδοξους αντάρτες βουλευτές εάν καταψηφιστεί στο μέλλον κάποιο νομοσχέδιο. 

Δημοσίευση 03:54’
αρθρο-newpost

Η προ ημερών παρέμβαση του Τάκη Μπαλτάκου, γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ξάφνιασε πολλούς. Ο κ. Μπαλτάκος, «απείλησε» ουσιαστικά με εκλογές τους επίδοξους αντάρτες βουλευτές εάν καταψηφιστεί στο μέλλον κάποιο νομοσχέδιο. 

Γράφουν οι Νίκος Παναγιωτόπουλος- Ιωάννης Μαρτέλλος

Η προ ημερών παρέμβαση του Τάκη Μπαλτάκου, γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ξάφνιασε πολλούς. Ο κ. Μπαλτάκος, «απείλησε» ουσιαστικά με εκλογές τους επίδοξους αντάρτες βουλευτές εάν καταψηφιστεί στο μέλλον κάποιο νομοσχέδιο. 

Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι μια απλή ή συνηθισμένη πολιτικά φυσιογνωμία, καθώς είναι στενός συνεργάτης και επιστήθιος φίλος του κ. Σαμαρά και η παρέμβασή του, έφερε και πάλι στο προσκήνιο- όπως άλλωστε συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις- μια μεγάλη συζήτηση που έχει γίνει και στο παρελθόν για τους συμβούλους του Πρωθυπουργού.

Τα κεντρικά πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου που έχουν διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο είναι συγκεκριμένα και προσδιορίζονται από τον συμβολικό αριθμό «7», αν και υπάρχουν και άλλοι που κινούνται περιφερειακά.

Το τελευταίο διάστημα, ορισμένοι από αυτούς βγήκαν στο… ξέφωτο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και προκάλεσαν με τις πρωτοβουλίες τους συζητήσεις και σχόλια: ενδεικτικά βρέθηκαν στο επίκεντρο, οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Μουρούτης και Τάκης Μπαλτάκος.

Ο «αριστερός» θεωρητικός

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, είναι ο θεωρητικός της ομάδας. Για πολλούς άνθρωπος που έχει γωνίες, στηρίζει με πάθος την άποψή του και αποτελεί τον κεντρικό εκφραστή των απόψεων Σαμαρά, ενώ πάρα πολλές φορές έχει την ευθύνη της συγγραφής των ομιλιών του Πρωθυπουργού.

Ο άλλοτε Ρηγάς (προερχόμενος από την οργάνωση Ρήγας Φεραίος της Αριστεράς) αποτελεί τον αιρετικό του αστικού συστήματος και αυτός που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον Πρωθυπουργό. Είναι πρόσωπο-κλειδί, ενώ εμφανίζεται να έχει άποψη και λόγο για όλα. Αρκετά καταρτισμένος, με σημαντικά διαβάσματα και κατά πολλούς είναι ένας εξόχως επικίνδυνος αντίπαλος.

Ο έμπιστος φίλος

Τις τελευταίες ημέρες πήρε πάνω του στην Βουλή την υπόθεση του νομοσχεδίου της ΕΡΤ. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης έχει αναλάβει κρίσιμες αποστολές, μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Κατά πολλούς είναι η φωνή της λογικής στο Μαξίμου.

Δεν είναι οπαδός των ακροτήτων και προσπαθεί με επιχειρήματα να δώσει την πραγματική εικόνα χωρίς εξωραϊσμούς. Συνομιλεί συχνά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν αυτός που είχε άριστη σχέση παλαιότερα με στελέχη της ΔΗΜΑΡ, για λύνει παρεξηγήσεις, πριν δημιουργηθούν μείζονες ενδοκυβερνητικές κρίσεις.

Ο αμίλητος συνεργάτης

Ο Κώστας Μπούρας, είναι από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Αντώνη Σαμαρά. Ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού επιτελεί καθοριστικό έργο, προσπαθώντας λειάνει αντιθέσεις και αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα μεταφοράς των εντολών του Σαμαρά σε υπουργούς.

Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις και τις παρασκηνιακές κινήσεις, ενώ προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, με γνώμονα το καλό του Πρωθυπουργού.

Ο πιστός σαμαρικός

Γνωρίζεται με τον  Αντώνη Σαμαρά από τα χρόνια της εφηβείας του. Ο Γιώργος Μουρούτης, είναι ο πιο πιστός «σαμαρικός», δίνει μάχες ακόμα και στο διαδίκτυο (μάλιστα στο twitter δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο).

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού συχνά-πυκνά βρίσκεται στο στόχαστρο μιας σκληρής και προσωπικής επίθεσης από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος δεν φαίνεται να καταλαβαίνει και να πτοείται από απειλές, όπως λέει, και φροντίζει πάντα να υψώνει ασπίδα προστασίας για τον Πρωθυπουργό.

Ο δεξιός γραμματέας

Ο εκ Λακωνίας καταγόμενος και διακεκριμένος νομικός Τάκης Μπαλτάκος είναι και αυτός ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Άνθρωπος με παρέμβαση στο πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα εξουσίας. Αποφεύγει τη δημοσιότητα και δεν μιλάει πολύ. Ιδιαίτερα θρησκευόμενος, είναι δεξιός και δεν ντρέπεται για αυτό. Εισηγητής πολλές φορές της σκληρής γραμμής, έχει μια πιο συντηρητική κατεύθυνση σε πολλά θέματα αλλά πάντα με επιχειρήματα.

Οι εντός, εκτός και επί τα αυτά

Στην ομάδα του Πρωθυπουργού υπάρχουν και άλλοι, εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου που εκ της θέσεώς του έχει εμφανίσεις στα ΜΜΕ και διαχειρίζεται το επικοινωνιακό σύστημα. Ιδιαίτερη αξία έχει ο Σταύρος Παπασταύρου που συμμετέχει σε περισσότερες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με εντολή του Πρωθυπουργού και είναι αυτός που δίνει και εικόνα στο Μαξίμου για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων που απορρέουν από το μνημόνιο.  

Παράλληλα ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται και από τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο που συνομιλεί με την ομάδα δράσης (task force) και τον Χόορστ Ράιχενμπαχ και αυτός που έχει αναλάβει το συντονισμό δράσεων του υπουργικού συμβουλίου.


σχετικα αρθρα