current views are: 2

24 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση13:12

«Πράσινο φως» από το Euro Working Group για τη δόση των 4 δισ. ευρώ

Την έγκριση από το Euro Working Group, για την εκταμίευση της δόσης, έλαβε η Ελλάδα, με το ποσό των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος

Δημοσίευση 13:12’
αρθρο-newpost

Την έγκριση από το Euro Working Group, για την εκταμίευση της δόσης, έλαβε η Ελλάδα, με το ποσό των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος

Την έγκριση από το Euro Working Group, για την εκταμίευση της δόσης, έλαβε η Ελλάδα, με το ποσό των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, το Euro Working Group έκρινε ότι η Ελλάδα πληροί τα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα.

Το τελευταίο κριτήριο αφορά στη διαδικασία της κινητικότητας των εκπαιδευτικών και αναμένεται να εκπληρωθεί με τροπολογία που θα καταθέσει, αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα ορίζεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα από το υπουργείο Παιδείας.

Το ποσό των 4 δισ. ευρώ, κατανέμεται σε 2,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και σε 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες. Στις 29 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση του τμήματος της δόσης (ύψους 1,8 δισ. ευρώ) που αναλογεί στο Διεθνές Ταμείο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει ένα ακόμα προαπαιτούμενο για να λάβει στις 29 Ιουλίου την δόση των 2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF.

«H Ελλάδα έχει εφαρμόσει με επιτυχία τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος διάσωσης, εκτός από μια προαπαιτούμενη δράση, που η υιοθέτηση της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να ολοκληρωθεί ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

«Εφόσον επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση σχετικά με την τελευταία προαπαιτούμενη δράση, οι εθνικές διαδικασίας θα μπορούν να οριστικοποιηθούν και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 29 Ιουλίου» τονίζεται. 

«Μόλις ολοκληρωθεί ικανοποιητικά η πρόοδος αυτή, ο EFSF θα λάβει την εξουσιοδότηση να απελευθερώσει την υπο-δόση της επόμενης δόσης, η οποία αντιστοιχεί σε 2,5 δισ. ευρώ» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο κ. Ντάισελμπλουμ. 


σχετικα αρθρα