current views are: 1

5 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:44

Reuters: Το Νοέμβριο η απόφαση για το νέο δάνειο στην Ελλάδα

Η απόφαση για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί το Νοέμβριο μετά την αξιολόγηση της τρόικας δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

Δημοσίευση 16:44’
αρθρο-newpost

Η απόφαση για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί το Νοέμβριο μετά την αξιολόγηση της τρόικας δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

Η απόφαση για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί το Νοέμβριο μετά την αξιολόγηση της τρόικας δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters

Ειδικότερα, όπως διαμηνύουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, οι Βρυξέλλες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τα κλιμάκια της τρόικας. 

Μάλιστα, όπως διέρρευσαν και κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και το 2015 κυμαίνεται γύρω στα 10 με 11 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει πως «δεν θα υπάρξει απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, δεν θα συμβεί». Προσθέτει μάλιστα ότι «δεν το βλέπω να συμβαίνει, είναι πολιτικά αδύνατο να το φανταστώ. Αν τα δάνεια μετατραπούν σε “δωρεά“ αυτό θα αλλάξει δομικά την φύση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και δεν βλέπω καμία ετοιμότητα για κάτι τέτοιο». Ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση κουρέματος άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που έχουν λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια θα σπεύσουν να ζητήσουν το ίδιο και για τα προγράμματά τους.

Την ίδια στιγμή όμως αξιωματούχος που μιλά στο πρακτορείο σπεύδει να τονίζει ότι η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια ύψους 53 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα παράγει πολύ μικρό όφελος. «Η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο που ισοδυναμεί με το τρίμηνο Euribor, δηλαδή 0,22-0,23% συν ένα περιθώριο 0,5%. Αν κόψεις τελείως το περιθώριο -αυτό μπορεί να γίνει- το αποτέλεσμα είναι 265 εκατ. ευρώ».

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ευρωζώνη, σημειώνει το Reuters, καλείται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα να πάρει τις πρώτες αποφάσεις αναφορικά με το νέο πακέτο διάσωσης. Το ΔΝΤ υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό σε 10-11 δισ. ευρώ στο 2014 – 2015, ποσό αυξημένο καθώς ορισμένες κεντρικές τράπεζες δεν μετακυλύουν λήξεις ελληνικών ομολόγων όπως ήταν το σχέδιο του Eurogroup.


σχετικα αρθρα