current views are: 1

6 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:18

Economist: Αν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει, αλλά η ΝΔ θα κυβερνήσει

Σε περίπτωση εκλογών στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα κερδίσει, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα κυβερνήσει, αναφέρει ο Economist σε άρθρο του για την χώρα μας.

Δημοσίευση 12:18’
αρθρο-newpost

Σε περίπτωση εκλογών στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα κερδίσει, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα κυβερνήσει, αναφέρει ο Economist σε άρθρο του για την χώρα μας.

Σε περίπτωση εκλογών στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα κερδίσει, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα κυβερνήσει, αναφέρει ο Economist σε άρθρο του για την χώρα μας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η χώρα μας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015, ωστόσο οι πολίτες θα συνεχίσουν να βασανίζονται  με τον αριθμό των αστέγων να αυξάνεται. 

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμά του ο Economist δεν αποκλείει στην περίπτωση εκλογών να έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι αυτή που θα αποτελέσει το ρυθμιστικό παράγοντα για το σχηματισμό κυβέρνησης, λόγω της αδυναμίας του κόμματος που ηγείται ο κ. Τσίπρας να πετύχει ή να πετυχαίνει συμμαχίες με άλλους πολιτικούς φορείς της αντίθετης ιδεολογικής κατεύθυνσης.

Σε πολιτικό επίπεδο τα ρίσκα είναι υπαρκτά, καθώς η ακολουθούμενη πολιτική, έχει προκαλέσει μια ακόμα βαθύτερη ύφεση με ταχεία άνοδο της ανεργίας, αύξηση των χρεοκοπιών, αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που μένουν άστεγοι και στερούνται των βασικών αγαθών.

Σε οικονομικό επίπεδο ο Economist αναφέρει ότι το ελληνικό ΑΕΠ έχει βρεθεί 25% χαμηλότερα από το γ’ τρίμηνο του 2007, ενώ η οικονομία αναμένεται να σημειώσει ύφεση 4,5% το 2013, ποσοστό αναθεωρημένο από το αρχικό 5,5% και να ανακάμψει το 2014 με 1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 2%. Η οικονομία θα ανακάμψει το 2015 βοηθούμενη από την ισχυροποίηση των εξαγωγών που θα προκύψουν από την ανάκαμψη στην Ευρώπη.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ανακάμψει η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ακολουθώντας μια νέα προσαρμογή του χρέους. Μια άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ παραμένουν βασικοί παράγοντες ρίσκου για το μέλλον.
Προβλέπεται αποπληθωρισμός -0,5% για το 2013 και πληθωρισμός μόλις 0,1% για το 2014, ενώ θα υπάρξει ανάκαμψη την περίοδο 2015 – 2017, της τάξης του 0,8%.

Ωστόσο όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα κατά την περίοδο που η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη προβλέπεται να ενταθεί η δυστυχία των ανθρώπων αφού οι άνεργοι, οι χρεοκοπίες και οι άστεγοι αναμένεται να αυξηθούν, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. 


σχετικα αρθρα