current views are: 1

12 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:25

Άσαντ: Υπό όρους η παράδοση των χημικών όπλων

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης της Συρίας να εκχωρήσει τον έλεγχο των χημικών της όπλων στην διεθνή κοινότητα, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα των απειλών των ΗΠΑ, θέτοντας όμως όρους στην Ουάσινγκτον, λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι κρίσιμες συνομιλίες ΚέριΛαβρόφ.

Δημοσίευση 13:25’
αρθρο-newpost

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης της Συρίας να εκχωρήσει τον έλεγχο των χημικών της όπλων στην διεθνή κοινότητα, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα των απειλών των ΗΠΑ, θέτοντας όμως όρους στην Ουάσινγκτον, λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι κρίσιμες συνομιλίες ΚέριΛαβρόφ.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης της Συρίας να εκχωρήσει τον έλεγχο των χημικών της όπλων στην διεθνή κοινότητα, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα των απειλών των ΗΠΑ, θέτοντας όμως όρους στην Ουάσινγκτον, λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι κρίσιμες συνομιλίες ΚέριΛαβρόφ.

Μιλώντας στο στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24» ο Άσαντ δήλωσε ότι «η Συρία θέτει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο λόγω της Ρωσίας. Οι απειλές των ΗΠΑ δεν επηρέασαν την απόφαση αυτή. Όταν θα δούμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πράγματι τη σταθερότητα στην περιοχή, όταν θα σταματήσουν να απειλούν και να επιδιώκουν μια επίθεση και να παραδίδουν όπλα στους τρομοκράτες, τότε θα θεωρήσουμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία μέχρι τέλους», τόνισε. «Θέλω να είναι σαφές σε όλους ότι οι δεσμεύσεις (που αναλαμβάνει η Συρία) δεν θα εκπληρωθούν μονομερώς», συνέχισε.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο σύρος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι η Συρία θα στείλει έγγραφα στον ΟΗΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα χημικά όπλα.

«Η Συρία θα ακολουθήσει τους κανόνες για την καταστροφή των χημικών όπλων αλλά δεν πρόκειται για διαδικασία που θα κάνει η μία πλευρά» πρόσθεσε.

«Εντός των επόμενων ημερών η Συρία θα στείλει ένα μήνυμα στον ΟΗΕ και τον ΟΑΧΟ στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά έγγραφα για την έναρξη της διαδικασίας» και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι επαφές για την υπογραφή της Σύμβασης για τα χημικά όπλα που προβλέπει την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων καθώς και την καταστροφή των υπαρχόντων. Ένα μήνα μετά την ένταξη της Συρίας στον ΟΑΧΟ, η Δαμασκός θα αρχίσει να δίνει πληροφορίες για τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει. Ο Άσαντ εξήγησε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται πάντα και την οποία σκοπεύει να τηρήσει και η χώρα του. Η Ρωσία έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διότι δεν εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ και δεν διατηρούμε σχέσεις» με την Ουάσινγκτον, υπογράμμισε ο σύρος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγο πριν αρχίσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ

Ο ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για ειρήνη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ κάλεσαν το συριακό καθεστώς να δηλώσει το γρηγορότερο το μέγεθος και τα ακριβή στοιχεία του χημικού οπλοστασίου του.

Σύμφωνα με τον Ζινόβι Πακ, πρώην υπουργό Αμυντικής Βιομηχανίας της Ρωσίας και πρώην επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πυρομαχικών, η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων θα ανέλθει στα 300-400 εκατ. δολάρια, όπως δήλωσε σο ρωσικό πρακτορείο Interfax.

 


σχετικα αρθρα