ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τη δήλωση περί «λιντσαρίσματος του Πάχτα»

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2013, 15:54 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2013, 22:30
Παρέμβαση Εισαγγελέα για τη δήλωση περί «λιντσαρίσματος του Πάχτα»
Facebook Twitter Whatsapp

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Μαδεμλή, προκάλεσε η προ ημερών δήλωση τού προέδρου των 'Ανεξάρτητων Ελλήνων' Πάνου Καμμένου, ο οποίος στο περιθώριο της ομιλίας του στην 78η ΔΕΘ προέτρεψε κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής -που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους- να «λιντσάρουν» τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Μαδεμλή, προκάλεσε η προ ημερών δήλωση τού προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος στο περιθώριο της ομιλίας του στην 78η ΔΕΘ προέτρεψε κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής -που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους- να «λιντσάρουν» τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα.

Ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Σύρμω Κακάλη να σχηματιστεί δικογραφία για το αδίκημα του άρθρου 184 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Η δικογραφία θα σχηματιστεί από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα αποσταλεί στη συνέχεια στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να αποφασιστεί εάν θα διαβιβαστεί στη Βουλή.

Όλα άρχισαν όταν ο κ. Καμμένος λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε συνομιλία του με κατοίκους της Χαλκιδικής ακούγεται να λέει:«Πρέπει ο Πάχτας να μην μπορεί να κυκλοφορήσει, λιντσάρετέ τον».  

Δείτε στο βίντεο το επίμαχο σημείο 20 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος:

 

Λίγο μετά την κυκλοφορία του βίντεο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Μουρούτης μέσα από το facebook ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα έγραψε: «"Πολιτικός" "Αρ​χηγός" ζητά από "πολίτες" να λιντσάρουν εκλεγμένο Δήμαρχο. Φαντάζομαι ότι ο Εισαγγελέας θα επιληφθεί...»

Σε δήλωσή του στο newpost ο κ. Καμμένος ανάφερε: « Μολις παρέμβει ο εισαγγελέας για το δηλητήριο που πότιζαν τα παιδιά στις Σκουριές και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, μόλις παρέμβει ο εισαγγελέας για το δηλητήριο στα φρούτα στα λαχανικά και σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, για το έγκλημα που έχει συντελεστεί σε όλη την περιοχή... δεν χρειάζεται να παρέμβει για μένα... παραδίδομαι μόνος μου».

Παραδειγματική τιμωρία ζητεί ο Χρήστος Πάχτας

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας σε ανακοίνωση που εξέδωσε ζητάει την παραδειγματική τιμωρία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη κάνει λόγο για «συμπεριφορές που θυμίζουν διαλυτικά φαινόμενα άλλων εποχών» και τονίζει ότι η «Εισαγγελία έκανε το καθήκον της».

«Δε νοείται αρχηγός κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης να προτρέπει στην αναίρεση της ουσίας της Δημοκρατίας που είναι ο σεβασμός στη νομιμότητα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα από τον διάλογο», σημειώνει ο κ. Πάχτας στην ανακοίνωσή του.