current views are: 1

1 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση11:44

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τη Βενετία να βυθίζεται

Την ταχύτητα με την οποία βυθίζεται η Βενετία κατάφεραν να υπολογίσουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Πάντοβα στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Δημοσίευση 11:44’
αρθρο-newpost

Την ταχύτητα με την οποία βυθίζεται η Βενετία κατάφεραν να υπολογίσουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Πάντοβα στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Την ταχύτητα με την οποία βυθίζεται η Βενετία κατάφεραν να υπολογίσουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Πάντοβα στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη μελέτη, η Βενετία βυθίζεται από φυσικά αίτια με ρυθμό 0,8έως 1 χιλιοστό ετησίως, ενώ οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες βυθίζουν την πόλη με ρυθμό 2 έως 10 χιλιοστά ετησίως.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο ενδέχεται να εντείνει τις πλημμύρες στη Βενετία, οι οποίες πλήττουν την πόλη περίπου τέσσερις φορές τον χρόνο λόγω των παλιρροιών.

Χάρη στα στοιχεία που συνέλεξαν οι δορυφόροι, οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν σε ποιον βαθμό η βύθιση οφείλεται σε φυσικά αίτια, μεταξύ των οποίων η συμπίεση των ιζημάτων πάνω στα οποία έχει χτιστεί η πόλη, αλλά και τη ζημιά που προκαλούν οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Η κατανόηση του φαινομένου είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

«Η Βενετία βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη κατάσταση που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Pietro Teatini.

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν για πρώτη φορά το πρόβλημα πριν δεκαετίες, όταν ανακάλυψαν ότι η άντληση υπογείων υδάτων συνέβαλε στη βύθιση της πόλης.

Ωστόσο, αν και η άντληση υδάτων σταμάτησε πριν πολλά χρόνια, η πόλη εξακολουθεί να βυθίζεται.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δυο σετ δορυφορικών μετρήσεων, από το ιστορικό κέντρο της Βενετίας και την περιοχή που την περιβάλλει.

Το πρώτο σετ δεδομένων προέρχεται από δορυφορικούς αισθητήρες πρώτης γενιάς που συλλέγουν στοιχεία μια φορά τον μήνα και το δεύτερο σετ προέρχεται από έναν δορυφόρο νέας γενιάς με αισθητήρες υψηλής ανάλυσης που κάνει μετρήσεις κάθε δέκα ημέρες.


σχετικα αρθρα