current views are: 3

13 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση16:20

Κείμενο – βόμβα από την Κίνηση των 75 που ζητούν αλλαγή πολιτικής

Ένα κείμενο – βόμβα της κίνησης των 75 του ΠΑΣΟΚ , το οποίο συνυπογράφουν 800 στελέχη από όλη την Ελλάδα αμφισβητεί ευθέως την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος όσον αφορά τη συγκυβέρνηση με τη νέα δημοκρατία. 

Δημοσίευση 16:20’
αρθρο-newpost

Ένα κείμενο – βόμβα της κίνησης των 75 του ΠΑΣΟΚ , το οποίο συνυπογράφουν 800 στελέχη από όλη την Ελλάδα αμφισβητεί ευθέως την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος όσον αφορά τη συγκυβέρνηση με τη νέα δημοκρατία. 

Ένα κείμενο – βόμβα της κίνησης των 75 του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνυπογράφουν 800 στελέχη από όλη την Ελλάδα αμφισβητεί ευθέως την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος όσον αφορά τη συγκυβέρνηση με τη Nέα Δημοκρατία. 

Ανάμεσα στα μέλη που συνυπογράφουν είναι ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Γρηγόρης Νιώτης, η Κατερίνα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Πεταλωτής.

Με την παρέμβασή τους, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ζητούν την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την Κοινωνική Συνοχή ώστε να «σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης».

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τη Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζουν ως αναγκαία την παρέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, σημειώνουν ωστόσο, πως πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά και σε βάθος οι λόγοι που οδήγησαν στην εμφάνιση και ανάπτυξη του φαινομένου της ΧΑ.

Όπως αναφέρουν, «η κοινωνία τείνει σε οριακές καταστάσεις και μοιάζει όλο και περισσότερο με “καζάνι” έτοιμο να εκραγεί. Πολλές κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων τα δυόμιση εκατομμύρια νεόπτωχοι, οι 1,5 εκ άνεργοι και οι σχεδόν 1 εκ νέοι που δεν έχουν μπει ακόμη στην αγορά εργασίας, βρίσκονται στο κόκκινο λίγο πριν την μεγάλη “έκρηξη”».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι τουλάχιστον παράδοξο, όπως επισημαίνουν, να μιλούν όλοι για καταπολέμηση της ανεργίας και ταυτόχρονα να γίνονται οριζόντιες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Δημόσιο.

Με την παρέμβασή τους, τα μέλη της Κίνησης των 75, θέτουν άμεσα τρεις προτεραιότητες: Εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την κοινωνική συνοχή, εθνική στρατηγική που θα δώσει προοπτική, καθώς και άλλη πολιτική με προοδευτικό πρόσημο.

Η Κίνηση των 75, ζητά άμεσα ένα σχέδιο για την κοινωνική για την αξιοπρεπή σίτιση και στέγαση των νεόπτωχων, καθώς επίσης και επέκταση του επιδόματος ανεργίας και στους μακροχρόνια άνεργους.

Ζητούν ακόμη την «άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος για 400.000 θέσεις εργασίας, καθώς και προγράμματα ενίσχυσης, με 3 δις μέσω ΕΣΠΑ, των νέων που είναι άνεργοι για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις με μικρές και μεσαίες επιδοτήσεις».

Όπως επισημαίνουν, σε όσους σπεύσουν να ρωτήσουν για το που θα βρεθούν τα λεφτά, απαντούν πως «τόσο το πρόγραμμα των 400,000 θέσεις εργασίας όσο και το πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ κατά 95% είναι χρηματοδοτούμενα από πόρους της Ε..Ε. Ενώ για τα υπόλοιπα οι πόροι μπορούν να ανευρεθούν από την υπεξαίρεση κρατικών εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Όσον αφορά το σχέδιο για την Εθνική Στρατηγική, η Κίνηση των 75 εκτιμά ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναδιανομή πόρων και φόρων, την απονομή δικαιοσύνης και τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Ως προς την αναδιανομή πόρων, επισημαίνουν πως «το μοντέλο της εσωτερικής υποτίμησης ξεπέρασε κατά πολύ τα λογικά όρια» και ζητούν άμεση αναθεώρηση της μισθολογικής πολιτικής.

Προτείνουν, επίσης, την θέσπιση υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και την αποφασιστική στάση του κράτους σε όσους υπεξαιρούν ΦΠΑ (περίπου 15 δις ετησίως) και ασφαλιστικές εισφορές (υπολογίζονται στα 6 δις ετησίως).

Αναφέρονται εξάλλου στο τραπεζικό σύστημα, ζητώντας άμεση διοχέτευση της ρευστότητας στην αγορά από τις ανακεφαλαιοποιημένες Τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι «οι τράπεζες έλαβαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους, αρνούμενες σε μεγάλο βαθμό τον δημόσιο έλεγχο τους μέσω των κοινών μετοχών».

Ζητούν παράλληλα  να ενημερωθούν από τις «τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, πόσα χρήματα εξ αυτών έχουν διαθέσει στην πραγματική οικονομία και πόσα προγραμματίζουν να διατεθούν το επόμενο διάστημα. 

Τέλος ζητούν ένα νέο φορολογικό σύστημα, απλό και σταθερό, με βάση το περιουσιολόγιο,  που να στηρίζει τις επενδύσεις. 

Ως προς την απονομή δικαιοσύνης, επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί σε τρία χρόνια να έχουν κοπεί δισεκατομμύρια από την κοινωνική πολιτική και να ταυτόχρονα να μειώνονται οι εισακτέοι στις σχολές δικαστών που θα χρησίμευαν για να εκκαθαρίσουν τις εκκρεμούσες υποθέσεις. Η εκκαθάριση αυτή θα δημιουργήσει ανάχωμα στην αφαίμαξη των εύκολων στόχων».

Ως προς το πολιτικό σύστημα, προτείνουν την διαπραγμάτευση κρίσιμων πτυχών του προγράμματος με τους εταίρους στην Ε.Ε για το σκοπό αυτό και ειδικά ενόψει των Ευρωεκλογών, επισημαίνουν την ανάγκη για αναζήτηση Ευρωπαϊκών συμμαχιών για μια συνολική Ευρωπαϊκή λύση.

Ζητούν επίσης ένα νέο πολιτικό πλαίσιο για τη διαφάνεια, την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση πολιτών με μεγαλύτερη αναλογία, μικρές περιφέρειες κλπ, ενώ θέτουν και ζήτημα ουσιαστικής Συνταγματικής αναθεώρησης.

Εξάλλου, χαρακτηρίζουν τη «θεωρία των δύο άκρων» ως «αντιδραστική», ιδιαίτερα που αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την Κίνηση των 75 λειτουργεί καταστροφικά και τυχοδιωκτικά.

Προτείνουν ακόμη, με αφορμή την πώληση του ΟΛΠ, της ΕΥΔΑΠ και του ΟΣΕ, ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας κράτους και αγορών, ενώ σημειώνουν την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις των συγκεκριμένων οργανισμών.

Παράλληλα, αμφισβητούν την στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου όσον αφορά τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με την ΝΔ».

Υπήρχαν εναλλακτικές, όπως επισημαίνουν που αποκλείστηκαν. «Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με Οικουμενική Κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς Κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο της Κίνησης των 75

Διαβάστε ΕΔΩ τα ονόματα όσων υπογράφουν το κείμενο – παρέμβαση


σχετικα αρθρα