current views are: 1

12 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση09:53

Με… καινούριο χαλάκι στην πόρτα θέλουν να τονώσουν τον οικοδομικό κλάδο

Αν είναι να βγει σε πλειστηριασμό, ας είναι ανακαινισμένο, φαίνεται να σκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος εξέδωσε εγκύκλιο για να διευκρινίσει ότι οι εργασίες ανακαίνισης και επισκευών στις κατοικίες βαρύνονται με ΦΠΑ 13%. Σύμφωνα με τις επεξηγήσεις της Γενικής Γραμματείας…

Δημοσίευση 09:53’
αρθρο-newpost

Αν είναι να βγει σε πλειστηριασμό, ας είναι ανακαινισμένο, φαίνεται να σκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος εξέδωσε εγκύκλιο για να διευκρινίσει ότι οι εργασίες ανακαίνισης και επισκευών στις κατοικίες βαρύνονται με ΦΠΑ 13%. Σύμφωνα με τις επεξηγήσεις της Γενικής Γραμματείας…

Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Αν είναι να βγει σε πλειστηριασμό, ας είναι ανακαινισμένο, φαίνεται να σκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος εξέδωσε εγκύκλιο για να διευκρινίσει ότι οι εργασίες ανακαίνισης και επισκευών στις κατοικίες βαρύνονται με ΦΠΑ 13%.

Σύμφωνα με τις επεξηγήσεις της Γενικής Γραμματείας, διαπιστώθηκε ότι εργολάβοι και εργατοτεχνίτες, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμοι, πλακάδες κλπ. εμφανίζονται να ζητούν για τις υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής κατοικιών ιδιωτών, αμοιβές με ΦΠΑ 23%, παρά το γεγονός ότι για αυτές τις εργασίες προβλέπεται ο μειωμένος.

Υδραυλικοί: «Και στο 9% να ήταν, ο κόσμος δεν έχει λεφτά για ανακαινίσεις»

«Έπειτα από δική μας πρόταση, μειώθηκε ο ΦΠΑ στο 9% επί Καραμανλή και έκτοτε τον ξανανέβασαν στο 13%. Το πρόβλημα είναι και αυτό το ποσοστό, δεν είναι αρκετό για να κινήσει την αγορά. Πρέπει να σκεφτούμε ότι σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μονοψήφιος ο φόρος. Και ειδικά στις σημερινές ελληνικές συνθήκες, ο κόσμος δεν έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί. Ακόμη κι αν το πηγαίναμε στο 9% πάλι, δεν θα αυξανόταν πολύ ο κύκλος των εργασιών. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», υποστηρίζει στο newpost.gr ο Θανάσης Στρουμπούλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Υδραυλικών.

Η κατάρρευση του οικοδομικού κλάδου, έχει αγγίξει δραματικά επίπεδα, καθώς το 55% των επαγγελματοβιοτεχνών είναι άνεργοι, το 30% υπολειτουργεί και μόλις το 15% επιβιώνει αξιοπρεπώς.

«Κάθε χρόνο κλείνουν τα βιβλία τους χιλιάδες επαγγελματίες. Πέρσι αποχώρησαν πάνω από 92.000. Φέτος έχουμε φτάσει τους 65.000 και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 100.000. Όλοι αυτοί καταλήγουν στην ανεργία, γιατί και στους υπόλοιπους κλάδους δεν υπάρχει προοπτική αποκατάστασης», καταλήγει ο κ. Στρουμπούλης.

Ηλεκτρολόγοι: «Το μειωμένο ΦΠΑ θα μας σώσει;»

Ως καταρχήν θετικό μέτρο αναγνωρίζει η Ομοσπονδία Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, τον μειωμένο στο 13% ΦΠΑ, αν και όπως ομολογείται αμφότερες οι πλευρές, πελάτες και επαγγελματίες, προσπαθούν να αποφύγουν την έκδοση απόδειξης.

«Οι ελάχιστοι ιδιώτες που αποφασίζουν να κάνουν τέτοια εποχή ανακαίνιση, προσπαθούν να αποφύγουν την απόδειξη, για να ελαχιστοποιήσουν τα χρήματα που θα βγουν από την τσέπη τους. Από την άλλη, ο επαγγελματίας φοβάται ότι θα στοχοποιηθεί για έλεγχο αν συμπεριλάβει στα βιβλία του απόδειξη με μειωμένο ΦΠΑ. Και φυσικά υπάρχει και το θέμα ότι εμείς αγοράζουμε υλικά με 23%, αλλά η υπηρεσία είναι στο 13%. Με ποιο ΦΠΑ θα κόψεις την απόδειξη. Θετικό το μέτρο, αλλά σύνθετο, με περίπλοκους όρους», σχολιάζει στο newpost.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μπάμπης Κωνσταντόπουλος.

Ούτως ή άλλως πάντως, η κατάληξη είναι κοινή: «Όταν η δουλειά μας παρουσιάζει 70% πτώση, που στις νέες κατασκευές έχει ξεπεράσει το 80%, το μειωμένο ΦΠΑ των ανακαινίσεων θα μας σώσει; Χιλιάδες ηλεκτρολόγοι κινούνται στα όρια επιβίωσης και αυτοί είναι οι τυχεροί», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος, καταλήγοντας σε ένα παράδειγμα:

«Το εισόδημα των ηλεκτρολόγων έχει πέσει στο μισό, στα χρόνιας της κρίσης. Παλιότερα η αλλαγή του πίνακα σε ένα διαμέρισμα 80 τμ, κόστιζε από 300-350 ευρώ. Σήμερα θα ζητήσεις μετά βίας 200 ευρώ, πολλές φορές και 150 ευρώ, για να μπορεί να στα δώσει ο πελάτης, αλλιώς δεν θα έχεις δουλειά».


σχετικα αρθρα