current views are: 1

14 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση08:26

Κινδυνεύει με καταστροφή ο Πενταδάκτυλος στην Κύπρο

Η οροσειρά του Πενταδακτύλου, που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σύντομα θα μείνει με τέσσερα «δάχτυλα», αν συνεχίσει να επιτρέπεται η άναρχη λατόμευση, αναφέρει σε δημοσίευμα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Cyprus Today». 

Δημοσίευση 08:26’
αρθρο-newpost

Η οροσειρά του Πενταδακτύλου, που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σύντομα θα μείνει με τέσσερα «δάχτυλα», αν συνεχίσει να επιτρέπεται η άναρχη λατόμευση, αναφέρει σε δημοσίευμα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Cyprus Today». 

Η οροσειρά του Πενταδακτύλου, που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σύντομα θα μείνει με τέσσερα «δάχτυλα», αν συνεχίσει να επιτρέπεται η άναρχη λατόμευση, αναφέρει σε δημοσίευμα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Cyprus Today». Ο πρόεδρος της οργάνωσης για την καταπολέμηση της διάβρωσης του εδάφους, αναδάσωσης και φυσικής προστασίας, Ορχάν Αϊντενίζ δήλωσε ότι η κατάσταση θα είναι κρίσιμη, εάν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα.

«Υπάρχουν επί του παρόντος 17 λατομεία που λειτουργούν σε όλο το βουνό μ’ έναν ανοργάνωτο και μη συστηματικό τρόπο. Βουνά και πρόποδες εξαφανίζονται και είναι αδύνατον να αποκατασταθούν» ανέφερε. Μπορούμε να μιλάμε συνέχεια για τα επόμενα 20 χρόνια για το θέμα, αλλά σύντομα δεν θα μείνει βουνό, συμπλήρωσε. «Δεν θα μείνουν ούτε τέσσερα, ούτε πέντε δάκτυλα στο βουνό. Δεν θα υπάρξει τίποτα» κατέληξε.

Ο Πενταδάκτυλος είναι επιμήκης ασβεστολιθική οροσειρά, που εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας ακτής της Κύπρου. Οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη κορυφή, η οποία έχει το σχήμα παλάμης με πέντε δάκτυλα. Σύμφωνα με την παράδοση, η οποία ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια, ο Διγενής Ακρίτας στην προσπάθειά του να υπερπηδήσει την οροσειρά άφησε το αποτύπωμα της παλάμης του στο βουνό. Πολλοί άλλοι μύθοι και θρύλοι είναι συνδεδεμένοι με τα κάστρα (‘Αγιος Ιλαρίωνας, Βουφαβέντο, Καντάρα), που δεσπόζουν στις κορυφές του βουνού, τα οποία κτίστηκαν από τους Βυζαντινούς για να ελέγχουν το θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού και να εντοπίζουν έγκαιρα πλοία των Σαρακηνών πειρατών.

Στην περιοχή του Πενταδακτύλου έγιναν συγκρούσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων το 1963-64 και το 1974 κατά την τουρκική εισβολή.

Ο Πενταδάκτυλος αποτελείται από αλυσίδα βουνοκορφών, το ύψος των οποίων φτάνει τα 1024 μ. (Κυπαρισσόβουνος). Το μήκος της οροσειράς ξεπερνά τα εκατό χιλιόμετρα, ενώ το πλάτος της σπάνια υπερβαίνει τα πέντε. Στο δυτικό μέρος υψώνεται απότομα κοντά στο βορειοδυτικό ακρωτήριο Κορμακίτη, ενώ ανατολικά το ύψος των κορυφών μειώνεται για να καταλήξει βαθμιαία στη χερσόνησο της Καρπασίας, η οποία αποτελεί προέκταση του βουνού. Στα βόρεια, η οροσειρά χωρίζεται από τη θάλασσα με μια στενή παράκτια πεδιάδα, ενώ στα νότια απλώνεται η πεδιάδα της Μεσαορίας.

Η οροσειρά του Πενταδακτύλου χαρακτηρίζεται από απόκρημνες βουνοκορφές, χαράδρες και φαράγγια. Επίσης, ως αποτέλεσμα του ασβεστολιθικού πετρώματος απαντάται πληθώρα επιφανειακών και υπόγειων καρστικών σχηματισμών, όπως σπήλαια, καταβόθρες και υπόγειες σήραγγες.

 

 


σχετικα αρθρα