current views are: 2

19 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:35

«Έρχεται» από τη Σαρδηνία ο κυκλώνας «Κλεοπάτρα» – Πού θα «χτυπήσει»

Με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες και νοτιάδες που ίσως ξεπεράσουν και τα 7 μποφόρ θα εκδηλωθεί στη χώρα η κακοκαιρία που έρχεται από τη Σαρδηνία.

Δημοσίευση 16:35’
αρθρο-newpost

Με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες και νοτιάδες που ίσως ξεπεράσουν και τα 7 μποφόρ θα εκδηλωθεί στη χώρα η κακοκαιρία που έρχεται από τη Σαρδηνία.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου, Τιτίκα Ανουσάκη

Με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες και νοτιάδες που ίσως ξεπεράσουν και τα 7 μποφόρ θα εκδηλωθεί στη χώρα η κακοκαιρία που έρχεται από τη νότια Ιταλία.

Στη γειτονική χώρα ο κυκλώνας «Κλεοπάτρα» χτύπησε δίχως έλεος: ήδη η Σαρδηνία μετρά 18 νεκρούς και το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

«Μέσα σε δύο ώρες έπεσαν 450 χιλιοστά νερού, 30% περισσότερα από όση βροχή πέφτει στην Αθήνα μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται για έναν από τους λεγόμενους «μεσογειακούς κυκλώνες» οι οποίοι εμφανίζονται μια φορά το χρόνο στη Δυτική Μεσόγειο και έχουν χαρακτηριστικά τροπικού τυφώνα», λέει στο newpost ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας.

Στην Ελλάδα, πάντως, τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ μέχρι και την Κυριακή η κακοκαιρία θα μας «χτυπά» κατά κύματα.

«Θα έχει τα χαρακτηριστικά, όχι ενός κυκλώνα, αλλά ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού, με βροχές και καταγίδες κατά τόπους ισχυρές και νοτιάδες που κατά τόπους θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ», δηλώνει ο μετεωρολόγος Νίκος Μαζαράκης.

Σε τρία κύματα η «επίθεση» της κακοκαιρίας

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του κυκλώνα με τη βοήθεια του κ. Σιούτα, τα συμπεράσματα είναι πως:

Το φαινόμενο θα φτάσει εξασθενημένο στη χώρα μας. Θα περάσουν τρία διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά. Οι πρώτες βροχές θα σημειωθούν απόψε στο Ιόνιο. Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στην Ήπειρο.

Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή αναμένεται το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, με έντονα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Το τρίτο βαρομετρικό χαμηλό θα εμφανιστεί τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, πιο εξασθενημένο από τα δύο προηγούμενα, θα επηρρεάσει όμως ολόκληρη τη χώρα.
 


σχετικα αρθρα