current views are: 2

3 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση09:11

«Θερμό» επεισόδιο Βενιζέλου – Στουρνάρα στο Μαξίμου

Στην πλέον κρίσιμη φάση της εισέρχεται πλέον η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα καθώς όλα τα σενάρια, από τη συμφωνία μέχρι τη ρήξη, βρίσκονται στο τραπέζι. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας, δείχνοντας σαφώς προς την τρόικα, οι υπερβολικές απαιτήσεις της οποίας οδηγούν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο.

Δημοσίευση 09:11’
αρθρο-newpost

Στην πλέον κρίσιμη φάση της εισέρχεται πλέον η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα καθώς όλα τα σενάρια, από τη συμφωνία μέχρι τη ρήξη, βρίσκονται στο τραπέζι. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας, δείχνοντας σαφώς προς την τρόικα, οι υπερβολικές απαιτήσεις της οποίας οδηγούν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Στην πλέον κρίσιμη φάση της εισέρχεται πλέον η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα καθώς όλα τα σενάρια, από τη συμφωνία μέχρι τη ρήξη, βρίσκονται στο τραπέζι.

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας, δείχνοντας σαφώς προς την τρόικα, οι υπερβολικές απαιτήσεις της οποίας οδηγούν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέληξαν να τηρήσουν ενιαία στάση έναντι των ανοικτών μετώπων, και δη αυτό των πλειστηριασμών όπου και καταγράφεται ίσως η μεγαλύτερη απόκλιση στις θέσεις των δύο πλευρών.

Και όχι μόνον αυτό. Ο Πρωθυπουργός απαίτησε να υπάρξει αποφυγή οποιωνδήποτε θέσεων θα μπορούσαν να εκληφθούν ως πολυφωνία ή παραφωνία εντός της κυβέρνησης, αποδυναμώνοντας έτσι την κοινή στάση έναντι των πιστωτών.

Είχε προηγηθεί ένα ακόμη, όχι υψηλών τόνων αλλά σε κάθε περίπτωση «θερμό», επεισόδιο μεταξύ του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο πρώτος ουσιαστικά «έδειξε» τον κ. Στουρνάρα ως… διαρροέα των πληροφοριών που θέλουν τη σκλήρυνση της στάσης του ΠΑΣΟΚ να οφείλεται στη δημοσκοπική του κατάρρευση. «Δεν είναι ζήτημα δημοσκοπήσεων, απλώς δεν πάει άλλο με αυτά που ζητά η τρόικα» φέρεται ειπών ο κ. Βενιζέλος.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η πρωθυπουργική εντολή ελήφθη υπόψιν, τουλάχιστον χθες, καθώς και οι τρεις πλευρές (Μαξίμου, Χαριλάου Τρικούπη, Νίκης) έδιναν πανομοιότυπες πληροφορίες και εκτιμήσεις για τα ανοικτά μέτωπα.

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιμείνουν στη σκληρή γραμμή για το ζήτημα των πλειστηριασμών καθώς η πρόταση της τρόικας για αντικειμενική αξία ακινήτου κάτω από τις 120.000 ευρώ, με σειρά άλλων προϋποθέσεων, ουσιαστικά αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εκτός προστασίας και μάλιστα σε μία περίοδο ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών τους.

Η ελληνική πλευρά ζητά πολύ υψηλότερο όριο για το ακατάσχετο της Α’ κατοικίας (κοντά στις 200.000 ευρώ) και επιθυμεί να περιλαμβάνει σειρά εξαιρέσεων με στόχο να εξαναγκαστούν οι «έχοντες» που καταχρηστικά αποφεύγουν να πληρώσουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Καθώς το σενάριο επίτευξης συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου έχει πλέον εγκαταλειφθεί όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι τα τέλη του έτους. Σε εκείνη τη φάση, η κυβέρνηση θα κληθεί – ανεξαρτήτως συμφωνίας με την τρόικα – να νομοθετήσει καθώς, ούτως ή άλλως, λήγει το ισχύον σήμερα καθεστώς προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος προσανατολίζονται σε μία εξάμηνη, τουλάχιστον, παράταση του ισχύοντος σήμερα καθεστώτος, αντίστοιχη δηλαδή μεταβατική περίοδο με αυτή που περιλαμβάνεται και στην πρόταση της τρόικας.


σχετικα αρθρα