current views are: 2

17 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση18:04

Τα ΕΑΣ δεν κλείνουν και διατηρούν τον εξαγωγικό χαρακτήρα τους

Πλήρης επαλήθευση της χτεσινής ανάρτησης του newpost.gr για το σχέδιο και στο τι θα συμφωνηθεί με την τρόικα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. 

Δημοσίευση 18:04’
αρθρο-newpost

Πλήρης επαλήθευση της χτεσινής ανάρτησης του newpost.gr για το σχέδιο και στο τι θα συμφωνηθεί με την τρόικα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. 

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Πλήρης επαλήθευση της χτεσινής ανάρτησης του newpost.gr για το σχέδιο και στο τι θα συμφωνηθεί με την τρόικα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. 

Τελικά οι δανειστές μας υποχώρησαν στο βέτο του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δέχθηκαν στο να γίνει αναδιάρθρωση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα εν λειτουργία, να διατηρήσουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα και να υπάρξει σε αυτά εθελουσία έξοδος για λιγότερους από 300  εργαζομένους ώστε να παραμείνουν στα ΕΑΣ 500 υπάλληλοι.

Μετά από τις διαπραγματεύσεις που υπήρξαν με την τρόικα αλλά και στο Eurogroup η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά που ήταν στην αρμοδιότητά της τα ΕΑΣ δήλωσε: 

«Όπως είχαμε δεσμευθεί, προχωράμε σε αναδιάρθρωση με την εταιρεία σε λειτουργία, χωρίς να πληρώνει πλέον ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, ούτε ένα ευρώ. Με προστασία πολλών θέσεων εργασίας και εθελουσία έξοδο για όσους αποχωρήσουν. 

Είναι στο χέρι μας, το Δεκέμβριο του 2014 η εταιρεία να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και έχει σοβαρές προοπτικές. Αρκεί να μη χάσουμε ούτε μια ημέρα. Θα σταθούμε στο πλάι της διοίκησης και των εργαζόμενων. Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί». 

Να διευκρινίσουμε ότι η τρόικα θα εξετάσει σε ένα χρόνο από σήμερα αν όσα υποστήριξε η ελληνική κυβέρνηση είναι εφικτό να επιτευχθούν ή όχι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Θα παραμείνουν σε λειτουργία οι μονάδες των ΕΑΣ σε Λαύριο, Υμηττό και Αίγιο. 

Μόλις έγιναν γνωστές οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο Eurogroup τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την πλήρη ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις και για τη σθεναρή αντίσταση της κυβέρνησης απέναντι στις έντονες πιέσεις που δέχονταν για να μπει λουκέτο στην επιχείρηση και να απολυθούν οι εργαζόμενοι σε αυτήν.

Τονίζεται επίσης η υπευθυνότητα που επέδειξε το προσωπικό όλους αυτούς τους μήνες που κρατούσε την εταιρεία εν λειτουργία χωρίς να πληρώνεται και εκφράζεται η σιγουριά ότι το στοίχημα θα κερδηθεί. Θα καταφέρουν οι εργαζόμενοι σε αυτά να πιάσουν τους στόχους και να αποδείξουν ότι πέρα από τον εθνικό χαρακτήρα που έχουν τα ΕΑΣ μπορούν να αποτελέσουν και κερδοφόρα κρατική επιχείρση για το Δημόσιο.

Γιάννης Στουρνάρας: Η συμφωνία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε ότι «η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με την τρόικα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας, είναι συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού και απαντά στην ανάγκη νοικοκυρέματος και μη διατήρησης ελλειμμάτων».

«Για την ώρα τουλάχιστον, κερδίσαμε το στοίχημα για τα ΕΑΣ, όμως η εταιρεία θα κριθεί αν είναι βιώσιμη το Δεκέμβριο του 2014» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και εξήγησε ότι το σχέδιο που συμφωνήθηκε προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας, έως το Μάιο, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό σκέλος. Το πολιτικό θα οδηγηθεί σε άμεση εκκαθάριση, ενώ το στρατιωτικό θα συνεχίσει να λειτουργεί. 

Επιπλέον, συμφωνήθηκε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (από περίπου 800 υπάλληλοι θα παραμείνουν οι 500), το κλείσιμο ενός εργοστασίου και η μετεγκατάσταση ενός δεύτερου χωρίς απολύσεις. 

Αν ως το τέλος Δεκεμβρίου 2014 κριθεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε θα ακολουθήσει τη λύση ΕΛΒΟ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.


σχετικα αρθρα