current views are: 1

3 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση05:07

Εμφανίζεται δικαιωμένος για την εφαρμογή της δικής του «συνταγής»

Τρόπους δημόσιας παρέμβασής του χωρίς όμως να φανεί ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίευση 05:07’
αρθρο-newpost

Τρόπους δημόσιας παρέμβασής του χωρίς όμως να φανεί ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου   

Τρόπους δημόσιας παρέμβασής του χωρίς όμως να φανεί ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ή στις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα αναζητεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες εμφανώς ικανοποιημένος από το γεγονός πως η κοινωνία αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η δική του «συνταγή» για την διαχείριση της κρίσης ακολουθήθηκε και από τις επόμενες κυβερνήσεις (Παπαδήμου, Σαμαρά) και πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει για τον ίδιο η δικαίωση.  

Παρ’ όλα αυτά ο Παπανδρέου δεν δείχνει να βιάζεται. Και το αναμενόμενο για πολλούς  come back του πρώην πρωθυπουργού δεν θα είναι κάτι που θα γίνει άμεσα ή πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Κύριο μέλημα του είναι η αποκατάσταση του ονόματός του, ζητούμενο για το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι να παίρνει πρωτοβουλίες και να απαντά σε όσες κατηγορίες του αποδίδονται δημοσίως.

Η αίσθηση που δίνει στο περιβάλλον του ο πρώην πρωθυπουργός είναι ότι δεν σκέφτεται καν την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσει την ηγεσία ή για ορισμένους να πάρει την εκδίκησή του.

Όμως, αγωνιά για το κίνημα και θέλει να βοηθήσει την δημοκρατική παράταξη να πάρει τα πάνω της χωρίς όμως να δημιουργήσει προβλήματα στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Για αυτό τον λόγο παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εσωτερικές ζυμώσεις και δεν συμμετέχει σε συζητήσεις περί διαδοχής ή ανατροπής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να πιστεύει ότι ως τις ευρωεκλογές θα μπορούσε να πάρει ορισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, πχ διαλέξεις, επαφές με διεθνείς προσωπικότητες, άρθρα, μέσα από τις οποίες θα μπορούσε να καταθέσει τις προτάσεις του για μία προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου που θα συγκινούσε κι άλλους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Το όνομά του «πουλάει» στο εξωτερικό και η ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αν και απαξιωμένη του δίνει την δυνατότητα για πολιτικές παρεμβάσεις.

Το θέμα είναι να προλάβει όμως ενδεχόμενη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ κάτι που δεν εξαρτάται όμως από τον ίδιο αλλά από όλους όσοι μέσα στο κίνημα θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική. Βλέπει όμως και σε εκείνο το πεδίο μία αμφιταλάντευση όπως πιστεύουν συνομιλητές του.

Συμπέρασμα; Ο Παπανδρέου θα υπενθυμίζει την παρουσία του διαρκώς, δεν θα αναμειχθεί τώρα στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα θα περιμένει την αποτυχία-όπως πιστεύει- της επόμενης κυβέρνησης για να ξαναμετρηθεί επί ίσοις όροις με τους πολιτικούς του αντιπάλους…


σχετικα αρθρα