current views are: 1

25 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση16:31

Από το κακό στο χειρότερο οδηγούνται τα πράγματα στην Τουρκία

Σπάει η περιβόητη οικονομική «φούσκα» στην Τουρκία πυροδοτούμενη από τις πολιτικές εξελίξεις.Η ύφεση και η οικονομική κρίση που ακολουθούν με τη σειρά τους θα προκαλέσουν νέους τριγμούς στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσίευση 16:31’
αρθρο-newpost

Σπάει η περιβόητη οικονομική «φούσκα» στην Τουρκία πυροδοτούμενη από τις πολιτικές εξελίξεις.Η ύφεση και η οικονομική κρίση που ακολουθούν με τη σειρά τους θα προκαλέσουν νέους τριγμούς στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σπάει η περιβόητη οικονομική «φούσκα» στην Τουρκία πυροδοτούμενη από τις πολιτικές εξελίξεις.Η ύφεση και η οικονομική κρίση που ακολουθούν με τη σειρά τους θα προκαλέσουν νέους τριγμούς στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκική λίρα διαμορφώθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ανέφερε ότι παρεμβαίνει «ευθέως εξαιτίας νοσηρών κινήσεων στη συναλλαγματική αγορά». Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση της τράπεζας τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ελεύθερη πτώση της λίρας.

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο Bloomberg, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. δολάρια. Με άλλα λόγια, η Κεντρική Τράπεζα, ρίχνει συνάλλαγμα στην αγορά για να αντισταθεί στην καθοδική πορεία που ακολουθεί αυτή την περίοδο η τουρκική λίρα.

Το Dow Jones Newswires αναφέρει ότι οι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής στην Άγκυρα άρχισαν να πουλούν δολάρια .

Όπως ανέφερε άλλωστε σε δημοσίευμα του το Bloomberg, «η αγορά λέει στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει τη λίρα, που είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

H λίρα υποχώρησε 1,7% (πριν από την παρέμβαση), διευρύνοντας τις απώλειες μετά από την απόφαση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Erdem Basci, στις 21 Ιανουαρίου, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης για τα πιστωτικά ιδρύματα «σε ημέρες με ακραίες συνθήκες σύσφιξης».

Εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν 9% για να λαμβάνουν ρευστότητα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων αυξήθηκαν στο 10,29%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο (μετά από τη Βραζιλία) μεταξύ των 19 αναδυόμενων αγορών ομολόγων που παρακολουθούνται από το Bloomberg.

Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η απόφαση της τουρκικής τράπεζας προσπάθησε να παντρέψει αντιφατικά ζητούμενα με αμφίβολα αποτελέσματα. Άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο μεν, αλλά αφήνει ένα τεχνικό παράθυρο για αύξηση του επιτοκίου χρηματοδότησης ως το 9% «σε ξεχωριστές μέρες» δε. 

«Ήξεις αφίξεις»; ή κουτοπόνηρο μπάλωμα του τύπου «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος» που όμως δεν πείθει πλέον τις διεθνείς αγορές – πόσο μάλλον όταν προέρχεται από «τζούνιορ» κεντρικές τράπεζες.

Ο Έρντογάν, από το Βέλγιο, συνεχάρη την… κεντρική του τράπεζα για την «προσήκουσα απόφαση» πλέκοντας το εγκώμιο της ανεξαρτησίας της. Οι επενδυτές δεν φαίνεται να ενστερνίζονται τις απόψεις του Τούρκου πρωθυπουργού και σπεύδουν να πουλήσουν τα πιο βραχυπρόθεσμα τουρκικά ομόλογα, οδηγώντας τις αποδόσεις τους υψηλότερα κι από αυτές των μακροπρόθεσμων.

«Θορυβημένοι» αναλυτές κάνουν πρόχειρους υπολογισμούς και δημοσιεύουν τις εκτιμήσεις τους για τη συνολική έκθεση των ξένων τραπεζών στην Τουρκία .

Η Άγκυρα μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο

Οι άσχημες οικονομικές εξελίξεις για στην Τουρκία αδυνατίζουν περαιτέρω τον Ταγίπ Ερντογάν και το μέλλον του κρίνεται αβέβαιο αν δεν καταφέρει να σταματήσει αν εξαφανίσει τα σκάνδαλα που πλήττουν την κυβέρνησή του. 

Η άσχημη πολιτική κατάσταση σπρώχνει σε κατάρρευση την εύθραυστη τουρκική οικονομία και εκείνη με τη σειρά της αποκαθηλώνει τον άλλοτε ισχυρό Ταγίπ Ερντογάν.

Έντονος προβληματισμός στην Αθήνα

Ωστόσο οι εξελίξεις αυτές στη γείτονα χώρα προβληματίζουν την Αθήνα.

Μία κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα πλήξει και την ελληνική οικονομία καθώς η χώρα μας εξάγει πολλά προϊόντα στο γειτονικό κράτος. Αν όμως η σταθεροποιηθεί η Τουρκική οικονομία, τότε ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να χτίζει μία στρατιωτική υπερδύναμη στην περιοχή μας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

Ταυτόχρονα τα τουρκικά κεφάλαια θα κάνουν «απόβαση» στην Ελλάδα εξαγοράζοντας στρατηγικούς τομείς.


σχετικα αρθρα