current views are: 1

30 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση07:16

Ο Σαμαράς βάζει τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών

Τέλος στην εσωστρέφεια που προκαλείται από τις δυσμενείς δημοσκοπικές εκτιμήσεις αλλά και από τη σεναριολογία περί κυβερνητικών αλλαγών και «μεγάλων συνασπισμών» επιδιώκει να βάλει ο Πρωθυπουργός με τη σημερινή του ομιλία προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. 

Δημοσίευση 07:16’
αρθρο-newpost

Τέλος στην εσωστρέφεια που προκαλείται από τις δυσμενείς δημοσκοπικές εκτιμήσεις αλλά και από τη σεναριολογία περί κυβερνητικών αλλαγών και «μεγάλων συνασπισμών» επιδιώκει να βάλει ο Πρωθυπουργός με τη σημερινή του ομιλία προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Τέλος στην εσωστρέφεια που προκαλείται από τις δυσμενείς δημοσκοπικές εκτιμήσεις αλλά και από τη σεναριολογία περί κυβερνητικών αλλαγών και «μεγάλων συνασπισμών» επιδιώκει να βάλει ο Πρωθυπουργός με τη σημερινή του ομιλία προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.  Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να μεταδώσει κλίμα αισιοδοξίας στην ομάδα των βουλευτών του, που ταλανίζεται από συμπτώματα ηττοπάθειας, να αναδείξει το έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2012 και, κυρίως, να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας μέσα από την προοπτική απαλλαγής της Ελλάδας από τα μνημόνια. 

Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή καθώς η δικομματική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες προκλήσεις που εκπορεύονται από την κοινωνική κόπωση, τη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή της τρόικας αλλά και την εμφανή απροθυμία της ευρωζώνης να βοηθήσει πολιτικά την Αθήνα προχωρώντας γρήγορα τις διαδικασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Κυρίως, όμως, έρχεται σε μία συγκυρία που η πολιτική ζωή κυριαρχείται από σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή κυβερνητικών εναλλαγών από την υπάρχουσα Βουλή. Το  Μαξίμου εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες έντονα ενοχλημένο από την αναζωπύρωση αυτών των σεναρίων, εκτιμώντας ότι λειτουργούν διαλυτικά για την κυβέρνηση και, τελικά, υπονομευτικά για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα, στην τελευταία του συνέντευξη, ο κ. Σαμαράς είχε μιλήσει δημοσίως (Καθημερινή) για «σενάρια πολιτικής ανωμαλίας».

«Με όποιους κινούνται ενδεχομένως στα σκοτάδια δεν ασχολούμαι, αλλά και αυτούς ο κόσμος τους βλέπει και τους καταλαβαίνει. Όπως ξέρει και τα κίνητρά τους. Και αν χρειαστεί θα τους δώσει την απάντηση τους ταιριάζει. Αλλά δε νομίζω ότι θα χρειαστεί» είχε αναφέρει τότε ο Πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, θα κλείσει, εκ νέου, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και θα επαναλάβει ότι πρόθεσή του είναι να οδηγήσει την χώρα μέχρι τα τέλη της 4ετίας, μεταθέτοντας και πάλι την ευθύνη για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του είναι όχι μόνον να «στριμώξει» τον πολιτικό του αντίπαλο αλλά και να «αφυπνίσει» κυβέρνηση και κόμμα που μοιάζουν απορροφημένοι από τη σεναριολογία των ημερών. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι βουλευτές να ακούσουν όσα πει ο κ. Σαμαράς για τις δύο αναμετρήσεις του Μαΐου και του χαρακτήρα που θα τους αποδώσει. Παρά τους υψηλούς τόνους στις αρχές του μήνα, το τελευταίο διάστημα η Ν.Δ. κινείται σε άλλη κατεύθυνση σαφώς πιο ήπια, καταγγέλλοντας το ΣΥΡΙΖΑ για επιχείρηση κομματικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι τόνοι που θα υιοθετήσει σήμερα ο κ. Σαμαράς εκτιμάται ότι θα δώσουν σαφή απάντηση για τις επιδιώξεις του Πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα. 

Κοινωνικό μέρισμα 

Με ακροατήριο όχι μόνον τους γαλάζιους βουλευτές και ευρωβουλευτές αλλά και τους έλληνες πολίτες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως η διάθεση των χρημάτων από τις μίζες σε υγεία και εκπαίδευση ή τις χθεσινές ανακοινώσεις για την απασχόληση/μαθητεία σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανέργων και να προαναγγείλει ή περιγράψει κι αυτές που ακολουθούν, δηλαδή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αρχικώς σε πιλοτική μορφή αλλά και τη διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Επιδιώκοντας να μην ταυτιστεί με συμπτώματα λαϊκισμού του παρελθόντος, αναμένεται να τονίσει ότι όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα των θυσιών του λαού και των αποτελεσμάτων της ακολουθούμενης πολιτικής και όχι… προεκλογικές ρητορείες.

Ως προς τη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους βουλευτές θα επιθυμούσαν όχι μόνον να ακούσουν αλλά και να ακουστούν, τοποθετήσεις δεν προβλέπονται. Οπότε, αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, το ρεπορτάζ θα μεταφερθεί στο καφενείο και τους διαδρόμους του κοινοβουλίου. 


σχετικα αρθρα