current views are: 10

31 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση11:36

Χαοτική η διαφορά στα εφάπαξ μεταξύ στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα

Στα τάρταρα ρίχνει το εφάπαξ η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του, που αναμένεται να επισημοποιηθεί με τροποποιητική υπουργική απόφαση εντός των επόμενων ημερών. Η προωθούμενη ρύθμιση, που θα φέρει μειώσεις από 15% έως 20%, καθηλώνοντας το βοήθημα…

Δημοσίευση 11:36’
αρθρο-newpost

Στα τάρταρα ρίχνει το εφάπαξ η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του, που αναμένεται να επισημοποιηθεί με τροποποιητική υπουργική απόφαση εντός των επόμενων ημερών. Η προωθούμενη ρύθμιση, που θα φέρει μειώσεις από 15% έως 20%, καθηλώνοντας το βοήθημα…

Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Στα τάρταρα ρίχνει το εφάπαξ η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του, που αναμένεται να επισημοποιηθεί με τροποποιητική υπουργική απόφαση εντός των επόμενων ημερών.

Η προωθούμενη ρύθμιση, που θα φέρει μειώσεις από 15% έως 20%, καθηλώνοντας το βοήθημα κατά μέσο όρο στις 24.000 ευρώ, επηρεάζει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους και δη του στενού δημόσιου τομέα.

«Πριν από μερικά χρόνια το εφάπαξ του εργαζομένου ήταν 55.000 – 60.000 ευρώ. Σήμερα έχει φτάσει στις 25.000 – 30.000 και θα πέσει ακόμη περισσότερο», σχολιάζει στο newpost ο πρόεδρος της ΟΣΥΟ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών), Τάσος Ντούμας, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για χρήματα που καταβάλλουν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι στα ταμεία τους».

Όπως υποστηρίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση, θα σημαίνει αυτομάτως ότι ο εργαζόμενος θα εισπράττει λιγότερα και από τις 20.000 ευρώ που πραγματικά –κατά μέσο όρο- θα έχει εισφέρει στα χρόνια της υπηρεσίας του.

Ωστόσο, όσο το εφάπαξ στον στενό δημόσιο τομέα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σε περιπτώσεις του ευρύτερου τομέα, όπως στην Βουλή και την ΕΥΔΑΠ, εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλότατα επίπεδα.

«Η μεγάλη αδικία είναι ότι όλα τα βάρη τα πληρώνει ο στενός δημόσιος τομέας. Κανένας δεν έχει ασχοληθεί με αυτά που συμβαίνουν λίγο παραέξω, με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, που όχι απλώς ανήκουν στο δημόσιο, αλλά τα ταμεία τους επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα πρέπει οι ιθύνοντες να σταθούν στις ανισότητες, γιατί έχουν πέσει στα συνήθη υποζύγια του δημοσίου και τους έχουν ταράξει, για να μην χρησιμοποιήσω καμιά πιο βαριά λέξη. Να δουν και τις ομάδες εργαζομένων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό και συνεχίζουν να παίρνουν τα εφάπαξ και τα μπόνους στους ίδιους ρυθμούς», τονίζει ο κ. Ντούμας.

Ενδεικτικά, η ανισότητα καταδεικνύεται από παράδειγμα σημερινού συνταξιοδοτούμενου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με υπηρεσία 30 ετών.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος απασχολούνταν στο υπουργείο Οικονομικών, θα λάβει σήμερα εφάπαξ 27.000 ευρώ, ενώ εάν ήταν εργαζόμενος της Βουλής θα λάβει 39.000 ευρώ από το ΤΑΥΒ (Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής) και επιπλέον εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας, βάσει των στοιχείων που έδωσε στο newpost η Γενική Γραμματεία του Κοινοβουλίου.

Εάν πρόκειται δε για εργαζόμενο στην ΕΥΔΑΠ, το ποσό είναι πολλαπλάσιο. Χαρακτηριστικά, εργαζόμενος ΔΕ που συνταξιοδοτήθηκε προσφάτως, εισέπραξε εφάπαξ ύψους 80.000 ευρώ, έπειτα από 30 χρόνια στην υπηρεσία.


σχετικα αρθρα