current views are: 2

12 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση09:33

Ελληνικός πολιτικός κόσμος: Ανοίγει πάλι το Κυπριακό, καλυφθείτε!

Θα χρειαζόταν κανείς μερικές χιλιάδες λέξεις για να καταγράψει τις διεθνείς αντιδράσεις στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ερόγλου χθες στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας που σηματοδότησε την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. 

Δημοσίευση 09:33’
αρθρο-newpost

Θα χρειαζόταν κανείς μερικές χιλιάδες λέξεις για να καταγράψει τις διεθνείς αντιδράσεις στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ερόγλου χθες στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας που σηματοδότησε την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Θα χρειαζόταν κανείς μερικές χιλιάδες λέξεις για να καταγράψει τις διεθνείς αντιδράσεις στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ερόγλου χθες στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας που σηματοδότησε την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο Ερντογάν διέκοψε την ομιλία του στο κοινοβούλιο για να σχολιάσει – θετικά – το συμβάν. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων. Η τουρκική αντιπολίτευση επέκρινε τον Ερντογάν ότι ξεπουλάει την Κύπρο. 

Πέραν του Ατλαντικού, όχι μόνο το Στειτ Ντιπάρτμεντ αλλά και ο Ομπάμα έκριναν αναγκαίο να χαιρετίσουν την έναρξη της διαδικασίας, με τον τελευταίο μάλιστα να επαναλαμβάνει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να μιλάει για τα πλεονεκτήματα από το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Στο Λονδίνο ο Ντέιβιντ Κάμερον, στο Παρίσι ο Φρανσουά Φιγιόν, στη Γερμανία ο Στάινμαγιερ, στις Βρυξέλλες οι Μπαρόζο και Ρομπάι, στη Νεα Υόρκη ο Μπαν Κι-μούν, όλοι χαιρέτησαν τη διαδικασία, ο τελευταίος μάλιστα ανακοίνωσε και επίσημα ότι απέσυρε το Ντάουνερ από την κυκλοφορία. Όλοι έκριναν αναγκαίο να σχολιάσουν αυτήν την εξέλιξη, πλην των Ελλήνων. 

Η αίσθηση που δημιούργησε ο ελληνικός πολιτικός κόσμος ήταν, ότι με το που άρχισαν οι ζωντανές συνδέσεις για τη συνάντηση, όλοι αναζήτησαν καταφύγια. Ο υπουργός Εξωτερικών εδέησε να κάνει μια δήλωση με επτά ώρες καθυστέρηση – για την Ουκρανία ήταν πιο γρήγορος. Και τι μας είπε ο Βενιζέλος; :Επί λέξει, ότι “η σημερινή ημέρα για την Κύπρο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όχι μόνο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά σύσσωμη η διεθνής κοινότητα δέχεται ότι ο ίδιος ο κυπριακός λαός κρατάει στα χέρια του τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του, αποφάσεις που θα λάβει εκφραζόμενος άμεσα με δημοψήφισμα, χωρίς κανενός είδους επιδιαιτησία”. Με την πομπώδη ρητορική του, έστειλε το μήνυμα πως ότι και αν βγάλουν οι διαπραγματεύσεις μπορεί πάντα να απορριφθεί στο δημοψήφισμα. 

Υπάρχει η υποψία ότι ο Βενιζέλος έκανε δήλωση μόνο και μόνο για να μην είναι παντελώς απών στα βραδινά δελτία, που είχαν ήδη υλικό από όλους τους άλλους. Ο Σαμαράς προτίμησε να είναι απών, από τον Τσίπρα ούτε φωνή ούτε ακρόαση, ενώ βάσιμα αρχίζει να πιστεύει κανείς ότι στη ΔΗΜΑΡ δεν ασχολούνται, εδώ απαξίωσαν να πάνε στη συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.Μόνο το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ, καταδίκασαν ανέξοδα τις εξελίξεις. Τα ΜΜΕ ευθυγραμμίστηκαν στη γενικότερη διάθεση, “το κορυφαίο θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής” (κατά το Σαμαρά) υποβαθμίστηκε στη 15η είδηση, όταν και όπου το θυμήθηκαν. 

Όλα αυτά θυμίζουν έντονα στρουθοκάμηλο που κρύβει το κεφάλι στην άμμο, ότι δεν βλέπω, δεν με απειλεί. Λες και αν προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία – που θα προχωρήσει, οι αμερικανοί το εννοούν – δε θα σαρώσει όλους τους σχεδιασμούς των κομμάτων και δεν θα κάνει άνω κάτω το πολιτικό σύστημα της χώρας. 


σχετικα αρθρα