current views are: 1

6 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση12:28

Σύγχρονη μάστιγα των παιδιών ο σχολικός εκφοβισμός

Ημέρα «εκφοβισμού και βίας στα σχολεία» η σημερινή σε μια προσπάθεια ανάδειξης του μεγάλου προβλήματος του school bullying που τείνει να μετατραπεί σε σύγχρονη μάστιγα στις μαθητικές κοινότητες. 
 
 

Δημοσίευση 12:28’
αρθρο-newpost

Ημέρα «εκφοβισμού και βίας στα σχολεία» η σημερινή σε μια προσπάθεια ανάδειξης του μεγάλου προβλήματος του school bullying που τείνει να μετατραπεί σε σύγχρονη μάστιγα στις μαθητικές κοινότητες. 
 
 

Ημέρα «εκφοβισμού και βίας στα σχολεία» η σημερινή σε μια προσπάθεια ανάδειξης του μεγάλου προβλήματος του school bullying που τείνει να μετατραπεί σε σύγχρονη μάστιγα στις μαθητικές κοινότητες. 
 
Οι αριθμοί από έρευνες για την Ελλάδα είναι προκαλούν σοκ. Σύμφωνα με αυτές στη χώρα μας το 15 % των μαθητών πέφτει θύμα διαφόρων μορφών εκφοβισμού και βίας στο σχολείο, ενώ ξεπερνούν το 5% οι μαθητές που ασκούν εκφοβισμό και βία στο σχολείο.
 
Έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας. Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, ενώ στο λύκειο μειώνονται. Οι μισοί από τους μαθητές που δέχονται επιθέσεις εκφοβισμού και βίας στο σχολείο δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.
 
Ο σχολικός εκφοβισμός έχει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι σωματικός που εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, λεκτικός με τη συστηματική χρήση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.
 
Παρατηρείται επίσης ο εκφοβισμός με εκβιασμό που στοχεύει στην εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων και συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.
 
Ο έμμεσος ή κοινωνικός εκφοβισμός χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους και στη διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών. 
 
Τέλος παρατηρείται ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός που συντελείται με την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο, ο ρατσιστικός με τη διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας και ο σεξουαλικός με υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.
 
Ο ευρωβουλευτής και νυν υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Κουμουτσάκος έχει κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ευρωκοινοβούλιο ασχοληθεί επισταμένως με το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού μέσω δεκάδων δράσεων που πραγματοποίησε ο ίδιος σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη
 
Ο κ. Κουμουτσάκος με αφορμή τη σημερινή ημέρα αναφέρθηκε στο Ψήφισμα για Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο, που υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από ελληνική πρωτοβουλία και που ήταν μόνο η αρχή, όπως είπε, ενώ ανακοίνωσε πως οι δράσεις θα συνεχιστούν μέσω της Περιφέρειας. 
 
«Ο στόχος της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, δε μπορεί να είναι άλλος από την οριστική εκρίζωση του εκφοβισμού, διαδικτυακού και μη, που στοιχειώνει και απειλεί τις ψυχές και τις ζωές των μαθητών, των παιδιών μας. Εδώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να συνδράμει πιο αποφασιστικά, με στοχευμένα προγράμματα και πιο αποτελεσματικές δράσεις», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
 
Αναλυτικά οι δράσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ και υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Κουμουτσάκου: 
 

Ι. ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 
1) 15.11.13: Εσπερίδα με θέμα «Ο εκφοβισμός στο σύγχρονο περιβάλλον της γνώσης και ης εργασίας», που διοργάνωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη «Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων» του ΤΕΙ Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων.
 
2) 27.05.13: Εκδήλωση κατά του σχολικού εκφοβισμού με το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς “Οδυσσέας Ελύτης”, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
 
3) 15.05.13: Εκδήλωση- συζήτηση με το 2ο Γυμνάσιο Αιγάλεω με θέμα την αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω.
4) 05.04.13: Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online». Διοργανώθηκε από τη δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
 
5) 08.03.13: Εκδήλωση για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό στο Γυμνάσιο Καρέα.
 
6) 04.03.13: Ημερίδα κατά τού σχολικού εκφοβισμού, που διοργανώθηκε από το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης.
 
7) 22.02.13: Ημερίδα με θέμα: «Μιλώ και μαθαίνω για την ενδοσχολική βία» – Παρουσίαση έρευνας των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.
 
8) 11.02.13: Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ «Η βία δεν έχει χρώμα- Όχι στη σχολική βία», που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου.
 
9) 07.02.13: 2ο Συνέδριο Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα: «H ασφαλής πλοήγηση είναι υπόθεση όλων μας». Διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 
10) 11.10.12: Εκδήλωση με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: μαθαίνω- Aντιμετωπίζω» στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων.
 
11) 12.04.13: Ενημερωτική συνάντηση με το Mακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο.
 
12) 25.01.13: Ενημερωτική συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή, Προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ.Mανώλη Σφακιανάκη.
 

ΙΙ. ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 
1) 24.09.13: Εκδήλωση για την έναρξη ευρωπαϊκής εκστρατείας για μια Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Εκφοβισμού, που διοργάνωσε στο Παλέρμο της Ιταλίας το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Εκφοβισμού (European Antibullying Network), συντονιστής του οποίου είναι το «Χαμόγελο του Παιδιού».
 
2) 14.05.13: Συνάντηση με κος Telmo Baltazar, Member of Vice-president Viviane Reding’s cabinet, και κα. Margaret Tuite, DG Justice.
 
3) 17.04.13: Συνάντηση με την κ. Aνδρούλλα Bασιλείου, αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία.
 
4) 16.04.13: Συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για την Ψηφιακή Aτζέντα, κα. N. Kroes.
 
5) 15.01.13: Συνάντηση με την κ. Aνδρούλλα Bασιλείου, αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία.
 
6) 15.01.13: Συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για την Ψηφιακή Aτζέντα, κα. N. Kroes.
 
7) 06.03.13: Oμιλία σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Oικονομικής και Kοινωνικής Επιτροπής, με θέμα “Towards a more responsible use of the internet”.
 
8) 09.07.12: Διοργάνωση εκδήλωσης από τον ευρωβουλευτή NΔ, Γ.Kουμουτσάκο, στο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο, με θέμα “Facing the ugly face of bullying”.

σχετικα αρθρα