current views are: 1

30 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση16:03

Θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Σφοδροί διαξιφισμοί έλαβαν χώρα στη Βουλή στη συζήτηση για το  πολυνομοσχέδιο.

 

Δημοσίευση 16:03’
αρθρο-newpost

Σφοδροί διαξιφισμοί έλαβαν χώρα στη Βουλή στη συζήτηση για το  πολυνομοσχέδιο.

 

Σφοδροί διαξιφισμοί έλαβαν χώρα στη Βουλή στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, έπειτα από την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω καταγγελιών και προτάσεων δυσπιστίας τόσο κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όσο και κατά του πρόεδρου της Βουλής.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, η συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κ. Μεϊμαράκη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Σχολιάζοντας την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου».

«Δεν της πέρασε», συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: 

«Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από απουσία ωρών επέστρεψε στη Βουλή και έλαβε μέρος στην ψηφοφορία, όπως είχε γνωστοποιήσει.

Επίθεση Στουρνάρα σε ΣΥΡΙΖΑ

Δριμύ κατηγορώ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Ολομέλειας, κατηγορώντας τον ότι «δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών, χαμένη όμως πια».

Σχολιάζοντας την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του ο κύριος Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και υποστήριξε ότι στόχος του ήταν να μην συζητηθεί στο μεθαυριανό Eurogroup το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης τον Μάιο.

Χατζηδάκης: Κίνημα υπέρ της ακρίβειας από το ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει…  «κίνημα υπέρ της ακρίβειας».

«Ενοχλούνται που θα πέσουν οι τιμές του γάλακτος. Είναι έγκλημα και “δεν βαριέσαι” που στην Ισπανία και την Πορτογαλία το γάλα είναι φθηνότερο. Είναι ανάλγητη πολιτική να μειώνεις τις τιμές του γάλακτος. Αυτό είναι το συμπέρασμα της αντιπολίτευσης» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα προανήγγειλε νομοτεχνικές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο.

Γεωργιάδης: Κάναμε πολιτική επιλογή για να πάει ο τόπος μπροστά

«Ούτε υπακούμε στην τρόικα ούτε στον ΟΟΣΑ» επεσήμανε ο  υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την τοποθέτησή του, ενώ χαρακτήρισε τις  ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου ως  πολιτική επιλογή που θέτει την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «κάνουμε μια πολιτική επιλογή για να πάει ο τόπος μπροστά και να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια… Σήμερα αποφασίζουμε να πάρουμε τον  τόπο στα χέρια μας… Το νομοσχέδιο αυτό αυτό είναι η μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει».

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Παράνομες, αντισυνταγματικές και άκυρες χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά την τοποθέτησή του, ζητώντας από τον κόσμο να συγκροτηθεί σε συντακτική εθνοσυνέλευση «για να ανατραπούν τα νομοθετήματα που φέρνουν οι δανειστές».

Ο κ. Καμμένος είπε πως το πρώτο κιόλας βράδυ που θα είναι στη Βουλή με εντολή του ελληνικού λαού θα καταργήσει όλα τα Μνημόνια και δεν θα αναγνωρίσει καμία δανειακή σύμβαση.

Επί της συζήτησης η οποία ξανάρχισε και στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και προσέθεσε ότι «χρειάζεται αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του τραπεζικού συστήματος».

«Είμαι βέβαιη ότι στις λίγες σελίδες που θα μας αφιερώσουν οι εφημερίδες θα λένε πάλι ότι το ΚΚΕ πάλι ανάλυσε το σύστημα του καπιταλισμού. Δυστυχώς για αυτούς μας ενδιαφέρει το γάλα, οι εκπαιδευτικοί, τα χαράτσια… τα πάντα. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία του κόμματος ανήκει σε αυτούς που πλήττονται», είπε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Γιατί ψηφίζω τον νόμο αυτό; Για τον ίδιο λόγο που ψήφισα όλους τους προηγούμενους νόμους καταδικάζοντας βεβαίως τις διαδικασίες που ευτελίζουν το Κοινοβούλιο» δήλωσε στην ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης κατά την τοποθέτησή του.

«Δεν είναι νομοσχέδιο ή πολυνομοσχέδιο αυτό» δήλωσε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας.

«Είναι λίθοι και πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι. Είναι ριπές κατά πασών των τάξεων και του λαού, γιατί έτσι έκρινε η τρόικα. Είναι έμπρακτη ταπείνωση ενός λαού. Είναι βαρβαρισμοί που έπρεπε να αποβάλλει υπέρ της εθνικής αξιοπρέπειας η ελληνική Βουλή», συνέχισε.

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ 

Υπενθυμίζεται πως μετά από μία θυελλώδη ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το εάν έχει βάση το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Στουρνάρα, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα της ολομέλειας.

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα πραξικόπημα, με προφανή σκοπιμότητα να μη συζητηθεί η ουσία των μεγάλων ζητημάτων που φέρνει αυτό το πολυνομοσχέδιο».

Ως εκ τούτου κύριε πρόεδρε, αυτή την «εκτροπή δεν μπορούμε ούτε να την αναγνωρίσουμε, ούτε να τη στηρίξουμε. Αυτή την πρωτοφανή απόφασή σας να θέσετε την εγκυρότητα η μη της προτασης δυσπιστίας στην κρίση του σώματος προτού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία δεν μπορούμε να τη δεχτούμε και αποχωρούμε».

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας από το Σύνταγμα όπου βρέθηκε ανακοίνωσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει για την ονομαστική ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.


σχετικα αρθρα