current views are: 1

30 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση18:12

Στουρνάρας: Δεν με αγγίζουν οι απειλές και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

Δριμύ κατηγορώ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Ολομέλειας, κατηγορώντας τον ότι «δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών, χαμένη όμως πια».

Δημοσίευση 18:12’
αρθρο-newpost

Δριμύ κατηγορώ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Ολομέλειας, κατηγορώντας τον ότι «δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών, χαμένη όμως πια».

Για προσπάθεια δημιουργίας κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος κατηγόρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τον – απόντα από την Ολομέλεια της Βουλής – Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου μετά την ματαίωση της συζήτησης πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του.

Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ζημίας του Δημοσίου στην επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, υποστηρίζοντας πως η πώληση αξιών του ΤΧΣ σε χαμηλότερη τιμή απ’ την τιμή κτήσης τους, «γίνεται σε όλο τον κόσμο».

«Ο κ. Τσίπρας επένδυσε στην καταστροφή. Οι καινούργιες δημοσκοπήσεις τον έχουν τρομάξει. Αυτό τον έχει ενοχλήσει πάρα πολύ. Εμείς, με σταθερότητα και υπευθυνότητα βγάλαμε την οικονομία απ’ την κρίση. Ο κ. Τσίπρας δίνει σήμερα μάχη οπισθοφυλακών, χαμένη πια – και το ξέρει πάρα πολύ καλά» δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κρίση του τραπεζικού τομέα οφείλεται στο κούρεμα του χρέους, από το οποίο ωστόσο το Δημόσιο έχει βγει κερδισμένο. Από την μετέπειτα επαναγορά ομολόγων, το Δημόσιο κερδίζει ακόμα περισσότερα. Σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των επιθέσεων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στις διαδικασίες επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών με πώληση αξιών του ΤΧΣ σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή αγοράς τους, ο κ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε πως αυτό «συμβαίνει παντού»:

«Πιστεύει πως δεν συμφέρει να συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές στις αυξήσεις του κεφαλαίου; Δεν είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος να διατηρηθούν ανέπαφα τα 11 δισ. του ΤΧΣ για να χρησιμοποιηθούν για επαναγορά χρέους; Τι θέλει δηλαδή; Να πάρει ο κόσμος τις καταθέσεις του και να φύγει; Δεν συμμετέχουν πλέον οι ιδιώτες στο μελλοντικό όποιο ρίσκο; Ξεχνάτε κ. Τσίπρα πως έτσι ελαχιστοποιείται η συμμετοχή του φορολογούμενου πολίτη; Ή μήπως θέλετε να ελέγχετε τις τράπεζες και να κάνετε τα όσα μαγικά υπόσχεστε αφειδώς;» αναρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας και συνέχισε:

«Ο νόμος προβλέπει πώληση των μετοχών κάτω απ’ την τιμή κτήσης και την τιμή αγοράς. Αυτό συμβαίνει παντού. Αυτό έκανε και η Πειραιώς και η Alpha Bank. Γιατί όχι και το ΤΧΣ; Αν νομίζει πως είναι δυνατόν να πουληθούν μετοχές πάνω από 1,25 ευρώ, τον προκαλώ να φέρει νομοσχέδιο για πώληση στα 1,25 ευρώ. Δεν θα έρθει ούτε ένας επενδυτής. Θα αφήσει την Eurobank αθωράκιστη; Ξέρει τι λέει; Έχει την αίσθηση της πραγματικότητας ο κ. Τσίπρας;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει να χάνει. Επιδιώκει να υπονομεύσει την προσπάθεια εξόδου απ’ την κρίση με εξώφθαλμα ψέματα και απειλές. Γιατί κατέθεσε την πρόταση μομφής; Με έπιασε μήπως με τη γίδα στην πλάτη, να παίρνω επίδομα για την κόρη μου που δεν δικαιούμαι;» ανέφερε υπαινισσόμενος την πρόσφατη περιπέτεια της μητέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε «από κουτοπονηριά»: «Μεθαύριο η χώρα μας φιλοξενεί το Eurogroup ως προεδρεύουσα του Ecofin. Το Μάιο εκταμιεύεται η τελευταία δόση. Ο κ. Τσίπρας θέλει να μην γίνει η εκταμίευση. Δεν θα του κάνουμε το χατήρι» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.


σχετικα αρθρα