current views are: 2

3 Απριλίου 2014
Δημοσίευση04:00

Η τρόικα απαιτεί εδώ και τώρα μεγάλες περικοπές στο Στρατό, στην Αεροπορία και στο Ναυτικό της χώρας

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των υπολοίπων δόσεων που επιχειρεί να θέσει η τρόικα ακόμα και σε θέματα που άπτονται στην εθνική ασφάλεια της χώρας.

 

Δημοσίευση 04:00’
αρθρο-newpost

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των υπολοίπων δόσεων που επιχειρεί να θέσει η τρόικα ακόμα και σε θέματα που άπτονται στην εθνική ασφάλεια της χώρας.

 

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των υπολοίπων δόσεων που επιχειρεί να θέσει η τρόικα ακόμα και σε θέματα που άπτονται στην εθνική ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr , oι δανειστές απαιτούν, εδώ και τώρα, να υπάρξουν μεγάλες μειώσεις και στο κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων ,γεγονός που δημιουργεί τεράστιο προβληματισμό στο Πεντάγωνο, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην έχει πάρει ακόμα θέση.

Η μείωση του κόστους της άμυνας της χώρας σημαίνει με απλά λόγια , μείωση της θητείας, όχι στην αποστράτευση αξιωματικών πριν συμπληρώσουν 35ετία, λιγότερα μαχητικά στο Αιγαίο , περιορισμό των πολεμικών πλοίων, συρρίκνωση μονάδων, αποδεκατισμό μηχανοκίνητων ταξιαρχιών (άρματα μάχης , αυτοκινούμενα πυροβόλα, πυραυλικά συστήματα κ.α.), μείωση της Αεροπορίας Στρατού και πολλά άλλα.

Βέβαια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναγνωρίζει ότι το κόστος συντήρησης τόσο ισχυρών Ενόπλων Ενόπλων Δυνάμεων που διαθέτουμε, για το μέγεθος της χώρας μας είναι αντιδιαμετρικά αντίθετο , αλλά από την άλλη η γειτονική Τουρκία δεν κρύβει τις επεκτατικές της προθέσεις .

Σε καθημερινή βάση αμφισβητούνται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας, τόσο σε αέρα όσο και σε θάλασσα. Ακόμα και χτες που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήρε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί επειδή το κόμμα του πέτυχε μεγάλη νίκη στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ,οι στρατηγοί του έκαναν είκοσι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας. Η Άγκυρα απέδειξε για άλλη μια φορά πως δεν καταλαβαίνει από φιλίες ,δεν έχει μπέσα και πάντα τραβάει το «χαλί» του άλλου κάτω από τα πόδια του όταν εκτιμήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας , μπορεί να κρατά χαμηλούς τόνους, στις ωμές προκλήσεις της Άγκυρας αλλά ο Δ. Αβραμόπουλος αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες προθέσεις της Άγκυρας και σε τι μέγεθος είναι ο κίνδυνος.

Και δεν είναι μόνο οι προκλήσεις και το γεγονός ότι τα τουρκικά πολεμικά σκάφη φτάνουν μέχρι και το Λαύριο μόνο και μόνο για να προσβάλουν την εθνική μας αξιοπρέπεια αλλά . Προβληματίζει το Πεντάγωνο ότι οι στρατηγοί της Άγκυρας με τις ευλογίες του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου σε καθημερινή βάση με την αποστολή των αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου επιχειρούν να καταγράφουν τα αμυντικά συστήματα που διαθέτουμε με έμφαση στο μηχανισμό αεράμυνας που προστατεύει τη χώρα μας και αποτελεί την αιχμή του δόρατος μας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, που διατήρησε στη θέση του ΓΕΕΘΑ τον άκρως επιχειρησιακό στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο , υλοποιεί και αξιοποιεί πλήρως τη στρατιωτική διπλωματία με όχημα» τις ισχυρές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Προσδίδουν ειδικό βάρος στη χώρα μας καθώς η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από αστάθεια που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Προσδίδουν δυναμική στην υπόστασης της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον. Το ΝΑΤΟ και η Αμερική γνωρίζει ότι οι πηγές αστάθειες όπως διαμορφώνονται στο σημερινό περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Ιδιαίτερα στα ενεργειακά αποθέματα και στους διαχειριστές τους ,καθώς η παύση προμήθειας καυσίμων μπορεί να φέρει την πλήρη καταστροφή σε μία χώρα ή ακόμα και σε μία ήπειρο.

Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος αλλά η Τρόϊκα δεν καταλαβαίνει και ούτε θέλει καν να ακούσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει Ελλάδα από την Τουρκία.

  • Ζητάει σε πρώτη φάση:
  • Μείωση της θητείας των εφέδρων
  • Περικοπές στα λειτουργικά έξοδα των Ενόπλων Δυνάμεων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
  • Περαιτέρω μείωση εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές
  • Αύξηση της παραμονής των αξιωματικών στην ενεργό υπηρεσία ,δίχως δικαίωμα αποστράτευσης πριν τη συμπλήρωση της 35ετίας
  • Σημαντική μείωση αριθμού μονάδων σε Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό. Απόσυρση οπλικών συστημάτων που διαθέτουμε.

Ο Δ. Αβραμόπουλος καλείται να διαχειριστεί ένα πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα καθώς οι Τροϊκανοί μπροστά στο κέρδος και στην έννοια τους πως θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους πίσω , δεν έχουν εθνικές ευαισθησίες ούτε και θέλουν να γνωρίζουν τα όσα υπογείως μπορούν να επεξεργάζονται οι Τούρκοι.


σχετικα αρθρα