current views are: 1

4 Απριλίου 2014
Δημοσίευση04:08

Η κυβέρνηση ανοίγει το βιβλίο προσφορών για τα ελληνικά ομόλογα και κλείνει την υπόθεση Μπαλτάκου

Με μια κίνηση ματ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αφήνουν πίσω τους την υπόθεση Μπαλτάκου που επιβάρυνε και σκίασε το πολιτικό κλίμα και επισπεύδουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για τη χρηματοδότησή της.

Δημοσίευση 04:08’
αρθρο-newpost

Με μια κίνηση ματ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αφήνουν πίσω τους την υπόθεση Μπαλτάκου που επιβάρυνε και σκίασε το πολιτικό κλίμα και επισπεύδουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για τη χρηματοδότησή της.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Με μια κίνηση ματ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αφήνουν πίσω τους την υπόθεση Μπαλτάκου που επιβάρυνε και σκίασε το πολιτικό κλίμα και επισπεύδουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για τη χρηματοδότησή της. Η κίνηση αυτή που ανοίγει την πόρτα στη χώρα για να βγει από την κρίση, εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα αναστρέψει το κλίμα στην κοινωνία και θα δώσει νέα δυναμική ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή στο newpost.gr, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών και η σκληρή πραγματικότητα που έζησαν το τελευταίο διάστημα και για αυτό έστειλε χωρίς δεύτερη κουβέντα σπίτι του, το στενό συνεργάτη του που εξέθεσε τον ίδιο και την κυβέρνηση και συνεχίζει κανονικά το σχεδιασμό του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Τον σχεδιασμό αυτό, ο κ. Σαμαράς συζήτησε χθες το βράδυ στην ημίωρη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών. Αν και ο Γιάννης Στουρνάρας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να αποκαλύψει ότι αφορά την έκδοση ομολόγου, αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει βιβλίο προσφορών και μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δανειστεί από τις αγορές, 3 δισ. ευρώ με την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας. 

Παράλληλα μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην ελεύθερη πτώση του spread των ελληνικών ομολόγων, που χθες κατέβηκε στις 453 μονάδες βάσης. 

Μάλιστα ως πιθανή ημέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με την έκδοση ομολόγου μετά από τέσσερα χρόνια, ο δημοσιογράφος των Financial Times Κρις Άνταμς προσδιορίζει με ανάρτησή του στο twitter την 11η Απριλίου. Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί και η επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. 

Το Reuters με τηλεγράφημά του αναφέρει ότι έχουν επιλεγεί ήδη οι τράπεζες που θα διοργανώσουν την έκδοση του ομολόγου, ενώ ο δημοσιογράφος των FT αναφέρει συγκεκριμένα την Morgan Stanley και τη Citi. Από τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης φαίνεται επίσης, ότι οι μεγάλοι Οίκοι έχουν ξεκινήσει ήδη τον πόλεμο μεταξύ τους για το ελληνικό ομόλογο, καθώς σύμφωνα με το Reuters η Morgan Stanley εκτιμά ότι το επιτόκιό του θα κυμανθεί στο 5,3%, ενώ οι FT μετέφεραν εκτιμήσεις για χαμηλότερη απόδοση, στο 4,5%.  


σχετικα αρθρα