current views are: 1

10 Απριλίου 2014
Δημοσίευση10:33

Το γάλα προστατεύει τα γόνατα των γυναικών

Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μπορεί να αναχαιτίζει την αρθρίτιδα στα γόνατα των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Δημοσίευση 10:33’
αρθρο-newpost

Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μπορεί να αναχαιτίζει την αρθρίτιδα στα γόνατα των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μπορεί να αναχαιτίζει την αρθρίτιδα στα γόνατα των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, ο κίνδυνος εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας μειωνόταν με κάθε ποτήρι λίγων λιπαρών ή άπαχο γάλα που έπιναν καθημερινά οι γυναίκες, ενώ αντιθέτως ήταν λίγο αυξημένος σε όσες έτρωγαν καθημερινά τυρί.

Ανάλογες συσχετίσεις δεν παρατηρήθηκε στους άντρες, ενώ η κατανάλωση γιαουρτιού δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο ούτε στους άντρες ούτε στις γυναίκες.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή από τα περίπου 200 είδη αρθρίτιδας που υπάρχουν και οφείλεται στην προοδευτική φθορά των αρθρώσεων με το πέρασμα του χρόνου.

Η νόσος προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις των χεριών, των ισχίων και των γονάτων, και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

«Η κατανάλωση γάλακτος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπινγκ Λου, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Κλινικής & Μεταγραφικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει διερευνήσει την επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα».

Όπως γράφουν ο δρ Λου και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Arthritis Care & Research», για την αξιολόγηση της οστεοαρθρίτιδας χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους ώστε να μετρήσουν τον χώρο (λέγεται αρθρική κοιλότητα) ανάμεσα στα οστά που δημιουργούν την άρθρωση του γόνατος.

Όταν αυτός ο χώρος έχει στένωση, υποδηλώνει απώλεια χόνδρου και επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας.

Κατά την έναρξη της μελέτης, που διήρκησε τέσσερα χρόνια, 888 άντρες και 1.260 γυναίκες έκαναν ακτινογραφίες στα γόνατά τους, ενώ άρχισαν να συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.

Οι ερευνητές επανέλαβαν τις ακτινογραφίες 12, 24, 36 και 48 μήνες αργότερα.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, αν και σε όλες τις γυναίκες υπήρχε περαιτέρω στένωση της αρθρικής κοιλότητας αυτή ήταν πολύ μικρότερη σε όσες έπιναν καθημερινά τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα.

Κατά μέσον όρο, η πρόσθετη στένωση στις γυναίκες που έπιναν πάνω από 7 ποτήρια γάλα την εβδομάδα ήταν 0,26 χιλιοστά, σε όσες έπιναν 1-6 ποτήρια την εβδομάδα 0,29 χιλιοστά και σε όσες δεν έπιναν καθόλου γάλα 0,38 χιλιοστά.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου, όπως η σοβαρότητά της, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που δείχνει αν κάποιος είναι υπέρβαρος, παχύσαρκος ή φυσιολογικού βάρους, και διάφοροι άλλοι διατροφικοί παράγοντες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι γυναίκες που πίνουν καθημερινά ένα ποτήρι γάλα μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο», είπε ο δρ Λου.