current views are: 2

15 Απριλίου 2014
Δημοσίευση04:03

Ο Σαμαράς δείχνει την ευρωκάλπη και βλέπει ένα σύγχρονο πατριωτικό και ευρωπαϊκό κόμμα

Την πρώτη κίνηση στην πολιτική σκακιέρα για την μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε Νέα Ελλάδα κάνει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς με την παρουσίαση της λίστας των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματός του.

Δημοσίευση 04:03’
αρθρο-newpost

Την πρώτη κίνηση στην πολιτική σκακιέρα για την μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε Νέα Ελλάδα κάνει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς με την παρουσίαση της λίστας των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματός του.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Την πρώτη κίνηση στην πολιτική σκακιέρα για την μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε Νέα Ελλάδα κάνει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς με την παρουσίαση της λίστας των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματός του. 

Η σύνθεση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου που ανακοινώνεται σε μια πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος στις 14:00 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Caravel, θα αποτυπώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν το νέο ευρωπαϊκό – πατριωτικό πολιτικό φορέα, στον οποίο θέλει να μετασχηματίσει τη ΝΔ ο πρωθυπουργός. 

Τυχαία ή όχι, η κίνηση αυτή γίνεται στον ίδιο χώρο, όπου σχεδόν 5 χρόνια πριν, στις 18 Μαΐου του 2009, ο κ. Σαμαράς, υπουργός Πολιτισμού τότε – λίγους μήνες πριν η βάση του κόμματος τον εκλέξει στην προεδρία της ΝΔ- είχε παρουσιάσει την ιδεολογική πλατφόρμα του, του λεγόμενου «κοινωνικού φιλελευθερισμού». 

Στην ομιλία – σταθμό για τη μετέπειτα πορεία του, ο κ. Σαμαράς είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα στη μεσαία τάξη» και είχε τονίσει την ανάγκη «αλλεπάλληλων και σαρωτικών μεταρρυθμίσεων». Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν από τότε, δημιούργησαν όντως δεδομένα, τα οποία απαιτούν να υπάρξει μια πολιτική παράταξη η οποία θα εκφράζει την νέα αστική τάξη της χώρας. 

Σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, αυτός είναι και ο βασικός άξονας στο πολιτικό όραμα του κ. Σαμαρά:  η συνένωση των δυνάμεων της δεξιάς και του κέντρου σε μια πολιτική δύναμη που θα μπορεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας στα επόμενα χρόνια σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο όπου ξεφυτρώνουν συνεχώς νεοπαγή  κεντροαριστερά μορφώματα (Ελιά, Ποτάμι). 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον όρο «Νέα Ελλάδα», όλο και πιο συχνά στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Χαρακτηριστική είναι η φράση του «τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε το δρόμο για τη Νέα Ελλάδα που ονειρευόμαστε», που είπε στην ομιλία του προς τους έλληνες εξαγωγείς, το βράδυ που έκλεισε η τελευταία, κομβική συμφωνία με την τρόικα. 

Στην ομιλία του αυτή απευθυνόμενος επί της ουσίας σε όλους τους πολίτες είχε κάνει ξεκάθαρο ότι η προσπάθειά του δεν μπαίνει στα στενά περιθώρια μιας ιδεολογίας ή ενός κόμματος. «Όποιος πιστεύει ακόμα σε αυτά είναι πολύ πίσω. Θα πετύχουμε για λογαριασμό ολόκληρης της κοινωνίας, ολόκληρης της χώρας», είχε αναφέρει. 

Με τη συγκεκριμένη λογική καταρτίστηκε και η λίστα για την εκλογική μάχη της 25ης Μαΐου, καθώς στόχος είναι οι υποψηφιότητες να εκφράζουν το γαλάζιο άνοιγμα στην κοινωνία, την αγορά και τον πολιτισμό.  

Η ανανέωση είναι βασικό στοιχείο το οποίο έθεσε το Μέγαρο Μαξίμου για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου και για αυτό θα περιλαμβάνονται και πρόσωπα της δημόσιας ζωής που ασχολούνται για πρώτη φορά με τα κοινά, τα οποία ωστόσο είναι αναγνωρίσιμα και δεν προέρχονται μόνο από το χώρο της κεντροδεξιάς. 

Ο μεγάλος έλληνας μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος και ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Euro το 2004 Θοδωρής Ζαγοράκης, είναι δύο από τα πρόσωπα- έκπληξη του γαλάζιου ψηφοδελτίου, ώστε να σταλεί το μήνυμα της ευρύτερης συστράτευσης ανθρώπων από πολλούς χώρους και να μην υπάρχει η αίσθηση ότι πρόκειται για «μία από τα ίδια». 

Η υποψηφιότητα Ζαγοράκη επισημοποιήθηκε χθες το βράδυ με συνάντηση που είχε ο διεθνής άσσος με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Ζαγοράκης απαντώντας θετικά στην πρόταση του κ. Σαμαρά δήλωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι όταν μας χρειάζεται, η χώρα, η πατρίδα, να ανταποκρινόμαστε θετικά», σημειώνοντας πως «θα σηκώσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, ακόμα περισσότερο».  

Υποψήφιοι με τη ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι επίσης οι καθηγητές Χειρουργικής Δημήτρης Λινός και Ιατρικής Χριστόδουλος Στεφανάδης, αλλά και η διευθύντρια της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, Φωτεινή Τομαή. 

Παράλληλα θα περιλαμβάνονται και έμπειρα πολιτικά στελέχη, όπως οι βουλευτές  Μανώλης Κεφαλογιάννης και Κωστής Μουσουρούλης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ και η Νίκη Τζαβέλλα που είχε εκλεγεί στην ευρωβουλή το 2009 με το ΛΑΟΣ. Από τους νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ υποψήφια θα είναι μόνο η Ρόδη Κράτσα, ενώ στη λίστα περιλαμβάνεται και ο έμπειρος στα ευρωπαϊκά ζητήματα με ισχυρή παρέμβαση στις Βρυξέλλες, αθλητικογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομάτης. 

Στη λίστα θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου, όπως η Μαρία Σπυράκη που κάλυπτε για χρόνια το ρεπορτάζ της ΝΔ και γνωρίζει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών μηχανισμών, ο Γιώργος Κύρτσος και η Νατάσα Ράγιου. Επίσης υποψήφιοι θα είναι ο πρώην βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, ο δικηγόρος, γιος του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Θανάσης Κόκκινος, ο γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ Γιώργος Ανέστης, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής, που έχει διατελέσει και Νομικός Σύμβουλος στην κεντρική Νομική Υπηρεσία της Ε.Ε. , ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Ιωάννης Σμυρλής, ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για πολιτιστικά θέματα Δημοσθένης Δαββέτας.  Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επί θεμάτων πολιτισμού Δημοσθένης Δαββέτας 

Οι 42 υποψήφιοι θα πέσουν στη μάχη του σταυρού για την ευρωβουλή, με περιοδείες σε όλη τη χώρα προκειμένου να έρθουν σε άμεση επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματά τους, τα οποία στη συνέχεια, όποιοι εκλεγούν θα κληθούν να τα διαχειριστούν στις Βρυξέλλες. 

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, εκτός από την παρουσίαση των υποψηφίων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Μαΐου, που θα έχει να κάνει με τη σταθερότητα, πολιτική και κοινωνική, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η προσπάθεια μέχρι την τελική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. 


σχετικα αρθρα