current views are: 1

16 Απριλίου 2014
Δημοσίευση06:47

«Νύφες με Προξενιό» της Παναγιώτας Νάζου

«Νύφες με Προξενιό» είναι ο τίτλος ενός νέου βιβλίου που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον. 

Δημοσίευση 06:47’
αρθρο-newpost

«Νύφες με Προξενιό» είναι ο τίτλος ενός νέου βιβλίου που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον. 

«Νύφες με Προξενιό» είναι ο τίτλος ενός νέου βιβλίου που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το πολυαναμενόμενο βιβλίο της Δρ Παναγιώτας Νάζου «Νύφες με Προξενιό: Βιώματα και μαρτυρίες Ελληνίδων στην Αυστραλία (1950-1971)», θα παρουσιαστεί από την ομογενή γερουσιαστή Σόφη Κώτση και τον καθηγητή Βρασίδα Καραλή την Τετάρτη 23 Απριλίου, στο Rockdale Town Hall, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ. 

Στη δεκαετία του ’50 και του ’60 χιλιάδες Ελληνίδες μετανάστευσαν στην Αυστραλία, για να παντρευτούν με προξενιό άνδρες που γνώρισαν από μια φωτογραφία. Η Ελλάδα, μια χώρα διχασμένη πολιτικά και οικονομικά καταστρεμένη, με καταπιεστική κουλτούρα και ανοιχτές πληγές που προκλήθηκαν από ξένη κατοχή και εμφυλίων συγκρούσεων ανάγκασε νεαρές γυναίκες να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της ζωής των. Προκειμένου να ταξιδεύσουν σε μια μακρινή χώρα, αυτά τα άτομα αναζητούσαν “καταφύγιο” μέσω προξενιών. Το βιβλίο αυτό αποτελεί συστηματική και μεθοδική έρευνα πάνω στο φαινόμενο του προξενιού, στην πρώτη μεταναστευτική γενιά της Αυστραλίας 1950-1975. 

Το βιβλίο «Νύφες με Προξενιό» είναιτο αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος για παντρολογήματα στην πρώτη μεταπολεμική γενιά μεταναστών στην Αυστραλία. Προσεγγίζει το φαινόμενο δια μέσου της προφορικής ιστορίας, των φύλων και των Πολιτισμικών Σπουδών, δίνοντας φωνή στην καθημερινή Ελληνίδα γυναίκα, που σπάνια έχει ακουστεί σε άλλες εκδόσεις. Οι μαρτυρίες τους, παρουσιάζονται ως ένα ιστορικό για τις μελλοντικές γενιές και μια σημαντική πρωτογενή πηγή. Οι ποικίλες πολιτιστικές, ψυχολογικές και κοινωνικό – πολιτικές πτυχές της εμπειρίας των μεταναστών τονίστηκαν στις μαρτυρίες τους, με ένα δραματικό και μερικές φορές κωμικό τρόπο. 

Η παρουσίαση του βιβλίου συνδυάζεται και με έκθεση με φωτογραφικό υλικό που αντανακλά μοναδικές στιγμές των εμπειριών των γυναικών μεταναστριών. «Οι φωτογραφίες αυτές εκτέθηκαν για πρώτη φορά πριν από 7 χρόνια ακριβώς. Είναι πολύ ευχάριστο που είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και πάλι την έκθεση, που αυτή τη φορά συμπίπτει με την παρουσίαση του βιβλίου που επί χρόνια ετοιμαζόταν» δήλωσε η Νία Καρτέρη, πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ. 

Το υλικό του εστιάζεται σε προσωπικές αφηγήσεις -μαρτυρίες και αναμνήσεις, που δόθηκαν υπό μορφή συνέντευξης στη συγγραφέα. Τα κείμενα των προφορικών μαρτυριών, συνιστούν το πρωτογενές υλικό με το οποίο αναλύεται, μέσα από την γυναικεία προοπτική, η μεταναστευτική εμπειρία, ειδικότερα του θεσμού του εξ αποστάσεως προξενιού που αποτέλεσε έναν σχεδόν απαράβατο άγραφο νόμο κατά την πρώτη περίοδο της μεταπολεμικής μεταναστευτικής εξόδου από την Ελλάδα. 

Ταυτόχρονα, η μελέτη αναλύει την εμπειρία του μεταναστευτικού ξεριζωμού, η οποία αποτελεί το κοινωνικό και ψυχολογικό υπόβαθρο αυτών των αφηγήσεων. Στηριζόμενοι σε αυτές τις αφηγήσεις, μπορούμε να επανερμηνεύσουμε την εμπειρία των νυφών με προξενιό ως συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, να παρακολουθήσουμε την ατομική περιπέτεια, να διαγνώσουμε τη υπαρξιακή αμφιθυμία και να κατανοήσουμε την κοινωνική λειτουργία του θεσμού. 

«Η μελέτη αυτή αποτελεί μια ρηξικέλευθη προσέγγιση σε ένα θεσμό που προσδιόρισε την πρώτη μεταναστευτική γενιά και καθόρισε την πολιτισμική συνοχή της Ελληνο-Αυστραλιανής παροικίας. Επίσης αποτελεί μια σημαντική συμβολή στις σπουδές για την Ελληνο-Αυστραλιανή εμπειρία αφορμώμενη από μια εκ των κάτω ιστοριογραφική προσέγγιση και δίνοντας φωνή στις γυναίκες, η μαρτυρία των οποίων είχε αποκλειστεί από τις επίσημες ιστορίες της μετανάστευσης» λέει ο Βρασίδας Καραλής, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών.


σχετικα αρθρα