current views are: 1

24 Απριλίου 2014
Δημοσίευση12:43

Η τακτική των κομμάτων απέναντι στα ΜΜΕ

Τα ΜΜΕ διαδραματίζουν κάθε φορά σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της άποψης των πολιτών ενόψει μιας εκλογικής αναμέτρησης. 

Δημοσίευση 12:43’
αρθρο-newpost

Τα ΜΜΕ διαδραματίζουν κάθε φορά σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της άποψης των πολιτών ενόψει μιας εκλογικής αναμέτρησης. 

Τα ΜΜΕ διαδραματίζουν κάθε φορά σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της άποψης των πολιτών ενόψει μιας εκλογικής αναμέτρησης. Τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και για αυτό έχουν επιλέξει δύο τρόπους αντιμετώπισης των μέσων. Είτε επιτίθενται στα μέσα είτε επιλέγουν να τα τροφοδοτούν συνεχώς με πληροφορίες και καλεσμένους ώστε να περάσει πιο εύκολα η θέση τους στον απλό πολίτη. 

Η πρώτη περίπτωση της επίθεσης στα μέσα επιλέγεται συνήθως όταν ένα θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα κάνει ζημιά στο κόμμα. Τότε είναι εύκολος ο τρόπος να βγουν μπροστά στελέχη που θα αρχίσουν να κάνουν λόγο για διαστρέβλωση απόψεων ή δηλώσεων και για λάθος συμπεράσματα που βγάζουν οι πολίτες από την παρουσίαση του θέματος .Τι κερδίζει με αυτόν τον τρόπο το κόμμα; Μα τι άλλο από την παρουσία στελεχών και εκπροσώπων του κόμματος που σπεύδουν να διευκρινίσουν την δήθεν παρεξήγηση και να επαναλάβουν με τον «σωστό τρόπο» τις δηλώσεις. Ο θόρυβος που ξεσπά μόνο κακό δεν κάνει στο κόμμα αφού και στην επικαιρότητα παίζει ψηλά  και τα στελέχη του καταλαμβάνουν περισσότερες από μια θέσεις στα τηλεοπτικά πάνελ. 

Η δεύτερη περίπτωση σύμπλευσης με κάποιο μέσο ενημέρωσης επιλέγεται κυρίως για να περάσει η λεγόμενη «γραμμή» του κόμματος με έναν πιο εύσχημο τρόπο από αυτόν μιας ξερής γραπτής ανακοίνωσης. Για τον λόγο αυτό τα κομματικά επιτελεία παρακολουθούν τον τρόπο που χειρίζονται ένα θέμα συγκεκριμένα ΜΜΕ και αν ο τρόπος αυτός συμπίπτει με τις θέσεις του κόμματος τότε τροφοδοτούν το συγκεκριμένο μέσο με πληροφορίες αλλά και κομματικούς καλεσμένους ώστε να αναδειχθούν οι θέσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Επιπλέον τα κομματικά επιτελεία παρακολουθούν στενά και όλες τις πολιτικές εκπομπές και τα νούμερα τηλεθέασης που εκείνες κάνουν και επιλέγουν  τα δυνατά τους χαρτιά για να πλαισιώσουν τα πάνελ των συγκεκριμένων εκπομπών. 

Γ.Γ 


σχετικα αρθρα