current views are: 4

24 Απριλίου 2014
Δημοσίευση17:36

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο για εποπτεία των τραπεζών

Με επιφύλαξη για την τελική του στάση στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσής του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
 

Δημοσίευση 17:36’
αρθρο-newpost

Με επιφύλαξη για την τελική του στάση στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσής του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
 

Με επιφύλαξη για την τελική του στάση στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσής του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
 
Έχοντας αποχωρήσει από την Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, επικαλούμενη τον λίγο χρόνο που είχε στη διάθεσή της για την επεξεργασία του νομοσχεδίου, η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε σήμερα, για να διαπιστώσει πως η ευρωπαϊκή Οδηγία και το νομοσχέδιο που την ενσωματώνει, παρά τα θετικά βήματα που κάνουν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης μιας υγιέστερης ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς, δεν αποτρέπουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που οδήγησαν (κατά την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ) και στην πρόσφατη τραπεζική κρίση.
 
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η Χρυσή Αυγή δεν παρέστη στη συνεδρίαση.
 
Κατά την πρωινή ακρόαση των προσκεκλημένων φορέων, η εκπρόσωπος της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Βασιλική Ζάκκα, ανέδειξε αρκετά θετικά στοιχεία στην ευρωπαϊκή Οδηγία που ενσωματώνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, όπως «τη δημιουργία μιας σημαντικά πιο εύρωστης κεφαλαιακής βάσης για τις τράπεζες», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «κυκλικότητα» της οικονομίας και να δημιουργηθούν «αποθέματα ασφαλείας που θα περιορίζουν την πιστωτική επέκταση σε περιόδους ανάπτυξης, αλλά και θα παρέχουν ρευστότητα σε περιόδους ύφεσης».
 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος, σημείωσε πως πλέον της Οδηγίας, σε ισχύ βρίσκεται και ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη ρύθμιση της τραπεζικής αγοράς, όπου και περιλαμβάνονται οι βασικοί κανόνες της. Επιπλέον, από την 4η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, τα εποπτικά καθήκοντα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών μεταφέρονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
«Το καινούργιο εργαλείο ρύθμισης στο νέο πλαίσιο, είναι ότι καθιερώνονται συντελεστές ρευστότητας και ένας συντελεστής μόχλευσης, για να αποφευχθεί το φαινόμενο “αρμπιτράζ” (arbitrage). Το κείμενο που βλέπετε, προβλέπει την έκδοση μίας σειράς κανονιστικών πράξεων-κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζών, που θα εξειδικεύσει περαιτέρω τις διατάξεις που περιέχονται εδώ πέρα. Άρα, το νέο πλαίσιο της ρύθμισης είναι εξαντλητικό: Περιέχει τον Κανονισμό, με 100 άρθρα για τα οποία θα υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση, την Οδηγία που θα συνοδεύεται από τεχνικά πρότυπα για 50 άρθρα της, για την οποία δεν θα χρειαστεί ενσωμάτωση από την ΤτΕ» ανέφερε ο κ. Γκόρτσος. «Το νομοσχέδιο, στο βαθμό που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία, αποτελεί κομμάτι της Βασιλείας-3, που έχει διατάξεις, οι περισσότερες απ’ τις οποίες ισχύουν ήδη για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και ένα επιπλέον άρθρο για το όριο των αμοιβών των στελεχών των τραπεζών» πρόσθεσε.
 
Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, απαντώντας σε παρατήρηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η Οδηγία και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνουν κανόνες που να αποτρέπουν τις τράπεζες από τη στροφή στην κερδοσκοπία («προσθέτει επάρκεια κεφαλαίων, αλλά δεν πιάνει το βασικό πρόβλημα, με τι πρέπει να ασχολούνται οι ίδιες οι τράπεζες» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ), σημείωσε πως εντός του 2014 ή του 2015, αναμένεται η σύνταξη του «Κανονισμού του Λιικάνεν» για τα τραπεζικά παράγωγα.
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε «φωτογραφική διάταξη που εξυπηρετεί σκάνδαλα» το άρθρο 168 του νομοσχεδίου, με το οποίο απαλλάσσεται αναδρομικά η Τράπεζα Πειραιώς από σειρά επιβαρύνσεων που προέκυπταν κατόπιν της απορρόφησής, από πλευράς της, των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
 
«Το άρθρο 168 δεν είναι σκάνδαλο» απάντησε ο Χρ. Γκόρτσος. «Η εξαγορά των τριών τραπεζών απ’ την Τράπεζα Πειραιώς, ήταν εκείνη που ελήφθη για λόγους συστημικής ευστάθειας και όχι για εύνοια μιας συγκεκριμένης τράπεζας. Η απόφαση ελήφθη για την αποκοπή της οποιασδήποτε αρνητικής επίδρασης απ’ την κυπριακή κρίση στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.
 
Παρά ταύτα, το άρθρο 168 έτυχε της καταδίκης, όχι μόνον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (που καταψήφισαν το νομοσχέδιο επικαλούμενοι και αυτή τη διάταξη), αλλά και της ΔΗΜΑΡ. «Θα ήταν προτιμότερο να προϋπολογιστούν οι επιβαρύνσεις και να δοθεί περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή τους. Η ρύθμιση όμως αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ασημίνα Ξηροτήρη (ΔΗΜΑΡ), ενώ η Ραχήλ Μακρή, από πλευράς ΑΝΕΛ, προχώρησε σε αναδρομή της ανάπτυξης της τραπεζικής αγοράς από το 2001 και εντεύθεν, υποστηρίζοντας πως στη διαδικασία αυτή, καταπατήθηκε η συνταγματική επιταγή της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος.
 
«Η Οδηγία προστατεύει το τραπεζικό σύστημα λίγο καλύτερα από πριν, αλλά δεν κάνει τη χρηματοπιστωτική κρίση λιγότερο πιθανή και δεν βοηθά το χρηματοπιστωτικό σύστημα να έχει μιαν άλλη σχέση με την πραγματική οικονομία» εκτίμησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας πως το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
 
Την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Οικονομικών, καθώς και το βήμα του να μην καταψηφίσει εξ αρχής το νομοσχέδιο, χαιρέτισε – όχι χωρίς μια κάποια σκωπτική διάθεση – ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, κρατώντας ωστόσο επιφύλαξη για το άρθρο 87 που αφορά την τροποποίηση του καταστατικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, «εάν μ’ αυτό αναιρούνται οι υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων».
 
Σημειώνεται πως κατά την ακρόαση των φορέων, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), Μάρκος Τσατσούλης, είχε εκφράσει την εναντίωση των εργαζομένων σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθρα 141-142) με τα οποία, όπως τόνισε, «κατά τη διαδικασία μεταβίβασης μιας τράπεζας, καταργείται η δυνατότητα υποχρέωσης της μεταβίβασης και του εργασιακού καθεστώτος – και διευκολύνονται ουσιαστικά οι απολύσεις».
 
Την ένστασή τους εξέφρασαν εξάλλου η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, σε συγκεκριμένη διάταξη για τις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ, με την οποία όπως τόνισαν, δεν δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους τους να απορροφηθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης (όπως οι συνάδελφοί τους στον ίδιο τον ΕΟΜΜΕΧ), αλλά οδηγούνται στην ανεργία.


σχετικα αρθρα