current views are: 6

16 Μαΐου 2014
Δημοσίευση11:09

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τους νικητές των εκλογών από τον Τάκη Θεοδωρικάκο

Οι εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου, είναι οι πιο πρωτότυπες εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα, απ’ την μεταπολίτευση. 

Δημοσίευση 11:09’
αρθρο-newpost

Οι εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου, είναι οι πιο πρωτότυπες εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα, απ’ την μεταπολίτευση. 

Γράφει ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Οι εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου, είναι οι πιο πρωτότυπες εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα, απ’ την μεταπολίτευση. Συνήθως στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενυπάρχει η ψήφος διαμαρτυρίας – προειδοποίησης προς την κυβέρνηση μαζί με την επιλογή Δημάρχων.

Κάτι ανάλογο γινόταν συνήθως και στις Ευρωεκλογές, όταν διεξάγονταν σε μεγάλη χρονική απόσταση από τις εθνικές εκλογές.  Οι τωρινές Ευρωεκλογές όμως μέρα με την ημέρα μετατρέπονται σε κρίσιμη αναμέτρηση εθνικού χαρακτήρα. Είναι πρώτη φορά που μια τέτοια αναμέτρηση διεξάγεται ταυτόχρονα με τον 2ο γύρο αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ μια βδομάδα πριν ο λαός θα έχει ψηφίσει στον πρώτο γύρο.  

Οι πολίτες δηλαδή, ψηφίζοντας στις 25/5 θα έχουν γνώση του αποτελέσματος της 18ης. Κατά κάποιο τρόπο ο λαός στις 25/5 θα μπορεί είτε να “επεξηγήσει” είτε να “διορθώσει” την ψήφο της 18ης. Η βραδιά της 18ης θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα της 25ης. Όποιοι πολιτικοί και κόμματα δείξουν να μην καταλαβαίνουν σωστά τα πολυσήμαντα μηνύματα των 
πολιτών, ίσως τα λάβουν πιο έντονα μια βδομάδα μετά.  

Πως προσδιορίζονται οι εξελίξεις στους τρεις μεγάλους Δήμους και στις Περιφέρειες;  

Γνωρίζουμε ότι στις Δημοτικές οι πολίτες επιλέγουν με κριτήρια κυρίως αυτοδιοικητικά. Ωστόσο στις Περιφερειακές εκλογές είναι βέβαιο ότι το πολιτικό κριτήριο θα παίξει σημαντικό ρόλο. 

Στους Δήμους: 

– Στην Αθήνα δίνουν σκληρή μάχη για να περάσουν στον β’ γύρο οι Καμίνης, Σακελλαρίδης, Σπηλιωτόπουλος, Κασιδιάρης, ενώ πολύ σημαντικά ποσοστά θα έχουν Κακλαμάνης, Σοφιανός. Ο β’ γύρος θα είναι αμφίρροπος -όπως αναμένεται- αν αφορά όπως αναμένεται οποιοδήποτε ζευγάρι απ’ τους πρώτους τέσσερις. 

– Στον Πειραιά: Πολύ σκληρή μάχη θα δώσουν σε β’ γύρο οι Μιχαλολιάκος – Μώραλης. 

– Στη Θεσσαλονίκη το προβάδισμα Μπουτάρη είναι αναμφισβήτητο έναντι του Σ. Καλαφάτη. 

Στις Περιφέρειες: 

– Στην Αττική το ζευγάρι του β’ γύρου είναι Σγουρός – Δούρου, όπου αναμένεται μια αμφίρροπη τελική αναμέτρηση που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το γενικότερο πολιτικό κλίμα. 

– Στην Πελοπόννησο υπάρχει μεγάλο προβάδισμα του Π. Τατούλη έναντι του Οδ. Βουδούρη και του Δέδε που διεκδικεί με μικρότερες πιθανότητες τη 2η θέση. 

– Στη Δυτική Ελλάδα προηγείται ο Α. Κατσιφάρας ενώ τη 2η θέση διεκδικούν οι Κατσανιώτης, Χατζηλάμπρου, Σώκος. 

– Στη Στερεά Ελλάδα ο πρώτος λόγος είναι στον Κ. Μπακογιάννη που τον ακολουθεί ο Αποστόλου. 

– Στη Θεσσαλία μεγάλο προβάδισμά για τον Κ. Αγοραστό, έναντι των Η. Διώτη, Τσιλιμίγκα, Μπούτα που ακολουθούν. 

– Στα Ιόνια Νησιά ο Σ. Σπύρου προηγείται των Θ. Γαλιατσάτου, Α. Γκερέκου που ακολουθούν. 

– Στην Κρήτη ο Σ. Αρναουτάκης έχει ισχυρό προβάδισμα έναντι των Τσόκα και Κριτσωτάκη. 

– Σημαντικά προηγείται στο Νότιο Αιγαίο ο Γ. Μαχαιρίδης των Χατζημάρκου και Σπύρου. 

– Στο Βόρειο Αιγαίο η αμφίρροπη μάχη γίνεται ανάμεσα στον Ν. Γιακαλή και τις κυρίες Καλογήρου και Κυρίτση. 

– Στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη προηγείται ο Γιαννακίδης που απειλείται από τον Παυλίδη και Τέρενς Κουiκ. 

– Στην Κεντρική Μακεδονία η μάχη είναι ανάμεσα σε Α. Τζιτζικώστα και Γ. Ιωαννίδη. 

– Στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται στο β’ γύρο να είναι ο Γ. Δακής και ο Θ. Καρυπίδης. 

– Στην Ήπειρο η μάχη είναι μεταξύ Καχριμάνη και Γεροβασίλη. 

Συμπερασματικά: 

  • Η ΝΔ, μένει εκτός β’ γύρου στην Περιφέρεια Αττικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει  εκτός β’ γύρου και στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας καθώς και στο Νότιο Αιγαίο. Είναι όμως πιθανό να μείνει εκτός β’ γύρου και στην Κρήτη, ενώ όπως ήδη περιγράψαμε, παίζεται η συμμετοχή στον β’ γύρο μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου.
  • Σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν από το πανελλαδικό ποσοστό που θα αθροίσουν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες που υποστηρίζονται από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και επίσης από το ΚΚΕ και τη Χ.Α., καθώς είναι τα κόμματα που έχουν δώσει επίσημη κομματική υποστήριξη σε όλες τις Περιφέρειες.
  • Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα αυξάνεται η πόλωση και η κομματική συσχέτιση της περιφερειακής ψήφου. Αυτό θα ενισχύει τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, και κατά πάσα πιθανότητα και τους υποψήφιους του ΚΚΕ. Αντίστοιχα θα πιέζονται οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ,  καθώς ξεκίνησαν από υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά, συνήθως λόγω προσωπικής θετικής εικόνας. 

Ποιο είναι όμως το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές; 

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει αυτή η αναμέτρηση καθορίζεται από μια μεγάλη αποστασιοποίηση, καχυποψία και απογοήτευση της κοινωνίας απέναντι στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Η αποχή θα μπορούσε να είναι τεράστια, αν στον Α’ γύρο δεν είχαμε δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και σε πολλούς Δήμους πάνω από έξι υποψήφιους Δημάρχους.  

Η κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση είναι υψηλή καθώς τα οικονομικά προβλήματα – ανεργία, φτώχια, ανασφάλεια, υπερφορολόγηση – είναι πολύ μεγάλα. Η απαισιοδοξία για το μέλλον κυριαρχεί. Ωστόσο το τμήμα των πολιτών που δείχνει να μεγαλώνουν οι ελπίδες του για το αύριο, είναι αυξανόμενο. 

Η ελληνική κοινωνία αυτά τα χρόνια της κρίσης έχει γίνει πιο συντηρητική. Η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σήμανε κανέναν αριστερό ριζοσπαστισμό. Σε σοβαρές μετρήσεις, πέραν της πολιτικής επικαιρότητας, οι ιδεολογικοί μέσοι όροι μετατοπίζονται από τα αριστερά προς το κέντρο. Η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις μειώνεται και οι περισσότεροι πολίτες αναζητούν την ατομική επιβίωση, παρά την πολιτική ανατροπή. 

Ταυτόχρονα υπάρχει δυσαρέσκεια απέναντι και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ σημαντικό τμήμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με κεντρικές επιλογές της ηγεσίας του. Αντίθετα με την κεντρώα στροφή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογική του καμπάνια – επανάληψη του 2012 – απευθύνεται στο συναίσθημα των ανθρώπων μιλώντας σε κείνους που έχουν πληγεί πιο έντονα από την κρίση. Αυτό μπορεί να φέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ στην δυτική πλευρά του Λεκανοπεδίου, αλλά δεν πείθει την εναπομείνασα μεσαία τάξη, που προσδοκά μια αξιόπιστη πρόταση. 

Το ΠΑΣΟΚ κανονικά θα έπρεπε τουλάχιστον να ξαναπάρει το ποσοστό του 2012. Πήρε 12% τότε, σε μια σφοδρή πολωτική σύγκρουση. Το δίλημμα με τον τρόπο που ετέθη τώρα από τον Ε. Βενιζέλο, για τη δύναμή της ΕΛΙΑΣ και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με παλιότερες δηλώσεις ότι δεν νοιάζεται για το πολιτικό κόστος και εκλογικά είναι αμφίβολο αν θα βοηθήσει τα ποσοστά της ΕΛΙΑΣ. Το αποτέλεσμα που θα πάρουν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες που προέρχονται είτε υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, όλα δείχνουν ότι θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το αποτέλεσμα της ΕΛΙΑΣ στις Ευρωεκλογές. 

Πως θα αξιολογηθεί άραγε ένα τέτοιο δεδομένο; 

  • Το Ποτάμι συγκεντρώνει ψήφο προερχόμενη κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ και γίνεται ισχυρός φορέας υποδοχής ψήφου διαμαρτυρίας απέναντι και στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και “κοινωνικής ανανέωσης” στην πολιτική. 
  • Το ΚΚΕ όλα δείχνουν ότι θα ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, παρ’ ό,τι ασκείται και πάλι πίεση στους ψηφοφόρους του απ’ τον πολωτικό χαρακτήρα που παίρνουν οι Ευρωεκλογές. 
  • Η ΔΗΜΑΡ θα δώσει πολύ σκληρό αγώνα για να καταφέρει να προσεγγίσει το όριο του 3%. 
  • Η Χ.Α. δεν είναι καθόλου εύκολο να εκτιμηθεί η εκλογική της δύναμη. Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση και η ηγεσία του είναι στη φυλακή. Συνεπώς ανεξάρτητα από τα δημοσκοπικά δεδομένα, θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το ποια είναι τα όρια της Χ.Α. σ’ αυτές τις εκλογές. Παραμένει ισχυρή η πιθανότητα ανόδου της. 

Ασφαλώς μένουν πολλά ερωτήματα να απαντηθούν για τον καθορισμό του αποτελέσματος την Ευρωεκλογών. Απομένουν 8 ημέρες. 

Το τοπίο είναι πολύ ρευστό καθώς υπάρχει σημαντικός αριθμός αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που τώρα βρίσκονται μπροστά στα διλήμματα που θέτουν οι πολιτικές δυνάμεις και που μειώνουν τη δυνατότητα χαλαρής ψήφου. 

Με πόση έμφαση, οξύτητα και σαφήνεια θα θέσουν οι πολιτικές ηγεσίες τα διλήμματα την επόμενη μέρα του πρώτου γύρου, θα επηρεάσει καθοριστικά  την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών στις Ευρωεκλογές.

Η ρευστότητα πάντως είναι μια πραγματικότητα, όσο κι αν ορισμένοι ευφάνταστοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, τηλεαστέρες θεωρούν ότι είναι ένα εφεύρημα των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Θυμηθείτε μόνο ότι το 2012 ανάμεσα στις δύο εκλογές σε 40 ημέρες, το 1/3 του εκλογικού σώματος άλλαξε την ψήφο του, όχι τις δημοσκοπικές του απαντήσεις… 


σχετικα αρθρα