current views are: 1

8 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση04:14

Nέο πρόσωπο στην τρόικα, «αρχιτέκτονας» του ελληνικού προγράμματος

Ο ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο είναι το νέο πρόσωπο της τρόικας που «προσγειώνεται» στην Αθήνα, αντί του Ματίας Μορς, που αναβαθμίστηκε στην Κομισιόν. Ένα πρόσωπο ταυτισμένο με το οικονομικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσίευση 04:14’
αρθρο-newpost

Ο ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο είναι το νέο πρόσωπο της τρόικας που «προσγειώνεται» στην Αθήνα, αντί του Ματίας Μορς, που αναβαθμίστηκε στην Κομισιόν. Ένα πρόσωπο ταυτισμένο με το οικονομικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
Ο ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο είναι το νέο πρόσωπο της τρόικας που «προσγειώνεται» στην Αθήνα, αντί του Ματίας Μορς, που αναβαθμίστηκε στην Κομισιόν. Ένα πρόσωπο ταυτισμένο με το οικονομικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, επικεφαλής στον κλάδο Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, γεννήθηκε πριν από 47 χρόνια στο Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας. 
 
Είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του Trinity College του Δουβλίνου και κάτοχος μεταπτυχιακού από το College of Europe στο Μπριζ του Βελγίου.
 
Στην Κομισιόν εργάζεται από το 1991. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 συμμετείχε ενεργά στις προετοιμασίες για την προώθηση του κοινού νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999 δούλεψε σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, κυρίως στο δημογραφικό κομμάτι και στην βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
 
Ο ιρλανδός οικονομολόγος, από τον περασμένο Μάιο, είναι διευθυντής της «Διεύθυνσης F» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
 
Η συγκεκριμένη διεύθυνση, ασχολείται με προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις σε εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Αυστρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία και Ισπανία), ενώ παράλληλα ελέγχει τη συμμόρφωσή τους με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών.
 
Στην προϋπηρεσία του συμπεριλαμβάνεται και μία «απόσπαση» διάρκειας εννέα μηνών στο πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών, το 1992 όταν η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου ασκούσε την προεδρία του Συμβουλίου των υπουργών.
 
Ο Κοστέλο δεν θα «γνωρίσει» τώρα το ελληνικό πρόγραμμα, αφού είχε μετάσχει στον σχεδιασμό του. Την άνοιξη του 2010 είχε συνεργαστεί με τον Σερβάς Ντερούζ, συνυπογράφοντας τη σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο εκείνου του έτους.
 
Το στίγμα του, πάντως, θα το δώσει μεθαύριο, αφού θα είναι ομιλητής στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, με αντικείμενο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου.

σχετικα αρθρα