current views are: 1

9 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση04:05

Το κοινοβουλευτικό πόκερ και ο… κίνδυνος να δικαιωθεί ο Μεϊμαράκης

Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη είχαν καταλήξει από την πρώτη στιγμή: Δεν θα επέτρεπαν στο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει μία νίκη σε μία, κατά τα λοιπά, δική τους επικράτηση. Συνεπώς, με τη ΓΕΝΟΠ να έχει υποχωρήσει και το κοινωνικό μέτωπο που φιλοδοξούσε να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας να μην… προκύπτει, οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος δεν θα επέτρεπαν στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντος μέσω της συζήτησης για το δημοψήφισμα

Δημοσίευση 04:05’
αρθρο-newpost

Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη είχαν καταλήξει από την πρώτη στιγμή: Δεν θα επέτρεπαν στο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει μία νίκη σε μία, κατά τα λοιπά, δική τους επικράτηση. Συνεπώς, με τη ΓΕΝΟΠ να έχει υποχωρήσει και το κοινωνικό μέτωπο που φιλοδοξούσε να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας να μην… προκύπτει, οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος δεν θα επέτρεπαν στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντος μέσω της συζήτησης για το δημοψήφισμα

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη είχαν καταλήξει από την πρώτη στιγμή: Δεν θα επέτρεπαν στο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει μία νίκη σε μία, κατά τα λοιπά, δική τους επικράτηση. Συνεπώς, με τη ΓΕΝΟΠ να έχει υποχωρήσει και το κοινωνικό μέτωπο που φιλοδοξούσε να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας να μην… προκύπτει, οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος δεν θα επέτρεπαν στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντος μέσω της συζήτησης για το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, οι δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, τις οποίες φέρεται να είχε μοιραστεί και με το Μαξίμου, άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού και, πλέον, επί δύο 24ώρα το φως των προβολέων έχει πέσει στην “αντιπαράθεση’ μεταξύ Μαξίμου και Προεδρίας και στο αν και πόσο «άδειασμα» ήταν αυτό της Σοφίας Βούλτεψη προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στο παρασκήνιο της ενδοκυβερνητικής διαμάχης, ωστόσο, οι εξελίξεις στο μέτωπο της αντιπολίτευσης είναι ραγδαίες, με αποτέλεσμα να είναι πλέον πιθανό να… δικαιωθεί ο Πρόεδρος της Βουλής και να βρεθεί σε δύσκολη θέση του Μαξίμου.

«Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα» ήταν η δήλωση της κ. Σοφίας Βούλτεψη, χθες, η οποία ωστόσο παραγνώριζε μία πραγματικότητα: τις εντατικές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην, εκτός Χρυσής Αυγής, αντιπολίτευση με το ερώτημα της κοινής πρότασης για δημοψήφισμα.

Με άλλα λόγια, αν – ανεξαρτήτως του σκεπτικού που θα διατυπώσουν και της πολιτικής προσέγγισης που θα έχουν επί του ζητήματος – το σύνολο των προτάσεων κατατείνει στο αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του νομοσχεδίου της ΔΕΗ, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσει γιατί δεν αθροίζει τις υπογραφές. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η θέση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής είναι μόνον εισηγητική και, σε κάθε περίπτωση, για το ζήτημα θα αποφανθεί η Ολομέλεια, όταν επανέλθει σε συνεδρίαση. Ωστόσο, πρόκειται για μία διαδικαστική θέση, η οποία θα φέρει την κυβέρνηση σε θέση άμυνας και στην κατάσταση να δικαιολογεί γιατί αρνείται μια διαδικασία που, ούτως ή άλλως, προβλέπεται από τη Βουλή.

Άλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης μοιάζουν αποφασισμένα να μην περιορίσουν την πίεσή τους στη Βουλή αλλά να επιχειρήσουν να φέρουν σε δύσκολη θέση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι θα του ζητήσουν, εφόσον «αθροίζονται» 120 υπογραφές να μην υπογράψει και δημοσιεύσει στο ΦΕΚ το σχέδιο νόμου μέχρις ότου υπάρξει τελική απόφαση της Βουλής για το θέμα.

Προϋπόθεση είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 120 βουλευτών, και μάλιστα χωρίς τη Χρυσή Αυγή, που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΔΗΜΑΡ (η τελευταία απειλώντας να… αποσύρει τη δική της πρόταση για δημοψήφισμα!) επιθυμούν να αθροιστεί μαζί τους. Είναι εφικτό αυτό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε μία «στεγνή» αίτηση δημοψηφίσματος, κάτω από την οποία θα μπορούν να «αθροιστούν» πολλοί. Και ήδη χθες, το έπραξαν 15 ανεξάρτητοι βουλευτές (Αρ. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Χρ. Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλος, Τσ. Ιατρίδη, Β. Καπερνάρος, Γ. Κασαπίδης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Νταβρής, Θ. Παραστατίδης, Π. Τατσόπουλος και Θ. Τζάκρη), δηλαδή περισσότεροι από αυτούς που εκτιμούσε η κυβέρνηση. Πλέον, οι αριθμητικές ισορροπίες είναι λεπτές καθώς οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 13 των ΑΝΕΛ, οι ανωτέρω 15 Ανεξάρτητοι και τουλάχιστον 9 -από τους 13- της ΔΗΜΑΡ αθροίζουν έναν αριθμό 108 βουλευτών στους οποίους η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι θα προστεθούν και οι 12 του ΚΚΕ, έστω με το δικό τους σκεπτικό. Άλλες πηγές εκτιμούσαν ότι η αντιπολίτευση μπορεί να «κερδίσει» και άλλους από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων, υπερβαίνοντας έτσι τον προβλεπόμενο αριθμό.

Αν αυτό συμβεί, κάτι που δεν πρόκειται να φανεί πριν την Πέμπτη, η κυβέρνηση θα βρεθεί προφανώς σε δυσκολία καθώς η επίκληση του «γράμματος» του Συντάγματος, που περιγράφει 120 βουλευτές να στηρίζουν μία ενιαία πρόταση, προφανώς δεν αποτελεί ισχυρό επιχείρημα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να δικαιωθεί ο κ. Μεϊμαράκης, με επώδυνο όμως τρόπο για την κυβέρνηση…  


σχετικα αρθρα