current views are: 1

10 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση17:27

Στο θερινό τμήμα η συζήτηση για το δημοψήφισμα – Δεν θα πάνε στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Έντονα αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην απόφαση να συζητήσει το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής εάν συγκληθεί η Ολομέλεια για το θέμα του δημοψηφίσματος της ΔΕΗ.

Δημοσίευση 17:27’
αρθρο-newpost

Έντονα αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην απόφαση να συζητήσει το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής εάν συγκληθεί η Ολομέλεια για το θέμα του δημοψηφίσματος της ΔΕΗ.

«Φωτιά» έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό μετά την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων να μεταθέσει τη συζήτηση για το αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» στο Α’ Θερινό Τμήμα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδρούν.

Έπειτα από πρόταση της πλειοψηφίας αποφασίστηκε να συνεδριάσει το θερινό τμήμα αύριο στις 10:00 το πρωί, με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητους Έλληνες και ΔΗΜΑΡ να καταγγέλλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να μην δώσουν το παρών οι βουλευτές του κόμματος στην συνεδρίαση. «Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την ΠΓ του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό τμήμα με θέμα την έγκριση η όχι ως “παραδεκτής”, της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη, για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”, από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών. Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής» ανέφερε σε ανακοίνωση του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση.

Την ίδια στάση θα κρατήσουν και οι βουλευτές του ΚΚΕ,σύμφωνα με ανακοίνωση του Περισσού. Σε αυτήν επιρρίπτονται στην κυβέρνηση «μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως “μικρή ΔΕΗ”, τονίζεται στην ανακοίνωση του. «Παρ΄ όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα. Συνεπώς οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αργότερα θα συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον πρόεδρο του Κινήματος, Πάνο Καμμένο να έχει επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο θα επικοινωνήσει και το βράδυ μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ ενώ το απόγευμα επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη προτείνοντάς τους μια κοινή γραμμή. Αργότερα αναμένεται να επικοινωνήσει και με τον γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «υπάρχει θέμα σοβαρό, αφού έχουμε παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», ενώ όπως είπε ο ίδιος σε στενό συνεργάτη του, με τον κ. Κουβέλη συζήτησαν και «για την επίθεση που δέχονται τα κόμματά τους, με τις “αποστασίες” των βουλευτών».


σχετικα αρθρα