current views are: 1

10 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση18:17

«Κόκκινο» από την τρόικα στις φοροελαφρύνσεις – Προβληματισμός για τα ειδικά μισθολόγια

Τα… πάντα βρέθηκαν επί τάπητος, με το «καλημέρα» της επίσκεψης της τρόικας στην συνάντηση που είχαν σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.  

Δημοσίευση 18:17’
αρθρο-newpost

Τα… πάντα βρέθηκαν επί τάπητος, με το «καλημέρα» της επίσκεψης της τρόικας στην συνάντηση που είχαν σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.  

Τα… πάντα βρέθηκαν επί τάπητος, με το «καλημέρα» της επίσκεψης της τρόικας στην συνάντηση που είχαν σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.  

Οι εκπρόσωποι των δανειστών άναψαν το «κόκκινο» φως σε φορολογικές ελαφρύνσεις, εμφανίστηκαν δε σύμφωνα με πληροφορίες ενοχλημένοι με τη φημολογία ότι θα τεθεί τέτοιο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις. 

Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε ήταν αυτό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και της φημολογούμενης κυβερνητικής πρόθεσης για μείωση ή και κατάργησή της. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών «έχουν το άγχος ότι τα χρήματα τελειώνουν και εάν οι Έλληνες θα κάνουν μετά αυτά που πρέπει».

Δημοσιονομικά και δράσεις στο μικροσκόπιο

Ταυτόχρονα, επί τάπητος τέθηκαν ακόμη δύο ζητήματα για τα οποία η τρόικα φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία της.

Κατά πρώτον, τα κενά που δημιουργούνται από τις δικαστικές αποφάσεις για αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων, με την πλευρά της Ελλάδας να σημειώνει πως έχει βρεθεί λύση και θα παρουσιαστεί σύντομα. 

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα, η υστέρηση που παρατηρείται – σύμφωνα με την τρόικα– στην υλοποίηση των δράσεων του μνημονίου, που έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 20%, λόγω της χαλάρωσης πριν και μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «το πακέτο αυτό είναι πολύ μεγάλο, έχει περίπου 600 δράσεις για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου, χωρίς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

«Αξιοπιστία αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις και όχι όταν ζητάς», ήταν η ρήση του κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις διαβουλεύσεις, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εκπροσώπων των δανειστών.

Ειδικά δε για το θέμα των φόρων, ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τη διοίκηση. Είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι».

Ικανοποίηση για «μικρή ΔΕΗ», έξοδο σε αγορές

Από την άλλη, η τρόικα εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την εκπλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων. Ειδικότερη αναφορά έγινε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ»

Την ίδια ώρα χαρακτήρησαν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη δημοπρασία και άντλησε κεφάλαια από τις αγορές.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους δανειστές να αναφέρουν επακριβώς «τι θεωρούν σημαντικό, για να είμαστε έτοιμοι κατά την επόμενη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου».

Μπαράζ επαφών αύριο 

Από αύριο το πρωί αρχίζει μπαράζ επαφών της τρόικας. Τις πόρτες υπουργείου Οικονομικών θα περάσουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας

Στην τρόικα θα ενσωματωθεί αύριο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη Πέμπτη.


σχετικα αρθρα