current views are: 2

17 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση15:19

«Θρίλερ» με την κατάρριψη του Boeing στην Ουκρανία – Στους 298 νεκροί (Bίντεο)

Ένα επιβατικό αεροσκάφος των αερογραμμών της Μαλαισίας, με 295 επιβάτες συνολικά συνετρίβη στην Ουκρανία.

Δημοσίευση 15:19’
αρθρο-newpost

Ένα επιβατικό αεροσκάφος των αερογραμμών της Μαλαισίας, με 295 επιβάτες συνολικά συνετρίβη στην Ουκρανία.

Ένα επιβατικό αεροσκάφος των αερογραμμών της Μαλαισίας, με 298 επιβάτες, συνολικά, καταρρίφθηκε στην Ουκρανία, με το Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές να αλληλοκατηγορούνται. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax το αεροσκάφος -που εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ- το οποίο κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, κατερρίφθη ενώ πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Το αεροσκάφος, πάντως δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας.

Ανησυχεί ο ΟΗΕ – Έκτακτη σύγκλιση Συμβουλίου Αφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Διπλωμάτες δήλωσαν αρχικά ότι η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα γινόταν στις 15:00 σήμερα (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), αργότερα όμως ανέφεραν ότι ενδέχεται να επισπευσθεί και να γίνει το πρωί (τοπική ώρα).

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Αμερικανός Τζέφρι Φέλτμαν, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη συνεδρίαση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Τραγικές εικόνες στο σημείο

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο οποίος έφτασε στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο, έκανε λόγο για δεκάδες πτώματα, διασκορπισμένα ανάμεσα στα φλεγόμενα συντρίμμια.

Ένας διασώστης είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο σημείο της συντριβής, κοντά στο χωριό Γκράμποβο, τουλάχιστον 100 πτώματα. 

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων, πρόσθεσε, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αεροσκάφος, ενδεχομένως να διαλύθηκε στον αέρα. 

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ειπώθηκε ότι μπορεί να ήταν πάνω από 300. Τελικά επέβαιναν 298 άτομα στη μοιραία πτήση.

«Πόλεμος» Ουκρανών – αυτονομιστών για την κατάρριψη (;)

Αμέσως μετά την πτώση, άρχισε πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους αυτονομιστές.

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, o Αντόν Γκερασένκο είπε ότι το Boeing της εταιρείας Malaysia Airlines χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ. «Οι 280 επιβάτες και το 15μελές πλήρωμα είναι νεκροί», έγραψε ο ίδιος στη σελίδα του στο Facebook.

«Άρχισε να πέφτει και κατόπιν βρέθηκε να καίγεται εντός του ουκρανικού εδάφους», ανέφερε μια πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που δεν κατονομάζεται από το Interfax. H ίδια πηγή το αεροσκάφος δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο όταν ήταν αναμενόμενο και κατέπεσε κοντά στην πόλη Σαχτάρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

O ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο δεν απέρριψε το ενδεχόμενο της κατάρριψης, αφήνοντας αιχμές για τη ρωσική πλευρά, λέγοντας ότι η χώρα του δεν έριξε βολές που θα μπορούσαν να είχαν χτυπήσει το αεροσκάφος. Λίγο αργότερα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συντριβή οφείλεται σε «τρομοκρατική ενέργεια», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας. «Ο Ποροσένκο πιστεύει το εξής για το αεροπλάνο που κατερρίφθη: δεν ήταν ατύχημα, ούτε καταστροφή, αλλά τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε ο Σβιάτοσλαβ Τσεγκόλκο.

O Αντρέι Πουργκίν, εκ των ηγετών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διέψευσε ότι οι αυτονομιστές ευθύνονται για τη συντριβή, τονίζοντας στο πρακτορείο Ιnterfax ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν ρωσικά πυραυλικά συστήματα Μπουκ.

O ηγέτης των αυτονομιστών Αλεξάντερ Μποροντάι, από την πλευρά του, κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος. «Προφανώς πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας» είπε ο Μποροντάι στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya 24.

O επίσημος ιστότοπος των αυτονομιστών ανέφερε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ένα ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια κατέρριψαν οι αυτονομιστές αντάρτες.

«Μάρτυρες είδαν το Boeing 777 να δέχεται επίθεση από ένα ουκρανικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Λίγο αργότερα το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έπεσε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Μετά την επίθεση το ουκρανικό αεροσκάφος κατερρίφθη και έπεσε και αυτό στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύγυχση προκάλεσε ανάρτηση ενός εκ των επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών και -αυτοαποκαλούμενου- υπουργού Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ιγκόρ Γκίρκιν (γνωστός και ως «Στρέλκοφ») σε ρωσική ιστοσελίδα δικτύωσης. Ο Γκίρκιν ανέλαβε την ευθύνη της κατάρριψης, ανεβάζοντας και βίντεο από το συμβάν και στη συνέχεια το διέψευσε. 

«Σας προειδοποιήσαμε – μην πετάτε στον ουρανό μας» έγραψε ως σχόλιο, αλλά αργότερα διέγραψε την ανάρτηση.

Επιβεβαίωσε η αεροπορική εταιρεία

Νωρίτερα, η Malaysia Airlines επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο Twitter ότι «έχασε κάθε επαφή» με το αεροσκάφος.

Η εταιρεία ανέφερε ότι υποστηρίζει ότι η τελευταία επαφή που είχε με το αεροσκάφος της ήταν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. «Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι καταρρίφθηκε», ανέφερε ο Χισαμουντίν Χουσέιν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν λάβει εντολές να το ερευνήσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το tweet της εταιρείας όταν έχασε την επαφή με το αεροσκάφος:


σχετικα αρθρα