current views are: 2

18 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση16:16

Oμπάμα: Οι αυτονομιστές έχουν εξοπλισμό για να καταρρίψουν αεροσκάφος

Ως «παγκόσμια τραγωδία» χαρακτήρισε την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysian Airlines, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου, αφήνοντας αιχμές κατά της Ρωσίας για εξοπλισμό των αυτονομιστών.

Δημοσίευση 16:16’
αρθρο-newpost

Ως «παγκόσμια τραγωδία» χαρακτήρισε την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysian Airlines, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου, αφήνοντας αιχμές κατά της Ρωσίας για εξοπλισμό των αυτονομιστών.

Ως «παγκόσμια τραγωδία» χαρακτήρισε την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysian Airlines, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα, αφήνοντας αιχμές κατά της Ρωσίας για εξοπλισμό των αυτονομιστών.

Την ώρα που συνεχίζεται η ανταλλαγή ευθυνών από Ουκρανούς και αυτονομιστές και η περισυλλογή πτωμάτων, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι βολές που έριξαν το αεροσκάφος προήλθαν από περιοχή της Ουκρανίας, ελεγχόμενης από τους αυτονομιστές.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ρωσία προσφέρει σε σταθερή βάση στήριξη στους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής όπλων και αντιαεροπορικών συστημάτων. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε Ουκρανία και Ρωσία να προχωρήσουν σε εκεχειρία.

«Το σκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος»

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το αεροπλάνο «κατερρίφθη πιθανώς από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος» ο οποίος ερρίφθη από μια «ζώνη που ελέγχουν οι αυτονομιστές» που πρόσκεινται στην Ρωσία.

Η Πάουερ αναφέρθηκε σε έναν πύραυλο Buk (ή SA-11) ενώ σημείωσε ότι «αυτονομιστές εντοπίστηκαν» χθες το πρωί να έχουν στην κατοχή τους αυτό το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στην τοποθεσία όπου κατέπεσε το μαλαισιανό αεροπλάνο.

Η ίδια είπε πως αντιθέτως, αν και ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτό το πυραυλικό σύστημα στο οπλοστάσιό του, οι ΗΠΑ «δεν γνωρίζουν να υπάρχει ένα ουκρανικό πυραυλικό σύστημα SAM στην ζώνη» στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο. Επίσης, υπογράμμισε, από τότε που άρχισε η κρίση η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα δεν έχει εξαπολύσει κανέναν πύραυλο.

«Δεδομένης της περιπλοκότητας του συστήματος SA-11, είναι απίθανο οι αυτονομιστές να μπόρεσαν να το χειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού», πρόσθεσε επίσης η Πάουερ, υπογραμμίζοντας ότι “ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τεχνική βοήθεια από ρωσικό προσωπικό στον χειρισμό του συστήματος”.
Αν πράγματι αυτονομιστές έρριξαν τον πύραυλο, συνέχισε, «αυτοί όπως και αυτοί που τους υποστηρίζουν θα έχουν αρκετούς λόγους να αποκρύψουν τα στοιχεία του εγκλήματός τους»


σχετικα αρθρα