current views are: 5

22 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση04:14

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο Γλέζος διεκδικούν τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τον Σεπτέμβριο ξεκινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η μεγάλη μάχη του Μανόλη Γλέζου για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Δημοσίευση 04:14’
αρθρο-newpost

Τον Σεπτέμβριο ξεκινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η μεγάλη μάχη του Μανόλη Γλέζου για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Τον Σεπτέμβριο ξεκινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η μεγάλη μάχη του Μανόλη Γλέζου για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Στη μάχη αυτή ο παλαίμαχος πολιτικός δεν θα είναι μόνος του αφού η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  στην οποία ανήκει και ο ίδιος ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να θέσει το ζήτημα στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο αμέσως  μετά το καλοκαίρι. 

 «Έχουμε ένα σχέδιο, φυσικά δεν πρόκειται να το παρουσιάσουμε τώρα γιατί εμπλουτίζεται από διάφορες πλευρές και δεν θέλω να το θέσω υπόψη ακόμη. Ένα στοιχείο είναι ότι θα γίνει κτήμα της όλης Αριστεράς που είναι στο Κοινοβούλιο και αύξησε τη δύναμή της: από 35 ευρωβουλευτές έχουμε γίνει 52. Είναι σημαντικό» δήλωσε  ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται πάντως για μια μεγάλη καμπάνια που η κεντρική της ιδέα είναι ότι οι διεκδικήσεις είναι οφειλές και όχι αποζημιώσεις. Αυτή την θέση θα προωθήσει ο Αλέξης Τσίπρας ως στέλεχος  του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος προκειμένου να κερδίσει και άλλους συμμάχους σε αυτή την δύσκολη μάχη. Ο επικεφαλής αυτής της καμπάνιας  Μανόλης Γλέζος μάλιστα μιλάει για τρεις διαφορετικές «οφειλές» οι οποίες έχουν μια κοινή βάση  «Μία οφειλή, λέει είναι η επιστροφή των αρπαχθέντων αρχαιολογικών θησαυρών και έργων τέχνης. Τελευταία έμαθα ότι άρχισε η επιστροφή. Δεν ξέρω τι είδους επιστροφή είναι αυτή, δεν το γνωρίζω ακόμα, αλλά λέω ότι είναι μία καλή αρχή. Το δεύτερο θέμα είναι αυτό που καταλόγισε η 19μελής διασυμμαχική επιτροπή στο Παρίσι το 1946. Για την Ελλάδα καταλόγισαν ένα ποσόν 7 δισ. 100 εκατ. δολαρίων χωρίς τους τόκους. Αυτό σήμερα με στοιχεία που μας έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε 108 δις χωρίς τους τόκους, για την καταστροφή στην εθνική οικονομία. Επίσης, το τρίτο προς το Δημόσιο είναι το αναγκαστικό δάνειο».

Παρά το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά επιμένει ότι το θέμα έχει λήξει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. «Λέει ο Σόιμπλε δύο πράγματα. Το πρώτο: το θέμα θεωρείται λήξαν. Άρα ομολογεί ότι υπήρχε κι έχει λήξει και μένει να μας πει πώς έληξε και πότε έληξε. Το δεύτερο θέμα που θέτει είναι: ας αφήσουμε το παρελθόν και ας δούμε το μέλλον. Απάντηση: Πριν από τρία χρόνια πέτυχαν οι Γερμανοί και η Τσεχία αποζημίωσε όλους τους Σουδήτες Γερμανούς της Σουηδίας που τους είχε κατασχέσει τις περιουσίες. Είναι παρελθόν ή παρόν αυτό;». 

Ο Μανόλης Γλέζος διαφωνεί πάντως με την σύσταση και λειτουργία  ειδικής επιτροπής η οποία  σκοπεύει να παραδώσει το πόρισμα της τον ερχόμενο Νοέμβριο λέγοντας «Τα θέματα είναι γνωστά. Είναι προκαθορισμένο το ποσόν από τη διεθνή διάσκεψη των Παρισίων και είναι επίσης προσδιορισμένο το δάνειο από τους ίδιους τους Γερμανούς. Εγώ θα τα αλλάξω αυτά τα στοιχεία; Τι τα θέλουμε όλα αυτά;».


σχετικα αρθρα