current views are: 3

23 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση15:26

Αβραμόπουλος προς Παπούλια: Πάμε για νέο μνημόνιο με την Τουρκία

Την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την επικαιροποίηση και την αναβάθμιση του μνημονίου Παπούλια –Γιλμάζ ανακοίνωσε σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δημοσίευση 15:26’
αρθρο-newpost

Την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την επικαιροποίηση και την αναβάθμιση του μνημονίου Παπούλια –Γιλμάζ ανακοίνωσε σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την επικαιροποίηση και την αναβάθμιση του μνημονίου Παπούλια –Γιλμάζ ανακοίνωσε σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συνάντηση πού είχαν.

Την είδηση, ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν θα περιοριστεί στις αναχαιτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και στην ανακύκλωση των προβλημάτων αλλά θα επιχειρείσει τη βελτίωση της κατάστασης και τον τερματισμό ενός άτυπου πολέμου που διεξάγεται καθημερινά στο Αιγαίο με τεράστιο κόστος και για τις δύο χώρες, την είχαμε αποκαλύψει στο newpost.gr από τις 14 Ιουνίου στηριζόμενοι σε έγκυρες πηγές.

Ασκώντας στρατιωτική διπλωματία και αξιοποιώντας τις σημαντικές συναντήσεις που είχε σε διεθνές επίπεδο, εδώ και αρκετό καιρό,  είχε χαράξει μεταξύ άλλων και τον «οδικό χάρτη» στην εξωτερική πολιτική της χώρας  στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
Το νέο μνημόνιο, που επεξεργάζονταν αθόρυβα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά στο μέλλον.

Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έτσι όπως θα είναι «κτισμένο» το διάδοχο μνημόνιο θα θέσει όρια και περιορισμούς στις παραβατικές συμπεριφορές της Άγκυρας στο Αιγαίο. 

Τις πρωτοβουλίες της Αθήνα αναμένεται να γνωστοποιήσει και στην Αμερικάνικη κυβέρνηση ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τις συνατήσεις υψηλού επιπέδου που θα έχει στην Ουάσιγκτον κατά την επίσημη επίσκεψη του εκεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια τον διαβεβαίωσε αρχικά για ασφάλεια που παρέχουν στη χώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις που διαθέτει.

«Κύριε Πρόεδρε, πρώτα απ’ όλα θέλω να σας πω ότι σε αυτό το γενικευμένο ασταθές περιβάλλον και με την κρίση να χτυπάει και την ευρύτερη γειτονιά μας, το εθνικό αμυντικό μας σύστημα είναι εγγύηση ασφάλειας, σταθερότητας, και για την Ελλάδα πρωτίστως» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε  ότι δεν μένουμε μόνο σε αυτό:

«Αναλαμβάνουμε  πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε,  ώστε μέσα από την αμυντική διπλωματία να δηλώνουμε  παρών ως σταθεροποιητικός παράγοντας».

Αναφερόμενος στο νέο μνημόνιο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Ξέρω το ενδιαφέρον σας για τα  εθνικά θέματα, για την εξωτερική πολιτική και πρέπει να σας πω ότι  ένα από τα ζητήματα που θα ήθελα να συζητήσουμε και να πάρω και τη γνώμη και τη συμβουλή είναι κάτι για το οποίο  είχατε βάλει παλαιότερα την υπογραφή σας, είναι  για το περίφημο Γιλμάζ – Παπούλιας. Σύμφωνο με τους γείτονες μας που φέτος το χρειαστήκαμε σαν βάση. Θα το επικαιροποιήσουμε και θα το αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο».

Το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ που είχε υπογραφθεί το 1988 ήταν πολύ σημαντικό και αποτέλεσε σταθμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συνοπτικά προέβλεπε να μην υπάρχουν έντονες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της θερινής σαιζόν αλλά και κατά τις   θρησκευτικές εορτές Ελλάδος και Τουρκίας.   

Σύμφωνα με τα όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  απάντησε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας «Ευχάριστα τα νέα κύριε υπουργέ. Ιδιαίτερα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, που γνωρίζετε εσείς ως παλαιός διπλωμάτης πως είναι ένας παράγοντας ασφάλειας, ηρεμίας για την ευρύτερη περιοχή σε ταραγμένες εποχές όπως είναι οι σημερινές».  

Σχετικά για τις πρωτοβουλίες στο να υπάρξει διάδοχο μνημόνιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  που να δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας, δεν υπήρξε δημοσιοποίηση της απάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.


σχετικα αρθρα